Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaOSCARS 2015
Τα εναλλακτικά Όσκαρ της Popaganda
Απόψεις, προβλέψεις και trivia για την πιο μεγάλη βραδιά του κινηματογράφου.

Τα εναλλακτικά Όσκαρ της Popaganda

Ας ξεφύγουμε λίγο από την πεπατημένη βρε παιδιά...
pop_oscars_4

Βραβείο γκρίνιας του κοινού: Nightcrawler

http://youtu.be/u1uP_8VJkDQ

Ναι, πρόκειται για αξιολογότατη ταινία. Ναι, ο Gylenhaal ίσως βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα του μέχρι στιγμής. Ναι, θα μπορούσε να είναι υποψήφιο σε μια οποιαδήποτε κατηγορία των βραβεύσεων. Αλλά μήπως όλο αυτό το hype γύρω από τη μη υποψηφιότητά της και το πάθος των υποστηρικτών της είναι ολίγον τι επιτηδευμένο;

line-630

Βραβείο μουσικού επαναπροσδιορισμού του συνθέτη: Hans Zimmer – Interstellar

http://youtu.be/UDVtMYqUAyw

Τον έχουμε συνηθίσει ως τον πλέον πομπώδη συνθέτη, σε βαθμό στερεοτύπου. Μα στο Interstellar ξαφνικά τον συναντάμε πιο ambient, πιο kosmische από ποτέ, με μια συγκράτηση και έναν λυρισμό που έχει να δείξει χρόνια. Τέρμα οι επιτηδευμένοι Strauss-ισμοί, μέσα η πιο kraut αντίληψη του επικού.

Διαβάστε επίσης τη σινεκριτική του Interstellar.

line-630

Βραβείο «οσκαρικής ονοματοκρατίας»: Meryl Streep – Τα Μυστικά του Δάσους (Into the Woods)

http://youtu.be/2Byk9Is3TjY

Αδιαμφισβήτητα μεγάλη ηθοποιός, με πληθώρα λόγων για να απασχολεί κοινό και κριτικούς. Μα ο ρόλος της στο συγκεκριμένο μιούζικαλ, δεδομένης της «λίγης» ερμηνείας της για τα οσκαρικά δεδομένα, δείχνει πως το όνομα πολλές φορές υπερβαίνει την ποιότητα και συζητήσεις περί χαριστικής υποψηφιότητας δίνουν και παίρνουν.

line-630

Βραβείο «ο ρόλος υπερβαίνει ολόκληρη την ταινία»: Eddie Redmayne – Η Θεωρία των Πάντων (The Theory of Everything)

http://youtu.be/uTN5W4BQrtE

Δίκαια βρίσκεται υποψήφιος ο Redmayne για το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, μα η ίδια η ταινία στην οποία υποδύεται με χαρακτηριστικό τρόπο τον Stephen Hawking δε θα ‘πρεπε να βρίσκεται υποψήφια για καλύτερη ταινία. Περίπου ίδια περίπτωση με τη Θλιμμένη Τζάσμιν και την ερμηνεία της Cate Blanchett.

Διαβάστε επίσης τη σινεκριτική της Popaganda για την Θεωρία των Πάντων.

line-630

Βραβείο συναισθαντικής ταινίας: Χωρίς Μέτρο (Whiplash)

http://youtu.be/7d_jQycdQGo

Μπορεί σεναριακά να πρόκειται περί τυπικότατης ταινίας και μάλιστα με αρκετές αμφισβητήσεις ως προς την «επιστημονική» εγκυρότητα κάποιων σκηνών της. Μα είναι γεγονός πως οι εικόνες της ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις και δε μένουν στην απλή καταγραφή των γεγονότων.

line-630

Βραβείο υπενθύμισης βεληνεκούς: Edward Norton – Birdman

http://youtu.be/O8UvK2TKG7g

Όλοι τον έχουμε κατά νου ως έναν υπερταλαντούχο ηθοποιό μα είχε καιρό να μας δείξει το γιατί τον θεωρούμε ως τέτοιο. Ως ιδανικό συμπλήρωμα του ρόλου ζωής του Michael Keaton, έρχεται να μας παραδώσει μια πειστικότατη ερμηνεία, παρακμιακή και παθιασμένη, η οποία τον επαναφέρει στο πάνθεον.

Διαβάστε επίσης τη σινεκριτική της Popaganda για το Birdman.

Και τους 10 καλύτερους ρόλους του Michael Keaton πριν από το Birdman.

line-630

Βραβείο «λάμπει δια της απουσίας του»: Σε Λάθος Χρόνο (Locke)

http://youtu.be/MyoO35P41YM

Μια από τις εκπλήξεις της χρονιάς από τη μια και παντελώς αγνοημένη σε κάθε κατηγορία των βραβείων από την άλλη. Δέχομαι το ότι μπορεί να μην αποτελεί ολότελα «ακαδημαϊκό» δείγμα γραφής (λες και η Ida, ας πούμε, αποτελεί), μα η έλλειψη μιας υποψηφιότητας στο Βραβείο Σκηνοθεσίας ή το να δούμε υποψήφιο τον Tom Hardy για όσκαρ Α’ Ανδρικού, όσο να ‘ναι, προκαλεί απορίες.

Διαβάστε επίσης τη σινεκριτική της Popaganda για το Locke.

Και μία ωδή στον Tom Hardy.

line-630

Βραβείο αδικημένου animation: Lego Η Ταινία

http://youtu.be/fZ_JOBCLF-I

Το υποψήφιο τραγούδι της ταινίας, Everything Is Awesome, σίγουρα αξίζει τη θέση του, μιας και κόλλησε για καιρό στα μυαλά μας. Μα είναι δυνατόν, από την άλλη, το σχεδόν αδιάφορο σίκουελ του Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο Σας να είναι υποψήφιο και όχι το πολύ πιο ενδιαφέρον (και αστείο) Lego Movie στην κατηγορία Κινουμένων Σχεδίων; Ευτυχώς το κάρμα εξισορροπείται με το Tale of Princess Kaguya.

Διαβάστε επίσης τη σινεκριτική της Popaganda για το Lego.

line-630

Βραβείο «μα γιατί; Τηρούσε όλες τις προϋποθέσεις»: Snowpiercer

http://youtu.be/nX5PwfEMBM0

Μπορεί να βγήκαν καλύτερα από αυτό blockbuster μέσα στη χρονιά και πιο φιλικά προς το αμερικάνικο κοινό. Μα η αλήθεια είναι πως, όταν το βλέπαμε, λέγαμε πως είναι ιδανική ταινία για τα βραβεία και πολύ πιθανόν να τα πάει και καλά σε τομείς όπως τα Ειδικά Εφέ, τη Σκηνοθεσία,τη Φωτογραφία (αντί του Αλύγιστου φερ’ ειπείν), το Διασκευασμένο Σενάριο. Που είναι σε όλες αυτές τις κατηγορίες;

Διαβάστε επίσης τη σινεκριτική της Popaganda για το Snowpiercer.

Και την αποκλειστική συνέντευξη με τον σκηνοθέτη της ταινίας.

line-630

Βραβείο «dude, you’re creeping me out»: Steve Carell – Foxcatcher

http://youtu.be/terNLBrMA2w

Όταν τον είδα έκανα το συνειρμό περί σύγχρονου Peter Sellers λόγω της άνεσης που ελίσσεται ανάμεσα στο στερεοτυπικό του ρόλο και στους σοβαρότερους όπως αυτόν. Τώρα που τον ξαναθυμάμαι, δεν υπήρξε στιγμή που να μην αισθάνθηκα άβολα με το χαρακτήρα του στην ταινία, σε βαθμό που αισθανόμουν κουμπωμένος κάθε φορά που εμφανιζόταν.

Διαβάστε επίσης τη σινεκριτική της Popaganda για το Foxcatcher.

line-630

Βραβείο «βελτίωσε το χιούμορ σου και ξαναπροσπάθησε»: Seth McFarlane – Χίλιοι Τρόποι για να Πεθάνεις Στην Άγρια Δύση 

http://youtu.be/eVe2bTtPvzg

Το έχουμε καταλάβει πως ο δημιουργός του Family Guy αρέσκεται στο random χιούμορ. Όταν, όμως, προσπαθεί να γράψει κάτι γραμμικό και να φανεί κάφρος, το κάνει τόσο επιτηδευμένα και κουραστικά που καταλήγει εκνευριστικός αντί για αστείος. Όσο έχει στρώσει το δρόμο του ανώριμου χιούμορ ο Tom Green, κάθε fart joke του McFarlane φαίνεται περιττό. Παναγία μου, βγαίνει και Ted 2

line-630

Βραβείο παρεξήγησης: Godzilla

http://youtu.be/I-EEqJ9HyTk

«Ο Godzilla προστάτης της ανθρωπότητας; Πάμε καλά;» «Μούφα, εμφανίζεται ελάχιστα σε όλη την ταινία» «Παίζουν περισσότερο οι άνθρωποι παρά ο Godzilla». Απορία: πλην της πρώτης ταινίας και του (θου, Κύριε) remake του Emmerich, είδε κανείς από τους επικριτές καμία άλλη από τις ταινίες του για να καταλάβει περί τίνος χαρακτηρίστηκε ως ευστοχότατος φόρος τιμής;

Διαβάστε επίσης τη σινεκριτική της Popaganda για το Godzilla.

line-630

Βραβείο καλύτερου μη-πρωτότυπου soundtrack: Ο Σωσίας (The Double)

http://youtu.be/xWhikLYeSQ0

Μια ταινία που θα μπορούσε να «τρέξει» σε οποιαδήποτε κατηγορία μεταξύ των Α’ Ανδρικού, Σκηνοθεσίας, Σκηνικών. Αλλά κρίμα που δεν υπάρχει μια κατηγορία σαν αυτή του τίτλου, γιατί η συλλογή της γιαπωνέζικης ποπ των μέσων του προηγούμενου αιώνα ήταν άκρως γουστόζικη. Και αν τους είχαν πάρει πρέφα στην απέναντι όχθη, θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι και οι Αισθηματίες.

Διαβάστε επίσης τη σινεκριτική της Popaganda για το The Double.

line-630

Βραβείο ανάστασης ενός νεκρού ιδιώματος: Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου (The Two Faces of January)

http://youtu.be/WDFsR7w0dT0

Υπάρχουν αρκετές σύγχρονες ταινίες που δείχνουν να εμπνέονται μερικώς από τα φιλμ νουάρ, μα δεν υπάρχει καμία που να «ακουμπά» το νόημα και την πλοκή τους. Η μόνη που κατάφερε να φανεί αντάξια αυτού του παρελθόντος και να μας κάνει να θέλουμε να ξαναδούμε ταινίες με καταραμένους πρωταγωνιστές της δεκαετίας του ’30, ήταν αυτή εδώ. Και, φυσικά, θα μπορούσε να «παίξει» και στην κατηγορία των σκηνικών με το ρεαλισμό της απεικόνισης της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης τη σινεκριτική της Popaganda για το The Two Faces of January.

Και δείτε το αποκλειστικό φωτορεπορτάζ της Popaganda από τα γυρίσματα της ταινίας στα Χανιά.

line-630

Βραβείο κωλοδάχτυλου στο κλισέ υπερηρωικό φινάλε: Φύλακες του Γαλαξία (Guardians of the Galaxy)

http://youtu.be/jaaJyAjvajo

Έχουμε συνηθίσει το υπερδραματικό φινάλε που ξαφνικά ο πληγωμένος ήρωας επανακάμπτει, σηκώνεται και θερίζει τον αντίπαλό του, σώζοντας την ανθρωπότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ανατροπή έρχεται με τον πλέον ειρωνικό τρόπο και προσδίδει μια φρέσκια coolness που ομολογουμένως χρειαζόμασταν.

Διαβάστε επίσης τη σινεκριτική της Popaganda για το Guardians of the Galaxy.

Και μία ωδή στον Chris Pratt.

line-630

Βραβείο για τις ατάκες της χρονιάς: Το Μικρό Ψάρι

http://youtu.be/tP1y5vLaF5Y

Έχουμε κάνει μάντρα πολλές από τις ατάκες των ταινιών του Οικονομίδη μέσα στα χρόνια και τις επαναλαμβάνουμε με κάθε δυνατή ευκαιρία. Στην προκειμένη περίπτωση, κάθε Τρίτη που παραδίδονται κείμενα επαναλαμβάνουμε πως «την Τρίτη δεν μπαίνουμε απλά, την Τρίτη γαμάμε», ενώ κρατάμε τις σχολικές επιδόσεις μιας άγνωστης μέχρι εκείνης της στιγμής μεσηλίκου που αυτοπροσκαλείται στο τραπέζι του Μουρίκη ως ατάκα-αριστούργημα.

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη με τον Γιάννη Οικονομίδη.

Και τη συνέντευξη με τον Βαγγέλη Μουρίκη.

Και τη συνέντευξη με τους δύο σκιτσογράφους της ταινίας.

line-630

Βραβείο προσβολής που μας έφερε δάκρυα γέλιου: To Κορίτσι που Εξαφανίστηκε (Gone Girl)

http://youtu.be/QZsF7IRTgMQ

Ο απόλυτος τρόπος για να υποδεχτείς την εξαφανισμένη σύζυγό σου στην αγκαλιά σου μετά από καιρό δια στόματος Ben Affleck. Αν δεν το έχετε δει ακόμα, είναι κοντά στο τέλος και (απ’ ότι έγινε αντιληπτό) δεν είναι και τόσο γλυκομίλητος.

Διαβάστε επίσης τη σινεκριτική της Popaganda για το Gone Girl.

Και μία ωδή στη Rosamund Pike.

line-630

Βραβείο Μουστάκι 2014: Robin Williams – Μια Νύχτα Στο Μουσείο 3

http://youtu.be/i0vTJeYLRnA

Το σημαντικότερο πράγμα που προσέφερε λίγο πριν την πρόωρη έξοδό του από τον κόσμο ο Williams σε αυτήν την ταινία δεν ήταν ο ρόλος του ή η ερμηνεία του. Ήταν το άψογο, αντρίκειο και μέχρι κεραίας προσεγμένο μουστάκι που είχαμε απολαύσει (και μάλλον το μόνο απολαυστικό πράγμα) και στις προηγούμενες ταινίες.

line-630

Βραβείο προσφοράς στην καλλιτεχνική κοινότητα: Η Κακή Μέρα Από Το Πρωί Φαίνεται (Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day)

http://youtu.be/Z_dideF5qvk

Τι να πεις γι’ αυτό εδώ το αριστούργημα; Κάδρα, γωνίες λήψης, φωτισμοί, ερμηνείες, ένα ανεξερεύνητο διαμάντι που εξερευνά τα όρια του ανθρώπου εν μέσω υπαρξιακής κρίσης. Ο Steve Carell στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του κι ας λένε όλοι για το Foxcatcher. Κι εγώ λόγω hype τον έβαλα, μην ψαρώνετε.

line-630

Βραβείο «Ξανθόπουλο είδε και εμπνεύστηκε το φινάλε;»: Αμνησία (Amnesia)

Μετά από ένα ψυχολογικό θρίλερ της σειράς, έρχεται το χειρότερο (σε βαθμό παρωδίας) φινάλε που έχει να αντικρύσει χρόνια το ανθρώπινο μάτι. Αχ αυτή η δύναμη της αγάπης, όλα τα κάνει και άθελά της δημιουργεί και τόνους χιούμορ.

Τα εναλλακτικά Όσκαρ της Popaganda
Απόψεις, προβλέψεις και trivia για την πιο μεγάλη βραδιά του κινηματογράφου.
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.