Καινοτομία, νεανική επιχειρηματικότητα, Ελλάδα, οικονομική κρίση, μέλλον. Λέξεις, ορολογίες, ιδέες, ανησυχίες που μπλέκονται μεταξύ τους, στο μυαλό των περισσότερων και σίγουρα των νέων που δε μπορούν παρά να κοιτάζουν μπροστά, αναζητώντας μία διέξοδο από το (όποιο) τέλμα. Αυτή την αναζήτηση έρχεται να συνεπικουρήσει το StartingUp, μια πολυδράση που διοργανώνεται από το ΚέΠΝΕΤ (Κέντρο Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας & Τεχνολογίας), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών Ελλάδος (Ο.ΕΣΥΝΕ) και το Δήμο Αθηναίων (ΟΠΑΝ & Europe Direct). Ζητήσαμε διευκρινίσεις από τον συντονιστή του όλου project, Ορέστη Ματσούκα.

start

Ποιο είναι το συνολικό concept του StartingUp;

Το StartingUp είναι ένα project, το οποίο φιλοδοξεί να προωθήσει την ελληνική επιχειρηματικότητα μέσω μιας εναλλακτικής διαδικασίας, που αναδεικνύει τη σύζευξη της Άμεσης Δημοκρατίας και της Αγοράς. Ο μηχανισμός του  βασίζεται στο iDea Framework, με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων επιχειρήσεων. Επειδή είναι αρκετά πρωτόγνωρη και ίσως περίπλοκη διαδικασία θα παρουσιαστεί σε ένα 10λεπτο video animation ώστε να είναι ευχάριστο και ευκατανόητο, στην επίσημη έναρξη του StartingUp την Παρασκευή στις 10 Ιανουαρίου, με την διοργάνωση ενός ευρωπάνελ, με τρόπο που γίνεται για πρώτη φορά στην χώρα μας. Θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»(Ακαδημίας 50, 10552, Αθήνα ώρα προσέλευσης 16:00)

Ως concept έχει αναγνωριστεί από το Ευρωκοινοβούλιο ως μία από τις καλύτερες ιδέες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έχει εφαρμοστεί σε κάποια χώρα; Κι αν ναι ποια είναι τα αποτελέσματά του;

Έχει παρουσιαστεί, εκτός των άλλων και στους εκπροσώπους της Τρόικας, την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η αντίδραση συνήθως είναι πολύ θετική, αλλά θέλουν να το δουν να λειτουργεί, γι’ αυτό και ξεκινάει πιλοτικά τώρα. Έχει κατατεθεί επίσημα από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα συζητάμε και με Ιδρύματα.

Για ποιο λόγο απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές;

Το StartingUp απευθύνεται σε όλους. Ωστόσο, θεωρούμε, ότι η φοιτητική κοινότητα είναι πάντα πρωτοπόρα, τόσο στην γέννηση ιδεών, όσο και στη θέληση να αλλάξει τα πράγματα.

Πως μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για την ανάπτυξη των οικονομιών στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση;

Το concept του βασίζεται στην Ανοικτή Οικονομία (δηλαδή η επιχειρηματική κίνηση που αξίζει, πρέπει να υποστηριχθεί) παρά στην Ελεύθερη απλώς Οικονομία, η οποία ευνοεί τελικώς τα ολιγοπώλια (και τα λεφτά πάνε στα λεφτά, αν το πούμε απλά). Θα βασιστεί  στο πρώτο στάδιο του iDea Framework, το οποίο μέσω του CrowdSourcing καταφέρνει να παρακάμψει την έλλειψη ρευστότητας, μεταρρυθμίσεων και επενδυτικής κουλτούρας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλες τις υπάρχουσες υποδομές, μοχλεύοντας αντί των επενδυτικών κεφαλαίων, το ανθρώπινο κεφάλαιο της κοινωνίας μας.

Για περισσότερες πληροφορίες: εδώ κι εδώ.