popaganda_oscars2014_1

Ο Τζόρνταν Μπέλφορτ έχει ζήσει μια ζωή κυριολεκτικά μυθιστορηματική και του αρέσει πολύ να μιλάει σε κοινό, οπότε ήταν μάλλον αναπόφευκτο να κυκλοφορήσει και το βιβλίο που θα την περιγράφει. Αν έχετε δει την ταινία του Σκορτσέζε με τον ΝτιΚάπριο, έχετε πάρει μια πολύ ωραιοποιημένη εκδοχή του βιβλίου, καθώς το σενάριο της ταινίας διαφέρει αρκετά.

Υπεύθυνος για ένα από τα μεγάλα σκάνδαλα στην ιστορία του Αμερικάνικου Χρηματιστηριου, υπήρξε ένα φαινόμενο ακόμα και για τα δεδομένα του εξωπραγματικά ξέφρενου κόσμου της Wall Street στα τέλη των 80ς και τα 90ς. Πριν γίνει 30 ετών, δημιούργησε από το τίποτα μια εταιρεία με 1000 υπαλλήλους που είχε τον δικό της ανηλεή ηθικό κώδικα: δεν έχει σημασία ποιος είσαι και από πού, αρκεί να μπορείς να πουλάς μετοχές, ακόμα και σε εκείνους που δεν θέλουν. Για σχεδόν μια δεκαετία, όσοι ενεπλάκησαν στην Stratton Oakmont και τις άλλες εταιρείες του Μπελφορτ, κατάφεραν να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο, όσο άγρια μπορεί να το ζήσει κανείς.

Ναρκωτικά, πόρνες, απάτες και ατελείωτα λεφτά: αυτό είναι το πρώτο μέρος του βιβλίου. Ο Μπέλφορτ παρουσιάζεται ως διάνοια στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, διαρκώς στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους. Όσο περισσότερα κερδίζει, τόσο μεγαλώνει η παράνοια των καταχρήσεων που ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Περιγράφει τις εξωφρενικές σπατάλες του με ενδελεχείς λεπτομέρειες, ενώ οι διασκεδαστικές ιστορίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Για σχεδόν μια δεκαετία όσοι ενεπλάκησαν στις εταιρείες του Μπελφορτ, κατάφεραν να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο, όσο άγρια μπορεί να το ζήσει κανείς.

Το δεύτερο μέρος εστιάζει στην ζωή του μετά την απομάκρυνσή του από την Stratton (μετά από συμφωνία με τις Αρχές): συνέχισε να παίζει με το σύστημα, βγάζοντας τεράστια ποσά, ώσπου ξέφυγε τελείως με τα ναρκωτικά και αναγκάστηκε να αποτοξινωθεί. Η σύλληψή του από το FBI, η καταδίκη του σε μόλις 22 μήνες φυλάκιση και το διαζύγιό του περιγράφονται σε ελάχιστες γραμμές, δείγμα της σημασίας που τους δίνει.

Το σημαντικό στις περιπτώσεις ανάλογων αυτοβιογραφιών είναι να μάθουμε την αλήθεια του γράφοντα. Ευτυχώς, ο Μπέλφορτ θέλει να πει την αλήθεια ως μέσο αυτοκάθαρσης. Γράφει απολογητικά, αναφέροντας συχνά ότι θα ήθελε να εξηγήσει το παρελθόν του στα παιδιά του που κάποτε θα τον ρωτήσουν. Δεν υπήρξε ήρωας, δεν έσωσε την Stratton Oakmont, πάντα στόχος του παρέμεινε να βγάλει όσο περισσότερα χρήματα μπορούσε, με τις όποιες συνέπειες. Έζησε τόσα πολλά και τόσο σύντομα, γιατί – πολύ απλά – όλα ήταν δυνατά, ώσπου τελείωσαν.

Εντυπωσιακός σαν πωλητής και σαν ρήτορας, ο Μπέλφορτ μπορεί να μην είναι λογοτέχνης, αλλά σίγουρα έχει το χάρισμα της αφήγησης και φαίνεται να απολαμβάνει την συγγραφή του βιβλίου. Δεν μετανιώνει καθόλου για αυτά που έκανε στις χρηματαγορές και τους συνεργάτες του, αλλά μόνο για αυτά που έκανε στην οικογένειά του. Γιάτι άλλωστε να μετανιώσει; Μπορεί να πήγε 22 μήνες φυλακή, αλλά ακόμα και σήμερα πληρώνεται 50.000$/ώρα για skype call!