Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Forever Is Now 03: Site-specific τέχνη στις Πυραμίδες της Γκίζας

Η έκθεση Forever Is Now πραγματοποιείται μπροστά από τις Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο, για τρίτη χρονιά, συνομιλώντας δημιουργικά με τον αρχαίο ιστορικό χρόνο και τόπο.
Φωτογραφίες: EPA/Art d'Egypte

«RA» της Ολλανδής καλλιτέχνιδος Sabine Marcelis. «Forever is Now» στις Πυραμίδες της Γκίζα, Αίγυπτος, 30 Οκτωβρίου 2023. Η Art D’Egypte, οι διοργανωτές της τρίτης έκθεσης γλυπτών και εγκαταστάσεων «Forever is Now», προσκάλεσε 14 σύγχρονους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν έργα μπροστά από τις Πυραμίδες της Γκίζα. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου.  EPA/Art d’Egypte

Η έκθεση Forever Is Now επαναλαμβάνεται, για τρίτη χρονιά φέτος, στο απέραντο αμμώδες τοπίο των αρχαίων Πυραμίδων της Γκίζας, στην Αίγυπτο. Δεκατέσσερις διεθνείς και ντόπιοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν site-specific γλυπτά έργα και εγκαταστάσεις, εναρμονισμένα με το αρχαίο μνημείο και το μοναδικό τοπίο που το περιβάλλει.

Κάθε καλλιτέχνης, μέσω της ατομικής του πρακτικής, ερευνά την αιγυπτιακή κληρονομιά σε συνδυασμό με θέματα του σήμερα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η τεχνητή νοημοσύνη, δείχνοντας πώς το παρελθόν τροφοδοτεί συνεχώς το παρόν και το μέλλον.

«Mirror Gate» της Αργεντινής καλλιτέχνιδας Pilar Zeta.

«Inside Out» του Γάλλου καλλιτέχνη JR.  «Forever is Now»

Inside Out, του Γάλλου καλλιτέχνη JR, στην έκθεση «Forever is Now» στις Πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος, 30 Οκτωβρίου 2023.

Η καλλιτεχνική επιμελήτρια Nadine Abdel Ghaffer είναι η ιδρύτρια του Art D’Egypte, του διεθνούς εμβέλειας ιδιωτικού οργανισμού πολιτισμού και καλλιτεχνικών δρώμενων που διοργανώνει το Forever Is Now. Στο σημείωμα για το φετινό γεγονός, αναφέρει: «Η έκθεση Forever Is Now στοχεύει να δημιουργήσει απροσδόκητους και ενεργητικούς διαλόγους μεταξύ του αρχαίου παρελθόντος της ανθρωπότητας και του σύγχρονου παρόντος της – καταδεικνύοντας τελικά τη διαρκή επιρροή της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Αιγύπτου και τη διαρκή ικανότητά της να εμπνέει τόσο την καλλιτεχνική όσο και τη δημόσια φαντασία με νέους τρόπους. Τόσο οι Αιγύπτιοι όσο και οι διεθνείς επισκέπτες θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να βιώσουν τη σύγχρονη τέχνη στο πλαίσιο αυτού του θρυλικού, αρχαίου μνημείου».

Η καλλιτεχνική εγκατάσταση «Egyptian Woman in the Form of the Goddess Hathor» της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Carole Feuerman.

«Observatory Meta Oiko» του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη Arthur Lescher.

Η εικαστική εγκατάσταση «Reality is Timeless» του καλλιτέχνη από το Μπαχρέιν Rashid al-Khalifa.

Τα έργα-εγκαταστάσεις προσκαλούν τους επισκέπτες να ασχοληθούν ενεργά μέσω της εμπειρίας της θέασης. Εμπλεκόμενοι στην νοηματοδότηση, γίνονται οι ίδιοι δημιουργοί της δικής τους εμπειρίας. Έτσι, η γραμμή μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή θολώνει και μεταμορφώνεται σε ένα φανταστικό παιχνίδι κρυφών δυνατοτήτων.

Προωθώντας τον εκδημοκρατισμό στην σύγχρονη τέχνη, τα έργα που βρίσκονται γύρω από τις πυραμίδες είναι δωρεάν για επίσκεψη, οι άνθρωποι μπορούν να περιηγηθούν ελεύθερα γύρω τους και όσο διαρκεί η έκθεση αποτελούν σημαντικό μέρος ενός από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο.

«The Ghost Temple» του Βρετανοαιγύπτιου καλλιτέχνη Sam Shendi.

«The Ghost Temple» του Βρετανοαιγύπτιου καλλιτέχνη Sam Shendi.

Στην φετινή έκθεση Forever Is Now, συμμετέχουν και δύο Ελληνες καλλιτέχνες. Ο Κώστας Βαρώτσος με το έργο-γλυπτό “Ορίζοντας” και ο εικαστικός Dionysios με την εικαστική εγκατάσταση “Meditation on Light”.

Η εικαστική εγκατάσταση «Ορίζοντας» του Έλληνα καλλιτέχνη Κώστα Βαρώτσου.

Η εικαστική εγκατάσταση «Temple» του Γάλλου καλλιτέχνη Stephan Breuer.

«Translucent Pyramid» του Σαουδάραβα καλλιτέχνη Rashed al-Shashaon.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.