Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Σάμπα και λάμψη στο Καρναβάλι του Ρίο Ντε Τζανέιρο

Καρναβάλι στο Ρίο Ντε Τζανέιρο δεν γίνεται χωρίς τις εκπληκτικές παρελάσεις σάμπα στο Σαμπαδρόμιο.
Φωτογραφίες: EPA/ André Coelho, Antonio Lacerda
Καρναβάλι Ρίο Ντε Τζανέιρο

Μέλος της σχολής σάμπα «Mócidade Independente de Padre Miguel» παρελαύνει στο Σαμπαδρόμιο (Sambadrome), κατά τη διάρκεια του Kαρναβαλιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, 19 Φεβρουαρίου 2023. EPA/André Coelho

Η Βαζιλία είναι διάσημη, κυρίως, για τρία πράγματα. Για τα δάση του Αμαζονίου, για το ποδόσφαιρο και φυσικά για το διάσημο Καρναβάλι της στο Ρίο Ντε Τζανέιρο υπό τους καταιγιστικούς ήχους της σάμπα!

Οι παρελάσεις των εντυπωσιακών αρμάτων και καρναβαλιστών στο Σαμπαδρόμιο, στο Καρναβάλι του Ρίο Ντε Τζανέιρο, είναι παγκοσμίως γνωστές και θεωρούνται, όχι άδικα, “Το Μεγαλύτερο Σόου στη Γη”. Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο φτάνουν στο Ρίο για το Καρναβάλι, για να ζήσουν από κοντά τη θύελλα χρωμάτων, λάμψης και αχαλίνωτου χορού που προσφέρουν οι 14 κορυφαίες σχολές σάμπα, από τις εκατοντάδες που υπάρχουν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο μόνο, γνωστές ως Grupo Especial.

Αυτές οι ομάδες, που αποτελούν το Grupo Especial, είναι που παίρνουν μέρος κάθε χρόνο στη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού στο Σαμπαδρόμιο. Διαθέτουν γιγάντιες  μηχανοκίνητες πλατφόρμες είκοσι μέτρων σχεδόν και συμμετέχουν περισσότεροι από εξήντα χιλιάδες περφόρμερς, ντυμένοι με εκπληκτικής φαντασίας κοστούμια. Παρελαύνουν με αργό ρυθμό στα 700 μέτρα του Σαμπαδρομίου -σχεδιασμένο από τον διάσημο βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Όσκαρ Νίεμαϊερ-, τραγουδώντας και χορεύοντας ασταμάτητα και χτυπώντας ρυθμικά εκατοντάδες τύμπανα για ενενήντα λεπτά με απόλυτη ακρίβεια, δημιουργώντας μία ηλεκτρική ατμόσφαιρα. Παρελαύνουν για δύο βραδιές και ανταγωνίζονται μεταξύ τους από τη δύση της μίας ημέρας μέχρι την ανατολή της επόμενης.

Καρναβάλι Ρίο Ντε Τζανέιρο
Καρναβάλι Ρίο Ντε Τζανέιρο
Ρίο Ντε Τζανέιρο Καρναβάλι
Ρίο Ντε Τζανέιρο Καρναβάλι
Ρίο Ντε Τζανέιρο Καρναβάλι
Καρναβάλι Ρίο Ντε Τζανέιρο
Ρίο Ντε Τζανέιρο Καρναβάλι

Το θεάμα που προσφέρουν είναι τόσο φαντασμαγορικό και μεταδίδεται απ’ ευθείας, σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Ο απώτερος στόχος για κάθε ομάδα είναι να εντυπωσιάσουν αρκετά τους κριτές, ώστε να στεφθούν ως η Καλύτερη Σχολή Σάμπα της χρονιάς. Είναι η μεγαλύτερη τιμή αυτή για έναν Βραζιλιάνο!

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό το πέρα από κάθε φαντασία ξέφρενο γλέντι, αν δεν υπήρχε ο ξεσηκωτικός ρυθμός της μουσικής. Η μουσική σάμπα, με ρίζες από την Αφρική, είναι η καρδιά και η ψυχή του Καρναβαλιού του Ρίο, που χτυπά ακατάπαυστα από τότε που πρωτοεμφανίστηκε σαν ξεχωριστό μουσικό είδος, τη δεκαετία του 1920. Ο ήχος της σάμπα είναι κεντρικό στοιχείο σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού. Όπου κι αν πάτε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο εκείνες τις μέρες,  θα ανακαλύψετε πολύ γρήγορα ότι είναι αδύνατο να ξεφύγετε από τους ακαταμάχητους χτύπους των τυμπάνων, που αντηχούν σε όλους τους δρόμους και τις γειτονιές του Ρίο.

Η φήμη της σάμπα προέρχεται ακριβώς από αυτά τα ρυθμικά χτυπήματα των τυμπάνων. Ένα εκκωφαντικό, σαρωτικό μπιτ που κυριεύει το σώμα με τον πρωτόγονο ρυθμό του. Ένα μεταδοτικό στυλ μουσικής, που καθιστά αδύνατο για τον ακροατή να μείνει ακίνητος και να μην λικνίσει, έστω, το σώμα του στον ήχο που σαρώνει την ατμόσφαιρα σαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Η σάμπα και το καρναβάλι διαπερνούν όλα τα τμήματα της βραζιλιάνικης κοινωνίας, από τις πιο πλούσιες γειτονιές του Ρίο Ντε Τζανέιρο μέχρι τις πιο φτωχές φαβέλες, φέρνοντας κοντά όλους τους Βραζιλιάνους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους τάξη. Για έναν μήνα τουλάχιστον, οι διαφορές και τα μίση εξαφανίζονται και τα πλήθη ενώνονται σε ένα ασίγαστο παραλήρημα, χορού, κεφιού και ξεφαντώματος.

Ρίο Ντε Τζανέιρο Καρναβάλι
Ρίο Ντε Τζανέιρο Καρναβάλι
Ρίο Ντε Τζανέιρο Καρναβάλι
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.