Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
TV SHOWS

Ο Μανίς Ντεγιάλ ελπίζει πως ο ρόλος του στο The Resident θα σπάσει τα στερεότυπα

Ο, ινδικής καταγωγής, ηθοποιός μίλησε στην Ελένη Μαραγκού λίγο πριν την πρεμιέρα του 2ου κύκλου (25/9 στην Cosmote TV) της σειράς που είναι ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα των δημοφιλών ιατρικών δραμάτων.

Οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς: αριστερά ο Κόνραντ που ακολουθεί τους δικούς του κανόνες και δεξιά ο πρωταγωνιστής Ντέβον (Μανίς Ντεγιάλ) που κινείται με γνώμονα την ηθική του ακεραιότητα.

Από την Εντατική ως το Grey’s Anatomy, τα ιατρικά δράματα βρίσκουν τον δρόμο της επιτυχίας στους τηλεοπτικούς δέκτες. Τον περασμένο Ιανουάριο έκανε την εμφάνισή του η τελευταία απόπειρα στο είδος. Το The Resident φιλοδοξεί να φωτίσει την πιο σκοτεινή πλευρά του ιατρικού κόσμου και ίσως αυτή η έμφαση στη διαφθορά και την κερδοσκοπία πίσω από το ευγενές καθήκον είναι που βοήθησε τη σειρά να κερδίσει το στοίχημα της τηλεθέασης, πετυχαίνοντας την ανανέωσή της για δεύτερη σεζόν.

Ο 2ος κύκλος κάνει πρεμιέρα την προσεχή εβδομάδα, στην Ελλάδα επιστρέφει στην Cosmote TV, και υπόσχεται εκπλήξεις και καινούργιες προκλήσεις για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Chastain Park Memorial. Ο παραγωγός Τοντ Χάρθαν έχει ήδη κάνει νύξεις για χαρακτήρες που «θα εγκαταλείψουν τον κόσμο μας» (η σειρά άλλωστε δεν έχει διστάσει να δείξει την πόρτα σε σημαντικούς χαρακτήρες, με τρεις μεγάλες εξόδους ήδη από τον 1ο κύκλο) και η επιμήκυνση της σεζόν από 14 σε 22 επεισόδια αφήνει άπλετο χώρο για ανατροπές.

Το The Resident αμφιταλαντεύεται μεταξύ της ρομαντικής εικόνας του έντιμου γιατρού που ακολουθεί τις προσωπικές του αρχές και της πραγματικότητας των σύγχρονων νοσοκομείων, όπου το κέρδος και η διατήρηση της καλής φήμης συχνά υπερτερούν της δεοντολογίας.

Η ηθική πυξίδα του θεατή είναι ο Ντέβον Πραβές, ένας πρωτοετής ειδικευόμενος στο Chastain Park Memorial. Εκεί αναπτύσσει μία ιδιότυπη σχέση με τον επίβλέποντά του, τον Κόνραντ Χόκινς που παίζει με τους δικούς του κανόνες και σύντομα φέρνει το νεαρό ιδεαλιστή γιατρό αντιμέτωπο με μία πραγματικότητα που διαψεύδει τις αρχικές προσδοκίες του. Τον Ντέβον ενσαρκώνει ο Μανίς Ντεγιάλ. Ο 35χρονος Αμερικανός, με ρίζες από την Ινδία, έχει συμπληρώσει παραπάνω από μία δεκαετία ως ηθοποιός, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του με συμμετοχές σε διαφημιστικά, ενώ το 2014 πρωταγωνίστησε στην ταινία The Hundred-Foot Long Journey, στο πλευρό της Έλεν Μίρεν.

Ο Μανίς Ντεγιάλ μίλησε στην Popaganda, μεταξύ άλλων, για το τι προβλέπει η νέα σεζόν, τι είναι αυτό που κάνει το The Resident ξεχωριστό και τι μπορεί να σημαίνει ο χαρακτήρας του για την αντιπροσώπευση των μειονοτήτων στο Χόλιγουντ….

https://www.youtube.com/watch?v=r0QSqt9xDs4

Υπάρχουν αρκετές ιατρικές σειρές στην τηλεόραση αυτήν τη στιγμή. Τι πιστεύεις πως κάνει το The Resident να ξεχωρίζει; Πιστεύω πως το The Resident ξεχωρίζει, επειδή είναι μία αναπολογητική ματιά στον κόσμο της ιατρικής. Φωτίζει την ιατρική κι ως επιχείρηση, και με αυτόν τον τρόπο ασχολείται και με το πώς ασκείται η διοίκησή της. Άρα μιλάει για την ιεραρχία ενός νοσοκομείου, για το κέρδος που βρίσκεται στο επίκεντρο της λειτουργίας του, κάτι που πιστεύω ότι επηρεάζει τον τρόπο που οι γιατροί θεραπεύουν τους ασθενείς – και δεν είναι πάντα ο καλύτερος. Είναι πολύ σημαντικό που η σιερά δεν διστάζει να μιλήσει και για τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν σε ένα νοσοκομείο.

Γιατί πιστεύεις ότι τα ιατρικά δράματα συνεχίζουν να γνωρίζουν επιτυχία; Τι τραβάει το κοινό στο συγκεκριμένο είδος; Οι ανθρώπινες ιστορίες. Είναι οι άνθρωποι που έρχονται στο νοσοκομείο, το υπόβαθρό τους, τι αντιπροσωπεύουν, ποιοι είναι. Κι έπειτα είναι που τους βλέπεις να πάσχουν από κάποια ιατρική πάθηση και συμπάσχεις. Όλοι κάπως φανταζόμαστε ότι μπαίνουμε στη θέση του πρωταγωνιστή, έτσι δεν είναι; Και σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε όλοι να το κάνουμε. Πιστεύω ότι οι θεατές παρακολουθούν ιατρικά δράματα και με κάποιο τρόπο θέλουν να θεραπεύσουν και να σώσουν αυτούς τους ανθρώπους, όπως ακριβώς και οι γιατροί.

Πώς προετοιμάστηκες για το ρόλο σου; Έκανες κάποια έρευνα πιο πριν; Έκανα, ναι. Μίλησα με αρκετούς γιατρούς που ήταν στο ίδιο επίπεδο με τον Ντέβον, με πρωτοετείς ειδικευόμενους δηλαδή. Διάβασα επίσης αρκετά βιβλία για τη ζωή στα νοσοκομεία, τις προκλήσεις για τους νέους γιατρούς και το πώς αντιμετωπίζουν επαγγελματικές και κοινωνικές πιέσεις κάθε μέρα. Σίγουρα το να διαπραγματεύεσαι αυτά τα δύο πράγματα γίνεται πολύ περίπλοκο, γιατί θέλεις να εκτελέσεις το καθήκον σου και να εντυπωσιάσεις το αφεντικό σου, αλλά ταυτόχρονα έχεις αναλάβει την ευθύνη να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό και να υπερασπιστείς τις πεποιθήσεις σου. Οπότε αυτά είναι τα πράγματα που έμαθα πριν μπω στη σειρά.

Στην αρχή της σειράς, ο χαρακτήρας σου ακολουθεί πιστά τους κανόνες με γνώμονα την ηθική του ακεραιότητα. Ποια η εξέλιξή του στον 2ο κύκλο; Ξέρεις, ο Ντέβον ήταν ένας πρωτάρης στον 1ο κύκλο. Κι επιπλέον ένα «σφουγγάρι» που απορροφά τα πάντα γύρω του. Ενώ στον 2ο κύκλο, έχει πάρει όλη αυτήν την πληροφορία και τώρα την εφαρμόζει στην άσκηση του επαγγέλματός. Αποφασίζει τι θα κρατήσει και τι θα «πετάξει», γιατί τώρα γίνεται περισσότερο αυτόνομος και θεραπεύει τους ασθενείς του με τον δικό του τρόπο. Επίσης γίνεται αποφασιστικός κι εφευρετικός. Γίνεται ο γιατρός που θα συνεχίσει να είναι σε όλη του τη ζωή. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον 2ο κύκλο που θα απαιτήσουν από όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να ασκήσουν το επάγγελμά τους με καινούργιους τρόπους που δεν θα φαντάζονταν διαφορετικά.

Πώς θα περιέγραφες τη σχέση του χαρακτήρα σου με τον χαρακτήρα του Ματ Σύκρι (που υποδύεται τον Κόνραντ); Πιστεύω πως η δυναμική μεταξύ αυτών των χαρακτήρων είναι ότι δοκιμάζουν κι αμφισβητούν ο ένας τον άλλο. Σίγουρα ο χαρακτήρας του Κόνραντ αλλάζει αρκετά τον Ντέβον. Αλλά υπάρχει κι αυτή η σύνδεση που έχουν. Είναι κάτι σαν φιλία κι έρχεται ως αποτέλεσμα της σχέσης μέντορα-μαθητευόμενου που έχουν στον 1ο κύκλο και που πιστεύω πως στον 2ο κύκλο εξελίσσεται σε μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού. Νομίζω πως αυτή η πλευρά θα αναδυθεί περισσότερο σε αυτή τη σεζόν.

Πώς πιστεύεις ότι ο χαρακτήρας σου ανατρέπει τα στερεότυπα για τους Αμερικανούς ινδικής καταγωγής; Ελπίζω ο ρόλος του Ντέβον Πραβές στο The Resident να υπερβαίνει τόσα πολλά από τα στερεότυπα που βλέπαμε για τόσο καιρό, επειδή θέλουμε να δούμε τέτοιους χαρακτήρες στην τηλεόραση, θέλουμε να τους δούμε ως κεντρικούς ήρωες. Ο Ντέβον σώζει ζωές κι αν ρίξετε μια ματιά στους ηγέτες της ιατρικής σήμερα, είναι όλοι Ινδοί. Άρα, η πραγματικότητα λέει ότι πάρα πολλοί γιατροί στις ΗΠΑ είναι ινδικής καταγωγής. Θα έπρεπε να το απεικονίζουμε αυτό στην τηλεόραση κι ελπίζω ο Ντέβον να το κάνει σωστά αυτό, να δίνει ζωή σε αυτούς τους χαρακτήρες που υπάρχουν στην πραγματική ζωή.

Πιστεύεις ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα όσον αφορά την αντιπροσώπευση των μειονοτήτων στο Χόλιγουντ; Σίγουρα πιστεύω πως έχουν αλλάξει. Αλλά επίσης πιστεύω ότι ποικιλομορφία κι αντιπροσώπευση δεν σημαίνει απλά να βάζεις μία μειονότητα σε ένα καστ. Αυτό που πραγματικά σημαίνει κάτι είναι αυτός ο άνθρωπος να επηρεάζει την υπόθεση, να έχει κάποιο ίχνος δύναμης και να προχωράει την ιστορία παραπέρα, να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Αυτό είναι για μένα ποικιλομορφία και αντιπροσώπευση. Όχι απλά να πασπαλίζεις τις μειονότητες στο περιθώριο. Γιατί εκεί βρίσκεται μερικές φορές η απόκλιση. Πιστεύω όμως ότι τα πράγματα αλλάζουν κι όσο περισσότερο πιέζουμε προς την ένταξη εκπροσώπων από ομάδες μειονοτήτες στην ομάδα των σεναριογράφων τόσο μεγαλύτερη θα είναι τελικά η αλλαγή. Γιατί η ιστορία αρχίζει και τελειώνει από εκεί.

Πρόσφατα σκηνοθέτησες μία ταινία μικρού μήκους, το Fifteen Years Later. Πώς ήταν το πέρασμα πίσω από την κάμερα; Πάντα ήθελα να σκηνοθετήσω μία τέτοια ταινία. Ήταν στόχος μου για πολύ καιρό και το ζήτημα της 11ης Σεπτεμβρίου έχει υπάρξει μέρος της ζωής μου και ήθελα πολύ να μελετήσω τι σημαίνει να έχεις πληγεί από αυτήν την τραγωδία 15 χρόνια μετά (όταν αρχίσαμε να τη γράφουμε είχαν περάσει 15 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου. Θελήσαμε να δούμε πως το συμβαν αυτό έχει επηρεάσει την οπτική και τις σχέσεις μας, τον κόσμο που ζούμε και τους ανθρώπους που συναντούμε κάθε μέρα, αλλά και την αστυνομία και τις αρχές – η ταινία ουσιαστικά είναι μία ματιά στην φυλή, ταυτότητα και την αστυνομία στις ΗΠΑ.
Ακολουθεί δύο νεαρούς άνδρες που έχουν βιώσει με ξεχωριστό τρόπο την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου. Και πηδάμε 15 χρόνια μετά για να δούμε πώς έχει επιδεινωθεί η κατάστασή τους, πώς μεταμορφώνονται και τελικά οι τραγωδίες τους ευθυγραμμίζονται κι αυτό τους οδηγεί σε μία σύγκρουση, τους αναγκάζει να έρθουν αντιμέτωποι με αυτά τα θέματα. Ήταν ευθύνη μου να πω αυτήν την ιστορία, γιατί είναι μία εμπειρία με την οποία πολλοί ακόμα παλεύουν και κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε. Ήμουν τυχερός που έκανα αυτή την ταινία και πολλοί άνθρωποι μου έχουν μιλήσει για τη δική τους παρόμοια εμπειρία. Είμαι ευγνώμων για αυτό.

Μπορείς να μας πεις κάτι για τα μελλοντικά σου πρότζεκτΑυτήν τη στιγμή δουλεύω πάνω σε μία ταινία με θέμα την κρίση ορυκτών στο Κονγκό, βασισμένη σε μία πραγματική ιστορία. Για την ακρίβεια σε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο του Αντζάν Σουντάραμ. Λέγεται Stringer: A Reporter’s Journey into the Congo και μιλά για έναν νεαρό άνδρα που μετακομίζει από τις ΗΠΑ στο μεταπολεμικό Κονγκό, για να καλύψει τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά από 41 χρόνια. Αυτό που ανακαλύπτει είναι μία τεράστια συνωμοσία, την οποία προσπαθεί να αποκαλύψει. Είναι ένα project το οποίο δουλεύω εδώ και καιρό και ελπίζω να κάνουμε σύντομα.

O 2ος κύκλος της δραματικής, ιατρικής σειράς The Resident έρχεται στο COSMOTE CINEMA 4HD, αμέσως μετά την πρεμιέρα του στην Αμερική, την Τρίτη 25/9 στις 21.00. Κάθε επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο αμέσως μετά την προβολή του και on demand, μέσα από την υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.