Mystik Pizza / Μίστικ Πίτσα

Πρέπει να ήταν γύρω στο 2004 όταν ανακάλυψα παρέα με τους τότε συναδέλφους ένα μαγαζί που έψηνε πίτσες με αλεύρι από οργανική κάνναβη Sativa. Το γραφείο ήταν στην Ιπποκράτους, η πιτσαρία ήταν στα Εξάρχεια, παραγγείλαμε μια φορά για δοκιμή, ενθουσιαστήκαμε και μετά παραγγέλναμε κάθε τρεις και λίγο και κάθε φορά αστειευόμασταν με ατάκες όπως “έλα να γυρίζει η πίτσα” και άλλα τέτοια έξυπνα. Την ίδια περίοδο ο Μπάμπης Ανανιάδης, ιδιοκτήτης της Mystic Pizza ταλαιπωρούνταν σε δικαστικές διαμάχες με την κατηγορία της έμμεσης διαφήμισης ναρκωτικών ουσιών. Αθωώθηκε σε όλες, άνοιξε και δεύτερο εστιατόριο στο Κουκάκι -κι ένα τρίτο franchise στον Χολαργό- και εξακολουθεί να μας σερβίρει νόστιμα και υγιεινά πιάτα. Η Popaganda τον συνάντησε στον πεζόδρομο της Γ. Ολυμπίου για να μάθει περισσότερα για την πορεία της πίτσας που δεν καπνίζεται απλά τρώγεται, όπως όλες οι άλλες.

«Ζούσα στη Θεσσαλονίκη και εκεί έψησα και τις πρώτες Mystic Pizza. Κάποια στιγμή αποφάσισα να κατέβω στην Αθήνα. Η μαυρίλα του Παπαγεωργόπουλου και του Άνθιμου έδιωξε εμένα, αλλά και πολλούς άλλους όπως τον Αγγελάκα και τον Παυλίδη, από την πόλη. Τώρα με τον Μπουτάρη έχει ξεθαρρέψει πάλι ο κόσμος».

Μου εξηγεί πως διάβασε όλη τη βιβλιογραφία περί κάνναβης και μου παραθέτει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Κατά την Ελισαβετιανή εποχή, δηλαδή κυρίως στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, οι αγρότες πλήρωναν πρόστιμο αν δεν καλλιεργούσαν κάνναβη ενώ μέχρι το 1883 πάνω από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής χαρτιού προέρχονταν από τη κάνναβη. Με την εμφάνιση του πετρελαίου και των παραγώγων του η κάνναβη έπεσε σε δυσμένεια λόγω των έντονων οικονομικών συμφερόντων. Όταν η μαριχουάνα κατετάγη στην κατηγορία των ναρκωτικών μαζί της δαιμονοποιήθηκε και η κλωστική κάνναβη.

Mystik Pizza / Μίστικ Πίτσα
Mystik Pizza / Μίστικ Πίτσα

«Βέβαια πλέον το θέμα έχει λυθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο επιτρέπει την καλλιέργεια της αλλά την επιδοτεί κιόλας. Όταν όμως άνοιξα το μαγαζί στα Εξάρχεια, ήρθε το ΣΔΟΕ και μου τα έκανε όλα φύλλο και φτερό, μέχρι και drug test έκαναν στο αλεύρι. Είχαν βρεθεί διαφημιστικά φυλλάδια της Mystic Pizza σε συναυλία του Manu Chao και κάποιοι με κατήγγειλαν για έμμεση διαφήμιση ναρκωτικών επειδή πάνω στα φυλλάδια ήταν τυπωμένο το φύλλο της κάνναβης. Έγιναν δύο δικαστήρια και στα δύο αθωώθηκα. Αμέσως μετά ξεκίνησαν τα τηλεδικαστήρια, Αυτιάς, Καμπουράκης, στο στιλ ότι πρέπει να πάω φυλακή επειδή διαφημίζω τα ναρκωτικά. Ήταν καθαρά πολιτικό το θέμα και νιώθω ότι υπέστη δίωξη. Κυκλοφόρησε μέχρι και πρωτοσέλιδο τηνς Espresso με τίτλο ‘η πίτσα που διαφημίζει τα ναρκωτικά’. Αν και όλα αυτά έχουν λυθεί πια και νομικά, υπάρχει ακόμη ένα γκρίζο σύννεφο. Να φανταστείς συζητάω με ανθρώπους που θα τους ενδιέφερε να ανοίξουν ως franchise ένα Mystic Pizza, άνθρωποι που είναι φανατικοί πελάτες, και είναι διστακτικοί γιατί φοβούνται ότι θα έχουν προβλήματα με τον νόμο. Πάντως όλα είναι θέμα πληροφόρησης. Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια, στο μαγαζί των Εξαρχείων πέρασε ένας παππούς απ’ έξω, είδε το φύλλο της κάνναβης και με ρώτησε αν πουλάω πίτσα με χασίς. Τον πήρα μέσα, του εξηγούσα, του έδωσα να φάει και στο τέλος μου είπε χαρακτηριστικά “τι σου είναι η φύση”. Έγινε και τακτικός πελάτης αργότερα».

Κοιτάω τον κατάλογο και βλέπω ότι όλη η φιλοσοφία των Mystic Pizza στηρίζεται στην υγιεινή διατροφή. Τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιούν μόνο βιολογικό ελαιόλαδο, θαλασσινό αραφινάριστο αλάτι, επίσης χρησιμοποιούν στέβια στα γλυκά ενώ εκτός από το βιολογικό αλεύρι κάνναβης υπάρχουν και συνταγές με αλεύρι Ντίνκελ (για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη).  Το μενού είναι πλούσιο και αποτελείται από πολλών ειδών πίτσες (και vegan), ζυμαρικά, πενιρλί, λαχματζούν, ορεκτικά, σαλάτες και γλυκά. Οι καλές πρώτες ύλες, η πρωτοτυπία των υλικών και η φιλική εξυπηρέτηση έφεραν τα τελευταία δύο χρόνια στο Mystic Pizza τη διάκριση του Certificate of excellence του TripAdvisor, μια διάκριση που αποδίδουν οι ίδιοι οι τουρίστες με τα θετικά reviews που αφήνουν στον διάσημο ιστότοπο. Στα συν η έκπτωση 10% που προσφέρεται σε ανέργους, φοιτητές ή σε όσους έρθουν με τα ποδήλατά τους μέχρι το μαγαζί.

Mystik Pizza / Μίστικ Πίτσα
Mystik Pizza / Μίστικ Πίτσα

Καθώς τρώω μια εξαιρετική πίτσα Indian με κοτόπουλο και curry ο Μπάμπης θυμάται έναν αγαπημένο πελάτη από το παρελθόν. «Τα πρώτα χρόνια που ήμουν στο μαγαζί των Εξαρχείων και σήκωνα τηλέφωνα για παραγγελίες άκουγα συχνά από την άλλη άκρη της γραμμής τον Βλάσση Μπονάτσο. Του άρεσε πολύ το φαγητό, έπαιρνε τακτικά και έκανε πάντα μεγάλες παραγγελίες, κάποιες φορές είχα φτάσει και τα 60-70 ευρώ. Θυμάμαι μια φορά που γέλασα πολύ γιατί, αφού είχε ήδη κάνει μια δυνατή παραγγελία, μου είχε πει  με τη χαρακτηριστική φωνή του την ατάκα τι άλλο έχεις από κάνναβη; ό,τι έχεις βάλτο στη παραγγελία».

Mystic Pizza: Εμμ. Μπενάκη 76, Εξάρχεια, 210 3839500 //  Γ. Ολυμπίου & Βεΐκου, Κουκάκι, 210 9592092 // Σαρανταπόρου 1 & Μεσογείων, Χολαργός,210 6545000

Το μενού των εστιατορίων εδώ

Mystik Pizza / Μίστικ Πίτσα
Mystik Pizza / Μίστικ Πίτσα
Mystik Pizza / Μίστικ Πίτσα