Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSPIRITS

Συνταγές για Ταραμοσαλάτα: Και οι 7 ήταν Υπέροχες

Η δημοσιογραφική ομάδα της Popaganda σας προτείνει επτά συνταγές ταραμοσαλάτας έτσι όπως τις έγραψαν αγαπημένοι Έλληνες μάγειρες και τις απογειώσαμε απολαμβάνοντάς τες παρέα με το ενδεδειγμένο γευσιγνωστικά τσίπουρο.

Συνταγές για ταραμοσαλάτα: Και οι 7 ήταν υπέροχες!

Η Καθαρά Δευτέρα είναι προ των πυλών και ήδη στα σπίτια έχουμε αρχίσει να αγοράζουμε σιγά-σιγά όλα αυτά τα καλούδια που θα στολίσουν το τραπέζι της ημέρας. Λαγάνα, θαλασσινά, τουρσιά, χαλβάς και τα υλικά για τον  μεζέ – βασιλιά όλων,  την ταραμοσαλάτα, που παίρνει νωρίς-νωρίς την θέση της στο κέντρο του τραπεζιού και απλά αναμένει να την απολαύσουμε. Και φυσικά τσίπουρο! Το κατάλληλο γευσιγνωστικά τσίπουρο και για την ταραμοσαλάτα και για τα θαλασσινά και για τα ξινά όπως τα τουρσιά. Δηλαδή το Μονοποικιλιακό Δεκαράκι Μαλαγουζιά. Αλλά ας ξεκινήσουμε από την ταραμοσαλάτα και θα φτάσουμε και σε αυτό.

Η ταραμοσαλάτα είναι ένας  εκλεκτός μεζές με κρεμώδη υφή και είναι ιδανικός όχι μόνο για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και για όλη την Σαρακοστή, αφού δεν περιέχει καθόλου γαλακτοκομικά ή αυγά πουλερικών. Κύριο συστατικό της είναι ο ταραμάς, δηλαδή αυγά ψαριών όπως ο κυπρίνος. Η καλύτερη ποιότητα ταραμά είναι ο λεγόμενος λευκός – αν και στην πραγματικότητα το χρώμα του είναι υπόλευκο. Ο λευκός ταραμάς περιέχει 100% αυγά ψαριών και για αυτό είναι ακριβότερος ενώ πιστεύεται ότι φτιάχνει νοστιμότερη ταραμοσαλάτα. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες ποιότητες που μπορούν να φτιάξουν εξίσου νόστιμη ταραμοσαλάτα όπως ο κόκκινος ταραμάς. Ανάλογα με το χρώμα του ταραμά (λευκός ή κόκκινος) προκύπτει και το χρώμα της ταραμοσαλάτας, λευκό, ανοιχτό μπεζ ή ροζ.

Μπορεί η ταραμοσαλάτα να συνοδεύει τέλεια τα σαρακοστιανά φαγητά, είναι το τσίπουρο Δεκαράκι Μαλαγουζιά όμως,  εκείνο που συνοδεύει τέλεια τόσο την ταραμοσαλάτα, όσο και τα υπόλοιπα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας. Με την πλούσια γεύση του και τα λεπτά αρώματα που μεγεθύνονται στο στόμα, είναι ιδανικό για θαλασσινά, παστά και ξινά πιάτα. 

Στη συντακτική ομάδα της Popaganda, επειδή νοιαζόμαστε πραγματικά για τους αναγνώστες μας , οργώσαμε  το ελληνικό ίντερνετ, βρήκαμε, δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε  7 υπέροχες συνταγές για ταραμοσαλάτα από δημοφιλείς σεφ και food bloggers. Συνταγές που θα απογειωθούν ταιριασμένες με  το τσίπουρο Δεκαράκι Μαλαγουζιά, που θα βρίσκεται στο τραπέζι σας. Επιλέξτε όποια προτιμάτε,φτιάξτε την κι εις υγείαν της παρέας!

Η Ταραμοσαλάτα του Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά για 6-8 μερίδες:

  • 150 γραμ. ταραμά άσπρο
  • 150 γραμ. ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)
  • 1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο
  • 1 ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Μουσκεύετε το ψωμί και το στύβετε πολύ καλά. Το ζυμώνετε με τον ταραμά.
  2. Βάζετε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και το μίγμα του ταραμά και τα χτυπάτε όλα μαζί.
  3. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνετε λίγο-λίγο το λάδι και τον χυμό λεμονιού εναλλάξ.
  4. Όταν γίνουν ένας λείος πολτός τον μεταφέρετε σε πιατέλα ή μπολ και τον γαρνίρετε με μπρικ, χαβιάρι και μαύρες ελιές.

Tip: Η ταραμοσαλάτα γίνεται πεντανόστιμη αν δουλέψετε τον ταραμά μόνο με το λάδι κρεμμύδι και λεμόνι. Χωρίς το ψωμί.Θα πάρει περισσότερο λάδι αλλά αξίζει τον κόπο.

Η Ταραμοσαλάτα του Βασίλη Καλλίδη

Υλικά:

  • 2 κ.σ. λευκός ταραμάς
  • 3 φέτες ψωμί μουλιασμένο και στυμμένο
  • 1,5 φλ σπορέλαιο
  • 1/2 φλ ελαιόλαδο
  • χυμός από 2 λεμόνια

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο.
  2. Βάζουμε στο πολυμιξεράκι τον μισό ταραμά, το μισό ψωμί και τον μισό χυμό από τα λεμόνια.
  3. Χτυπάμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το λάδι λίγο-λίγο χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να αφρατέψει η ταραμοσαλάτα.

πηγή: faysbook.gr

Η Ταραμοσαλάτα του Λεωνίδα Κουτσόπουλου

Υλικά:

  • 50 γραμμάρια ταραμάς
  • 50 γραμμάρια κρεμμύδι λευκό
  • 45 γραμμάρια χυμός λεμόνι
  • 150 γραμμάρια ψωμί του τοστ
  • 500 γραμμάρια ηλιέλαιο
  • Νερό

Εκτέλεση:

  1. Αφαιρούμε την κόρα
  2. Μουλιάζουμε λίγο το ψωμί.
  3. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από το ηλιέλαιο.
  4. Χτυπάμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ξεκινάμε να ρίχνουμε το ηλιέλαιο σιγά – σιγά (εν είδει μαγιονέζας).
  5. Στο τέλος διορθώνουμε την πυκνότητα με λίγο νερό.

πηγή: YouTube.com/MasterChef Greece

Η Ταραμοσαλάτα του caruso.gr (Δημήτρης Παπαζυμούρης)

Υλικά για 6-8 άτομα:

  • 150 γραμ. λευκό ταραμά
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 450 – 500 ml ελαιόλαδο
  • 2-2½ λεμόνια, τον χυμό

Εκτέλεση:

  1. Σε μίξερ πολτοποιείτε το κρεμμύδι μαζί με το λεμόνι και τον ταραμά.
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο σαν να κάνατε μαγιονέζα.
  3. Την αφήνετε στο ψυγείο να πέσει η αψιά γεύση του κρεμμυδιού και να δέσουν τα υλικά, για τουλάχιστον 2 ώρες.

Η Μους Ταραμά της Ελένης Ψυχούλη

Υλικά

  • 50 γρ. ταραμά
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • ½ ποτ. καλαμποκέλαιο
  • 1 μικρό μάτσο άνηθο για διακόσμηση

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε μους ταραμά ακολουθούμε την λογική της μαγιονέζας: δουλεύουμε δηλαδή σιγά σιγά με λάδι. Δεν χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, γιατί έχει βαριά γεύση. Ρίχνουμε πρώτα στο μπλέντερ τον ταραμά και τον χτυπάμε με χυμό λεμόνι. Προσθέτουμε το λάδι λίγο-λίγο, διότι αν το ρίξουμε όλο μαζί θα λιώσει η μους. Χτυπάμε ξανά, μέχρι η μους να αποκτήσει την υφή σαντιγής! Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο.

Ταραμοσαλάτα με Ψωμί και Πατάτα από τον Γιάννη Λουκάκο 

Υλικά

  • 125 γρ. λευκό ταραμά
  • 175 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 225 γρ. ψωμί ψίχα, μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη
  • 100 γρ. πατάτα βρασμένη, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
  • 300 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπλέντερ ή πολυμηχάνημα ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το νερό και το ελαιόλαδο, και τα αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Συνεχίζοντας να αλέθουμε, προσθέτουμε το λάδι πολύ αργά στην αρχή, σχεδόν σταγόνα σταγόνα, και όταν το μείγμα αρχίσει να πήζει σε συνεχή ροή. Διορθώνουμε την υφή του ταραμά με το κρύο νερό, αν χρειάζεται, αλατίζουμε επίσης αν χρειάζεται και διατηρούμε στο ψυγείο.

Κάτι special  από την Madame Ginger (ρεγγοσαλάτα για την ακρίβεια)

Υλικά:

  • Αυγά απο μια ρέγγα καπνιστή γκαστρωμένη (~45 γρ.)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Μισό κρεμμύδι (μικρό)
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1,5 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 150 γρ. ψίχα χωριάτικου ψωμιού (~ 1/2 φλιτζάνι)
  • 60 ml ελαιολαδο
  • 2 κ.σ. σόδα (το αναψυκτικό)

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε το ψωμί σε μπολ και το καλύπτουμε με νερό. Μόλις μουλιάσει καλά, το στραγγίζουμε με τα χέρια και το βάζουμε σε πετσέτα κουζίνας. Στρίβουμε την πετσέτα πολύ καλά, μέχρι να στραγγίξει τελείως το νερό.
  2. Βάζουμε στο πολυμίξερ το ψωμί, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ξίδι, το λεμόνι και και τον ταραμά και χτυπάμε για 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.
  3. Αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι, όσο το μίξερ είναι σε λειτουργία. Μόλις τελειώσει όλο το λάδι, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε την σόδα, χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε.

BONUS το Ναπολεόν με Πατζάρια και Ταραμοσαλάτα από την Diane Kochilas

Μία σούπερ γκουρμέ εκδοχή για να παρουσιάσετε την ταραμοσαλάτα που θα φτιάξετε σε ένα Ναπολεόν με βραστά μαριναρισμένα παντζάρια. 

Υλικά

  • 6 μεγάλα πατζάρια 
  • 1 φλιτζάνι ταραμοσαλάτα κατά προτίμηση ροζ ταραμά 
  • 1 ½ φλιτζάνια βραστό υγρό από τα πατζάρια
  • ¼ φλιτζάνι ελληνικό βαλσαμικό ξύδι
  • 2 – 3 κουταλιές μέλι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 6 κουταλιές της σούπας  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένετε καλά και βράζετε τα πατζάρια για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να τρυπιούνται καλά με το πιρούνι. Τα βάζετε να κρυώσουν. Κρατάτε ενάμιση φλυτζάνι από το ζουμί που έχουν αφήσει στην κατσαρόλα.

Σουρώνετε το ζουμί και το βάζετε σε ένα τηγάνι μαζί με το ξύδι,το μέλι και το αλατοπίπερο. Τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν σιρόπι.

Καθαρίζετε (ξεφλουδίζετε) τους καρπούς από το πατζάρι και τους κόβετε προσεκτικά για να δώσουν ωραίες συμμετρικές στρογγυλές φέτες.

Φτιάχνετε τον πύργο σας τοποθετώντας εναλλάξ μία φέτα παντζάρι -μία κουταλιά του γλυκού ταραμοσαλάτα και τον τελειώνετε με μία φέτα παντζαριού πάνω -πάνω.

Διακοσμείτε το πιάτο με το σιρόπι, ελαιόλαδο και φύλλα μυρωδικών

Στο σωστό Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι μπορούν να υπάρχουν και διαφορετικές ταραμοσαλάτες για περισσότερη ίντριγκα και όλα τα γούστα -για παράδειγμα μία λευκή, μία ροζ, μία με πατάτα. Αφού επιλέξετε την συνταγή ή τις συνταγές  για ταραμοσαλάτα που θα εκτελέσετε, στολίστε το τραπέζι σας και ξεκινήστε τις δοκιμές παρέα με τσίπουρο. Είπαμε όμως όχι οποιοδήποτε τσίπουρο. Από τη στιγμή που η γευσιγνωσία έχει μπει για καλά στη ζωή μας, κάθε πιάτο και κάθε μεζές έχουν πλέον το τσίπουρό τους! Κι αυτό χάρη στην οικογένεια μονοποικιλιακών τσίπουρων Δεκαράκι που κατάφεραν να κάνουν την γευσιγνωσία να συναντήσει  το τσίπουρο. 

Γιατί τσίπουρο Δεκαράκι Μαλαγουζιά για την ταραμοσαλάτα και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας; 

Η ποικιλία Μαλαγουζιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η αρχοντική ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα. Έχει έναν έντονο αρωματικό χαρακτήρα και διακρίνεται για τα λεπτά και κομψά αρώματά της. 

Πρόκειται για λευκή, πολύ ευαίσθητη ποικιλία σταφυλιών. Ο τρύγος της γίνεται συνήθως προς τα τέλη Αυγούστου ενώ τα λεπτά και κομψά αρώματα της Μαλαγουζιάς, αναδεικνύονται άψογα με την πολλαπλή επαναπόσταξη στους παραδοσιακούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, δίνοντας ένα απόσταγμα φίνο και εκλεκτό.


Το Δεκαράκι Μαλαγουζιά πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από νόστιμα ξινά ή λιπαρά πιάτα.  Απολαύστε το εξ ίσου ευχάριστα με θαλασσινά και ψάρια σχάρας. Δοκιμάστε επίσης να το απολαύσετε με καπνιστά, παστά ψάρια, αρωματισμένα με λεμόνι και φυσικά με όποιες συνταγές για ταραμοσαλάτα επιλέξετε. 

Λίγα πράγματα που αξίζει να ξέρετε για την οικογένεια μονοποικιλιακών τσίπουρων Δεκαράκι

Το Δεκαράκι, με σεβασμό και αγάπη στην παράδοση και την υψηλή τεχνογνωσία στην απόσταξη μονοποικιλιακού τσίπουρου, πρόσφατα παρουσίασε  την πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακών αποσταγμάτων, το εκρηκτικό Μοσχάτο, την αρχοντική Μαλαγουζιά και τον αρμονικό Ροδίτη, δίνοντας με αυτό τον τρόπο νέα διάσταση ποιότητας στο τσίπουρο.

Χάρη στην παραδοσιακή διαδικασία της απόσταξής του,το Δεκαράκι  είναι απόσταγμα-διαμάντι, χωρίς γλυκάνισο, με αλκοολικό βαθμό 40% Vol, με ιδιαίτερη γευστική και αρωματική ταυτότητα που αναδεικνύεται σε κάθε γουλιά.

Χρόνια Πολλά, να περάσετε καλά την Καθαρή Δευτέρα και πείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα ποιες συνταγές για ταραμοσαλάτα φτιάξατε με hashtag #popagandagr

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.