krinos_08

Χαμηλά στην Αιόλου προς πλατεία Κοτζιά, ο χρόνος σταματάει με μία στάση στο ζαχαροπλαστείο Κρίνος που παραμένει ακόμη ιστορικό για την τοποθεσία του –σε αυτό το κτίριο λειτούργησε το 1855 το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας- για τους φρέσκους λουκουμάδες τους με την τρύπα στη μέση που σερβίρονται ακόμη ζεστοί και τραγανοί όπως παλιά- αλλά και για την μπουγάτσα και το παγωτό του που έχουν γεύση θεϊκή κι ακαταμάχητη.

«Η ιστορία του μας γυρνάει το 1855» μου λέει ο κ. Γιώργος Φριλίγκος, διαχειριστής του μαγαζιού. «Τότε που στην Αιόλου σε αυτό ακριβώς το σημείο, χτίστηκε το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας από τον Σταμάτη Κρίνο που ήταν φαρμακοποιός. Μια πανέμορφη διώροφη κατοικία με διαρρύθμιση που δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο, παρά μόνο για να αναπαλαιωθεί. Το 1923 ο Μηνάς Κασιμάτης με καταγωγή από την Πόλη, αγοράζει το κτίριο και ο Κρίνος πλέον μετατρέπεται στο μεγαλύτερο ζαχαροπλαστείο των Αθηνών».

krinos_13
krinos_01

«Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας, γίνεται το νέο της εποχής. Οι μικρασιάτικες ιδιοκτήτες του φέρνουν νέα γλυκά από την πατρίδα τους που ο κόσμος δεν γνωρίζει και δεν έχει ξαναδεί- γλυκά ταψιού, σμυρναίικα κουλούρια, πάστες, τάρτες, ζαχαρωτά και φυσικά λουκουμάδες που έφεραν επανάσταση τότε στην αθηναϊκή αγορά. Μέχρι το 1960 άλλωστε στο κέντρο δεν υπήρχαν ζαχαροπλαστεία και ο Κρίνος έκανε την διαφορά».

«Στα πρώτα του βήματα υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο αναφοράς για τους Σμυρνιούς. Κάθε πρωί ερχόντουσαν να πάρουν τα γλυκά τους και να θυμηθούν τα παλιά ενώ τα τροχήλατα και οι αμαξάδες έκαναν ουρά στην Αιόλου για να δοκιμάσουν τις νέες γεύσεις που ήρθαν στην πόλη».

«Δεν υπήρχε περίπτωση να κατέβει κάποιος για ψώνια και να μην περάσει από εδώ. Το Πάσχα έρχονταν να πάρουν παπούτσια από τον «Δραγώνα» -κλασικό παπουτσάδικο της εποχής- που βρίσκεται δίπλα μας ενώ τα Χριστούγεννα είχαμε τα πανηγύρια στα οποία η Αιόλου πλημμύριζε από τραγούδια και πάγκους με παιχνίδια μέχρι τους Αέρηδες κι γέμιζε γέλια η γειτονιά. Γιατί τότε τα γλυκά και τα παιχνίδια ήταν μεγάλη υπόθεση, λιτότητα που μας έκανε καλό στην ψυχή, ένα είχες και καμάρωνες».

krinos_09
krinos_03

«Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του μαγαζιού, έπαιξε βέβαια και ο ιδρυτής του, ο κ. Κασιμάτης, αυτοπροσώπως, που ήταν άνθρωπος δοτικός κι έκανε αγαθοεργίες όπου τον χρειάζονταν. Θυμάμαι έντονα, πιτσιρικάδες τότε, μας βούταγε τα πρωινά, περνούσαμε από την τράπεζα της Ελλάδος και γεμίζαμε σακούλια με τάλιρα. Ύστερα πηγαίναμε σε ιδρύματα, γηροκομεία κι άσυλα για να φτιάξουμε στους ενοίκους τους λουκουμάδες, να τους δώσουμε χαρά. Στήναμε γιορτή κανονική. Έρχονταν οι γεράκοι να τους δώσουμε λουκουμάδες και μαζί τους δίναμε και ένα τάλιρο. Λουκουμά και τάλιρο, τάλιρο και λουκουμάς έτσι μας είχε πει το αφεντικό. Ποτέ δεν έδινε λεφτά στις διοικήσεις των οργανισμών αυτών αλλά ρώταγε τις ανάγκες τους και έδινε βοήθεια σε είδος – έπιπλα, στρώματα, φαγητό. Τέτοιος άνθρωπος ήταν, είχε τρέλα με την προσφορά».

«Ακόμη συνεχίζουμε αυτή την παράδοση για να τιμήσουμε τον ιδρυτή. Μας αρέσει να προσφέρουμε και φροντίζουμε να κρατάμε τις συνταγές μας με αγνά υλικά όπως παλιά. Γι’ αυτό και όλα αυτά τα χρόνια έχουμε τους ίδιους προμηθευτές- μικρούς παραγωγούς από τη Θήβα και την Ελασσόνα- που προσέχουν την ποιότητά τους».

«Ό, τι βλέπετε στο μαγαζί εξακολουθούμε να το φτιάχνουμε εδώ, χειροποίητα με τους παραδοσιακούς τρόπους, λουκουμάδες φυσικά αλλά και μπουγάτσες όλων των ειδών με best seller μας την βουτύρου –οι οποίες φτιάχνονται με φρέσκο βούτυρο, έχουν ένα βάρος και τρώγονται ευχάριστα, δεν είναι μόνο αφρός».

krinos_12

«Τα τελευταία χρόνια βέβαια οφείλω να σας πω, πως έχουμε επηρεαστεί δραματικά από την κρίση όπως όλα τα μαγαζιά και το κράτος φαίνεται να ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες που έχουν κάνει εντέλει κακό στην αγορά. Δεν λείπουν βέβαια και οι ευχάριστες εκπλήξεις από εταιρίες ιδιωτών οι οποίες οργανώνουν από το 2012, ξεναγήσεις γευσιγνωσίας σε τουρίστες και περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα πάντα μια στάση στον Κρίνο. Γιατί έχουν καταλάβει πως οι ξένοι θέλουν να δουν το παραδοσιακό -πρακτική που το κράτος φαίνεται να μην έχει κατανοήσει ακόμη καλά γι’ αυτό και πολεμάμε μόνοι».

«Πρόσφατα μάλιστα άνοιξε στα δυτικά προάστια και ένα μαγαζί που οικειοποιήθηκε το όνομά μας και το κράτος δεν μπόρεσε να μας κατοχυρώσει νομικά. Έρχονται συχνά πελάτες και μας λένε πως χαλάσαμε την ποιότητα στο κατάστημα αυτό χωρίς να γνωρίζουν πως δεν είναι δικό μας υποκατάστημα, τους εξηγούμε αλλά δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε κάτι άλλο γι αυτό. Παρόλαυτα γνωρίζουμε καλά πως σημασία δεν έχει το όνομα αλλά η ποιότητα. Με λίγα λόγια ο κόσμος θα μας κρίνει- τα γούστα του, οι γεύσεις του- αυτός μας νοιάζει και εκείνος θα είναι ο πιο σημαντικός κριτής».

Κρίνος, Αιόλου 87, Κέντρο, τηλ. 210 3216.852. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή από τις 8.30 μέχρι 17.00, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο μέχρι τις 21.00. Κυριακή κλειστά.

krinos_02
krinos_06
krinos_10
krinos_14
krinos_15