Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Με θέα το Λυβικό, μια διπλή κατοικία με εμβληματικό σχεδιασμό και αναφορές στην κρητική αρχιτεκτονική

Στον νομό Ηρακλείου, στο χωριό Λίσταρος, το γραφείο Kokosalaki Architecture ανέλαβε τον σχεδιασμό ενός γαλήνιου «καταφυγίου» με πανοραμική θέα, τοπικά υλικά και αυθεντικά κρητικά υφάσματα.
Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης
Με θέα το Λυβικό, μια διπλή κατοικία

Απέναντι από τον Ψηλορείτη, με θέα τα Μάταλα και το Λυβικό πέλαγος, στη νότια Κρήτη, βρίσκεται το χωριό Λίσταρος. Σε αυτό το μοναδικό σημείο του νομού Ηρακλείου, εκεί που το δραματικό τοπίο συναντά τη θάλασσα, βρίσκεται ένα γαλήνιο καταφύγιο με εμβληματικό σχεδιασμό.

Από την πρώτη τους επίσκεψη στο οικόπεδο, οι άνθρωποι του γραφείου Kokosalaki Architecture έβαλαν στόχο να δημιουργήσουν μια ουσιαστική σχέση ανάμεσα στους νέους αναδυόμενους όγκους, τη μορφολογία του τοπίου, τη θέα και την κρητική αρχιτεκτονική – η οποία, με εξαίρεση τον Λίσταρο, στα διπλανά χωριά και τις κωμοπόλεις έχει χαθεί.

Το αρχιτεκτονικό σύνολο διασπάται σε δύο επιμέρους όγκους: Οι δύο όγκοι είναι διώροφοι και εξωτερικά φαίνονται ως ένα ενιαίο σύνολο με ένα καλντερίμι να τους χωρίζει.

Στον έναν όγκο, δεσπόζει μια ταράτσα, ιδανική για να απολαύσει κάποιος την πανοραμική θέα στη δύση του ηλίου, ενώ, στον άλλον όγκο, δημιουργείται μια εσωτερική αυλή, παρόμοια με αυτές που συναντάμε στα παραδοσιακά κρητικά σπίτια.

Η μεγάλη τοξωτή είσοδος με τα γιγάντια πελέκια, που οδηγεί σε αυτή την εσωτερική αυλή, αναβιώνει τις μνήμες των Ενετών που άφησαν το αποτύπωμά τους στο νησί.

Η βασική θέα από το οικόπεδο, απλώνεται ως τους νήσους Παξιμάδια στα δυτικά και τον Ψηλορείτη στα βόρεια. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο ήλιος δύει στην θάλασσα μεταξύ των νήσων και της ακτής του Αγίου Παύλου, δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό.

Ο σχεδιασμός επικεντρώθηκε εξαρχής στην αρμονική συνύπαρξη των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, σε ένα αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα που παρέχει αφενός καταφύγιο και ιδιωτικότητα, αλλά αξιοποιεί κάθε χώρο, προσφέροντας ζωή σε όλο το οικόπεδο.

Γαλλικού τύπου πατζούρια στα δυτικά υπνοδωμάτια προστατεύουν από την έντονη ηλιοφάνεια των απογευματινών ωρών και χτιστά έπιπλα με αυθεντικά κρητικά υφάσματα και μαξιλάρια διαμορφώνουν ένα χαλαρωτικό περιβάλλον.

Η καθαρότητα των γραμμών, οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής με τοπικά υλικά – η παραδοσιακή ώχρα αναμειγνύεται με σοβά – και οι προσεγμένες λεπτομέρειες – τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα, οι τοξοτές είσοδοι με πελέκια και μεταλλικές λεπτομέρειες – διαμορφώνουν την ποιότητα του εξωτερικού και του εσωτερικού του σπιτιού.

Εσωτερικά, στόχος του αρχιτεκτονικού γραφείου ήταν να δημιουργηθεί ένα μίνιμαλ και ανεπιτήδευτο αποτέλεσμα με αισθητή την κρητική επιρροή και κατασκευές σχεδόν εξ ολοκλήρου φτιαγμένες από ντόπιους τεχνίτες.

Αρχιτέκτονες: Kokosalaki | Architecture
Ομάδα μελέτης: Ναταλία Κοκοσαλάκη, Jason Βαγιανός, Χριστήνα Καραβασίλη
Στατική μελέτη: Άγγελος Μελέκος
Σύμβουλος μηχανολογικών: Μάνος Αγαπάκης
Εσωτερική διακόσμηση: Kokosalaki | Architecture
Project Manager – Επίβλεψη: Νίκος Πολακης, Κίτσα Χατζηδάκη
Βιοκλιματική μελέτη: Kokosalaki | Architecture
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.