original

Το Gravity Rush ήταν από τους τίτλους που είχαν προκαλέσει αίσθηση στο PS Vita πριν από περίπου μια πενταετία. Κάτι το κόνσεπτ του και κάτι τα γραφικά του, λίγο ο κόσμος του και λίγο η παραμυθένια του ατμόσφαιρα, ανάγκασαν τον Τύπο να το παραδεχτεί και το κοινό –όσους τέλος πάντων το εμπιστεύτηκαν- να το λατρέψει. Όταν άλλωστε μιλάμε για τον τίτλο του PS Vita με την υψηλότερη βαθμολογία του «δύσκολου» ιαπωνικού περιοδικού Famitsu (38/40), εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν μη τι άλλο πρόκειται για κάτι ξεχωριστό.

Το καλό στην περίπτωση του Gravity Rush είναι πως αν και οι πωλήσεις του ήταν ανύπαρκτες, η Sony το πίστεψε, το αγάπησε και επένδυσε πάνω του. Πριν έναν χρόνο περίπου το αρχικό παιχνίδι του PS Vita κυκλοφόρησε εκ νέου (remastered) στο PS4 ενώ δεν άργησε να ανακοινωθεί και το sequel του. Τα νέα για το Gravity Rush 2 ήρθαν μάλλον αναπάντεχα αφού κανείς δεν περίμενε πως η Sony θα άναβε το πράσινο φως για κάτι τέτοιο. Εκείνη ωστόσο δεν το έκανε απλά αλλά φρόντισε να μεταθέσει την ημερομηνία κυκλοφορίας του από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο, έτσι ώστε να έχει «καθαρό πεδίο» μπροστά του, έχοντας αποφύγει τη βαβούρα των Χριστουγέννων, για τέτοια αγάπη μιλάμε!

q-100

Τελικά, τι είναι αυτό το Gravity Rush 2;

Στο Gravity Rush 2 το στόρι ξεκινά από εκεί που τελείωσε αυτό του πρώτου παιχνιδιού –η Sony φρόντισε να δημιουργήσει μέχρι και anime για να εξηγήσει τις εξελίξεις στην πλοκή! Η ηρωίδα μας, η Kat, βρίσκεται σε μία πόλη που αιωρείται, ούσα ανίκανη να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της. Ποιες είναι αυτές; Όλες περιστρέφονται γύρω από τον έλεγχο της δύναμης της βαρύτητας: η Kat θα είναι σε θέση να δημιουργήσει βαρυτικά πεδία για να προστατευτεί, να εκτοξεύσει αντικείμενα προς κάθε κατεύθυνση, ακόμα και να «πετάξει», αντιστρέφοντας κατά βούληση τη βαρύτητα και περπατώντας πάνω σε τοίχους, ταβάνια και λοιπές επιφάνειες. Μαζί της, η Kat έχει τους φίλους της, Raven και Syd με την πρώτη να παίρνει μέρος κανονικότατα στις μάχες –ελέγχεται από την Α.Ι..

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται «κάπως», αυτό λογικά συμβαίνει διότι δεν έχετε παίξει το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα σας προτείναμε να βρείτε το πρώτο Gravity Rush στο PS4 και αφού τελειώσετε την ενασχόληση μαζί του, να μεταπηδήσετε στο sequel του, διαφορετικά θα έχετε χάσει τη βάση μίας υπέροχης εμπειρίας. Στο Gravity Rush 2 κάνουν την εμφάνισή τους χαρακτήρες από το πρώτο παιχνίδι της σειράς ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που θα επισκεφθείτε γνωστές τοποθεσίες: αμαρτία είναι να μην εισπράξετε όλα όσα απλόχερα σας προσφέρει σε κάθε ευκαιρία το δημιούργημα των SIE Japan Studio και Project Siren

Gravity-Rush-2-Image-01

Και από μάχες;

Οι μάχες ήταν ένα από τα μεγαλύτερα –αν όχι το μεγαλύτερο- αγκάθια του πρώτου Gravity Rush και ως εκ τούτου θα περίμενε κανείς να έχουν δουλευτεί ξανά απ’ την αρχή στο sequel του. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει πως όλα έχουν μείνει ως είχαν. Η Kat έχει αποκτήσει σπέσιαλ επιθέσεις, δυνατότητα αποφυγής των χτυπημάτων των αντιπάλων, εφετζίδικα finishers και μια σειρά από καινούριες κινήσεις τις οποίες προσθαφαιρείτε κατά βούληση. Η βαρύτητα είναι και πάλι σύμμαχός σας, αφού μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ τριών διαφορετικών modes: του κανονικού, ενός που σας επιτρέπει να εκτοξεύεστε και να πηδάτε ψηλά (Lunar) και ενός που ναι μεν σας κόβει σε ταχύτητα αλλά προσθέτει δύναμη στα χτυπήματά σας (Jupiter).

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι με λίγη φαντασία, η Kat στις μάχες θυμίζει Bayonetta, αν και υστερεί σε στυλ και εφέ. Τα γραφικά του παιχνιδιού παραμένουν σε… budget επίπεδα, κάτι που σε έναν βαθμό «χτυπά» άσχημα –ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με την οθόνη ενός PS Vita αλλά με μία (κατά πάσα πιθανότητα) Full HD τηλεόραση. Με δεδομένο όμως το niche κοινό στο οποίο απευθύνεται το Gravity Rush 2, ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα «χαλαστούν» από τις επιδόσεις του σε τομείς όπως αυτός των γραφικών. Επιπλέον, η Sony έχει ήδη ανακοινώσει επιπρόσθετο περιεχόμενο (DLC) που όμως θα εστιάζει στην «κολλητή» της Kat, Raven, οπότε μπορείτε να περιμένετε σύντομα μια… επέκταση της όλης εμπειρίας.

Το Gravity Rush 2 συνθέτει μία ιδιάζουσα περίπτωση. Δεν είναι για όλους και όπως και οι δύο προηγούμενες κυκλοφορίες στο πλαίσιο της I.P., δεν πρόκειται να πουλήσει ιδιαίτερα. Η Sony όμως το αγαπά και το νοιάζεται και αυτό βγαίνει προς τα έξω σε κάθε του πτυχή. Αν είστε φαν του franchise, ευχαριστήστε την τύχη σας για το δώρο που σας περιμένει και σπεύσατε. Σε διαφορετική περίπτωση δώστε μια ευκαιρία στο πρώτο μέρος της σειράς και πού ξέρετε…

http://youtu.be/g_hNPmA-v1k

#instareview: ένα παιχνίδι για λίγους και εκλεκτούς που καταφέρνει να χαρίσου εξίσου αλησμόνητες εμπειρίες όπως και ο προκάτοχός του.

Βαθμός δυσκολίας

vathmos-dyskolias-easy-e1463413260583

Μπορεί τα παιχνίδια με τη βαρύτητα να μοιάζουν πολύπλοκα, ωστόσο ο χειρισμός του Gravity Rush 2 είναι όσο πιο βολικός γίνεται. Παραμένει απαιτητικός βέβαια αλλά υπάρχει tutorial.