Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Πρωινός καφές από τα υψίπεδα της Κόστα Ρίκα

Αν αγαπάς τον καλό καφέ, τότε θα ξέρεις ότι ένας από τους εκλεκτότερους καφέδες στον κόσμο παράγεται στην Κόστα Ρίκα.
Φωτογραφίες: EPA/Jeffrey Arguedas

Ένας αυτόχθονος από τον τοπικό πληθυσμό Ngabe-Bugle, συλλέγει κόκκους καφέ κατά τη διάρκεια της συγκομιδής στο αγρόκτημα Los Abuelos, στο Tarrazu, νότια του Σαν Χοσέ, Κόστα Ρίκα, 18 Ιανουαρίου 2023. Η διαδικασία συλλογής του καφέ παρέχει στην οικονομία της Κόστα Ρίκα περίπου 88 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τα οποία κατανέμονται μεταξύ των συλλεκτών ανάλογα με τη συγκομιδή. EPA/Jeffrey Arguedas

Ο καφές για πολλούς από εμάς είναι τόσο σημαντικός που χωρίς αυτόν η μέρα μας δεν μπορεί να ξεκινήσει. Και αν αγαπάς τον καλό καφέ, τότε θα ξέρεις ότι ένας από τους εκλεκτότερους καφέδες στον κόσμο παράγεται στην Κόστα Ρίκα.

Λίγα πράγματα υπάρχουν για τα οποία είναι γνωστή η Κόστα Ρίκα, η μικρή ορεινή χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της κεντρικής Αμερικής. Και ο καφές της είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Τι το ιδιαίτερο όμως έχει αυτή η χώρα και ο καφές της; Κατ’ αρχήν, ο καφές για τους κατοίκους της Κόστα Ρίκα είναι δευτερευόντως μέσο επιβίωσης και πρωτίστως αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας τους από τα τέλη του 1700, όταν  οι πρώτοι σπόροι καφέ της ποικιλίας Arabica έφτασαν εκεί από την Αιθιοπία, αφού πρώτα πέρασαν από την Κούβα. Προς διατήρηση της αυθεντικότητας και της υψηλής αξίας του κοσταρικανού καφέ, το 1989 ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει την καλλιέργεια οποιασδήποτε άλλης ποικιλίας.

​Το κλίμα, το έδαφος, το υψόμετρο — για την καλλιέργεια του καφέ αυτά τα τρία χαρακτηριστικά είναι τα πιο σημαντικά. Το δροσερό, εύκρατο κλίμα της Κόστα Ρίκα όσο και τα μεγάλα υψόμετρα που διαθέτει, ειδικά στα κεντρικά μέρη της χώρας, καθώς και το πλούσιο σε ορυκτά και καθόλου όξινο ηφαιστειακό έδαφος εξασφαλίζουν την απαράμιλλη γεύση των καρπών του καφέ που παράγεται μέσα από τους αργούς ρυθμούς της ίδιας της φύσης. 

Κόστα Ρίκα

Αυτόχθονες συλλέγουν κόκκους καφέ κατά τη διάρκεια της συγκομιδής σε αγρόκτημα στο Tarrazu, Κόστα Ρίκα, 18 Ιανουαρίου 2023.

Ενώ σε άλλες χώρες-παραγωγούς καφέ, μαζεύουν τον καρπό με εξελιγμένα μηχανήματα, οι περισσότεροι καλλιεργητές στην Κόστα Ρίκα μαζεύουν τους καρπούς του καφέ από τα δέντρα με τα χέρια τους. Γεμίζουν μέχρι και 12-15 καλάθια την ημέρα. Μετά τη συλλογή των καρπών, γίνεται η διαδικασία αποφλοίωσης και αφαίρεσης του πολτού που τους περιβάλλει. Στη συνέχεια και αφού μείνουν για αρκετές μέρες απλωμένοι να στεγνώσουν στον ήλιο, οι κόκκοι του καφέ ρίχνονται σε σφραγισμένες σακούλες για να πωληθούν στην αγορά, όπου οι άνθρωποι τους αγοράζουν σε καλή τιμή. Η μόνη δουλειά που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να ψήσετε, να αλέσετε και να φτιάξετε τον καφέ.

Ένας άνδρας συλλέγει κόκκους καφέ κατά τη διάρκεια της συγκομιδής στο αγρόκτημα Los Abuelos.

Η Seilyn Jimenez, ιδιοκτήτρια φάρμας καφέ αξιολογεί την ποιότητα των κόκκων που συλλέχτηκαν.

Ένας άνδρας απλώνει τους κόκκους καφέ στον ήλιο για να στεγνώσουν, στο αγρόκτημα Los Abuelos.

Κόστα Ρίκα

Στο τέλος της ημέρας, οι εργάτες ταξινομούν τους διαφορετικούς κόκκους καφέ στο αγρόκτημα Los Abuelos, στο Tarrazu, Κόστα Ρίκα, 18 Ιανουαρίου 2023.

Πορτρέτο του Αρνολντ, ενός αυτόχθονα εργάτη που είναι υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής καφέ στο αγρόκτημα Los Abuelos. Κόστα Ρίκα, 18 Ιανουαρίου 2023.

Ο καφές στην Κόστα Ρίκα παρασκευάζεται συνήθως χρησιμοποιώντας ένα «chorreador», το οποίο είναι επίσης γνωστό ως «κάλτσα καφέ». Αυτό είναι ένα φίλτρο σε σχήμα κάλτσας που αιωρείται σε ένα συρμάτινο πλαίσιο, το οποίο γεμίζεται με ζεστό (όχι βραστό) νερό. Λειτουργεί σαν φίλτρο καφέ σταγόνας. Ο καφές που παρασκευάζεται με αυτή τη μέθοδο έχει πλούσια αρώματα και απαλή γεύση. Δεν είναι όμως δυνατός, αφού ο καφές της Κόστα Ρίκα έχει μικρή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ιδανικός για κάθε στιγμή της ημέρας. 

Μια κούπα καφέ ακόμα;

Ένας άνδρας ανακατεύει κόκκους καφέ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ξήρανσης. Κόστα Ρίκα, 18 Ιανουαρίου 2023.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.