ΘΕΑΤΡΟ

Οι Θεσμοφοριάζουσες είναι μια κωμωδία, για να παραπλανήσουμε το σκοτάδι

Η παράσταση, μετά την πετυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία της, συνεχίζει την πορεία της στην Αττική για να καταλήξει στις 19 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

Οι Θεσμοφοριάζουσες, ένα από τα τρία «γυναικεία» έργα του Αριστοφάνη, επέστρεψαν από την περιοδεία τους ανά την Ελλάδα και συνεχίζουν τις παραστάσεις τους στην Αττική. Ανέβηκαν το δύσκολο διήμερο, μετά τις καταστροφικές φωτιές στην ανατολική Αττική, στην Επίδαυρο αλλά κατόρθωσαν να μαζέψουν εκεί σχεδόν 17.000 κόσμο διώχνοντας τον ζόφο των ημερών. Άλλωστε η πρωταγωνίστρια τους Νάντια Κοντογεώργη, στον ρόλο της Μίκα, στο ερώτημα της Popaganda «Γιατί χρειαζόμαστε στην κωμωδία σήμερα;» απάντησε λιτά αλλά πολύ περιεκτικά: «Για να παραπλανήσουμε το σκοτάδι». Ο Γιώργος Χρυσοστόμου που ερμηνεύει τον Αγάθονα και τον τοξότη ήταν πιο αναλυτικός «Η κωμωδία είναι ο πιο εύκολος τρόπος να περάσεις υποσυνείδητα ένα νόημα στον θεατή. Δεν έχεις στόχο να του αλλάξεις την ιδιοσυγκρασία ή τα μυαλά απλώς μπορείς να του δείξεις λίγο σαν καθρέφτης τι γίνεται γύρω μας. Η κωμωδία είναι ένας έμμεσος, υπόγειος τρόπος να το κάνεις. Γιατί αν προσπαθήσεις να περάσεις αυτό που θέλεις να πεις με θυμό ο άλλος θα κλείσει τα αυτιά του, δε θα θελήσει να ακούσει. Η κωμωδία είναι ένας υγιής τρόπος να πεις αυτό που θες.»

Γιώργος Χρυσοστόμου και Μάκης Παπαδημητρίου σε στιγμιότυπο από το έργο.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος «Ενα έργο που, με όπλο το θέατρο και το χιούμορ, δίνει άπειρες δυνατότητες στον ηθοποιό να πρωταγωνιστήσει ως πολιτικό ον στη σκηνή της κωμωδίας.»

Πιστός στο μήνυμα του Αριστοφάνη ο σκηνοθέτης της παράστασης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος θέλησε να δοκιμάσω πόσο αντέχει σήμερα το αριστοφανικό κείμενο, χωρίς καμιά διασκευή. «Στις Θεσμοφοριάζουσες οι γυναίκες, κρούουν τον κώδωνα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Μπορεί σήμερα οι γυναίκες να μην είναι σε τέτοια δεινή θέση, ώστε να οραματίζονται τους θεσμούς αντί να συμμετέχουν σε αυτούς, όμως υπάρχουν πάντα ομάδες πολιτών που δεν δικαιούνται ίσο μερίδιο στην λειτουργία της Πολιτείας. Ένα έργο για τη θέση –και τις θέσεις– των γυναικών, για τη διεκδίκηση της προσωπικής ταυτότητας, για το δικαίωμα στην πολιτειακή ισότητα, ένα έργο για την κρίση των αξιών, τη φύση και τον νόμο. Και πάνω απ’ όλα, ένα έργο που, με όπλο το θέατρο και το χιούμορ, δίνει άπειρες δυνατότητες στον ηθοποιό να πρωταγωνιστήσει ως πολιτικό ον στη σκηνή της κωμωδίας.»

Οι «Θεσμοφοριάζουσες» συνεχίζουν την περιοδεία τους στην Αττική. Στις 19 Σεπτεμβρίου θα δοθεί η τελευταία παράσταση στο Ηρώδειο.

Από τα πιο φρέσκα σημεία της παράστασης είναι τα τραγούδια και η οργανική μουσική, έργο του καταξιωμένου συνθέτη Νίκου Κυπουργού, τα οποία ερμηνεύονται επί σκηνής από όλο το θίασο, που γίνεται ταυτόχρονα ζωντανή ορχήστρα.

Θεσμοφοριάζουσες, του Αριστοφάνη. Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας, Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού, Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν: Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας  Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου. Νάντια Κοντογεώργη, Ελένη Ουζουνίδου, Άνδρη Θεοδότου, Μαρία Κατσανδρή, Γιώργος Παπαγεωργίου. Πρόγραμμα παραστάσεων: Τετάρτη 12/9/2018, Πειραιάς, Βεάκειο Θέατρο, Πέμπτη 13/9/2018, Χαλάνδρι, Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Παρασκευή 14/9/2018, Χαλάνδρι, Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Δευτέρα 17/9/2018, Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας, Τετάρτη 19/9/2018, Αθήνα, Ωδείο Ηρώδου Αττικού.  
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.