Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popaganda SPHERA NETWORK
Φωτογραφίες: Ioannis Stefanidis/ AIFF2023
31.12.2023

Transistence: Το ντοκιμαντέρ της Popaganda ήταν στα highlights μας το 2023

Το Transistence έκανε ευρωπαϊκή πρεμιέρα και δύο soldout παραστάσεις στις Νύχτες Πρεμιέρας, στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Και τώρα μπορείτε να το δείτε και online. Τι περιμένετε;

https://www.youtube.com/watch?v=SJNn93LLpt8&t=1s

Στις 10 Ιουλίου 2023, η Άνα, μια τρανς γυναίκα, μετανάστρια από την Κούβα, δολοφονείται άγρια μέσα στο σπίτι της στο κέντρο της Αθήνας. Άλλο ένα τρανσφοβικό έγκλημα μίσους σε μία χώρα που αναγνωρίζει και παρέχει ελάχιστα δικαιώματα στα τρανς πρόσωπα. Την ίδια χρονιά, η Ισπανία ψηφίζει το πιο προοδευτικό πλαίσιο νόμου για τα τρανς δικαιώματα στην Ευρώπη. Πώς ο νόμος επηρεάζει τις ζωές των μελών της κοινότητας αυτής; Από την πρώτη τρανς βουλεύτρια της Ισπανίας Carla Antonelli μέχρι τη Γενική Γραμματέα Ισότητας Ángela Rodríguez Martínez, άτομα που αγωνίζονται για τα τρανς δικαιώματα αφηγούνται την πραγματικότητά τους σε κοινωνίες δύο ταχυτήτων στο Transistence, το πρώτο ντοκιμαντέρ της Popaganda στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας του Sphera Network.

Οι δημοσιογράφοι της Popaganda, Αναστασία Βαϊτσοπούλου και Ιωάννης Τσιούλης ξεκίνησαν από την Αθήνα και ταξίδεψαν μέχρι τη Μαδρίτη για να ερευνήσουν και να καταγράψουν τα τρανς βιώματα σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που ήθελε να φέρει στο φως την πραγματικότητα των τρανς ανθρώπων που αγωνίζονται για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ έγινε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, νωρίς το απόγευμα. Η πλατεία Κοραή είχε αρχίσει να γεμίζει κόσμο από νωρίς. Έξω από τον ιστορικό κινηματογράφο Άστυ, το κινηματογραφόφιλο κοινό ξεκίνησε να συγκεντρώνεται για να δει την πρεμιέρα του Transistence.

Συζητήσεις περί σινεμά έξω από τον κινηματογράφο Άστυ, με δημοσιογράφους.

Λίγο πριν την πρεμιέρα του Transistence, στους διαδρόμους του Άστυ.

Το Transistence έχει ως αφετηρία του την γυναικοκτονία της Άνας, τρανς προσφύγισσας από την Κούβα.

Το cross border ντοκιμαντέρ, που είναι συμπαραγωγή της Popaganda με το Sphera Network προβληθήκε πρώτα για το κοινό στις Νύχτες Πρεμιέρας, πριν βρει το δρόμο του online για να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Το κοινό της πρώτης προβολής του Transistence.

Το Transistence ταξιδεύει μέχρι την Ισπανία και ερευνά την κατάσταση των δικαιωμάτων εκεί.

Μετά τη συγκινητική προβολή ακολούθησε μια συζήτηση με ένα all-queer panel.

Η διευθύντρια του Red Umbrella Athens, Άννα Κουρουπού, μας έδειξε σε πραγματικό χρόνο πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία ένα τρανς άτομο, σηκώνοντας ένα άτομο από το κοινό.

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος και νομικός εκπρόσωπος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μας έδωσε το νομικό πλαίσιο για τα τρανς δικαιώματα και τις ελλείψεις που έχει ο νόμος στην Ελλάδα. 

O Φίλιππος Παγάνης, ψυχολόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας Orlando LGBT+, συνέβαλε στη συζήτηση με το σχόλιό του για την πρόσβαση στην υγεία για τα τρανς άτομα, ενώ το Ksenija Joksimovic, εργαζόμενο στην εκπαίδευση για κοινωνική δικαιοσύνη, την έρευνα και την ψυχοθεραπεία, μας μίλησε για τα αποτελέσματα της διδακτορικής έρευνάς του για την ανθεκτικότητα των τρανς ακτιβιστών σε 7 διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη.

Η Μαρία Ναθαναήλ, ο Ιωάννης Τσιούλης και η Αναστασία Βαϊτσοπούλου.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Αναστασία Βαϊτσοπούλου (η/της), δημοσιογράφος – συνδημιουργός Transistence Άννα Κουρουπού (η/της), διευθύντρια του Red Umbrella Athens Φίλιππος Παγάνης (ο/του), ψυχολόγος, μέλος επιστημονικής ομάδας Orlando LGBT+ Βασίλης Σωτηρόπουλος (ο/του), δικηγόρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) Ιωάννης Τσιούλης (ο/του), δημοσιογράφος – συνδημιουργός Transistence ,Ksenija Joksimovic (το/του), εργαζόμενο στην εκπαίδευση για κοινωνική δικαιοσύνη, την έρευνα και την ψυχοθεραπεία

Ιωάννης Τσιούλης, Αναστασία Βαϊτσοπούλου και Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Άννα Κουρουπού, Φίλιππος Παγάνης, Ksenija Joksimovic.

Στο κοινό που παρακολούθησε το Transistence βρίσκονταν και τρανς προσφύγισσες και μετανάστ(ρι)ες που απηύθυναν ουσιαστικές ερωτήσεις στο πάνελ και μοιράστηκαν τα προσωπικά τους βιώματα.

Μετά την πρώτη sold-out προβολή του Transistence, διοργανώθηκε και μια δεύτερη στον κινηματογράφο Δαναό, η οποία ήταν επίσης sold out.

Στο δεύτερο πάνελ συμμετείχε η Χριστίνα Νεοφώτιστου, gamer και game developer, μαζί με τον νομικό εκπρόσωπο του ΣΥΔ, Βασίλη Σωτηρόπουλο.

Στην πρεμιέρα του Transistence παρευρέθηκαν και φίλες της Άνα.

Νλασις Ηλιόπουλος στις Νύχτες Πρεμιέρας – για το Transistence

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ.

Ο κόσμος αγκάλιασε το πρώτο ντοκιμαντέρ της Popaganda και είμαστε ευγνώμονες για αυτό.

Το παρών έδωσαν επίσης και πολιτικοί, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Έλενα Ακρίτα και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ελπίζουμε ότι το Transistence θα είναι η αφετηρία ώστε η συζήτηση για τα τρανς δικαιώματα να διευρυνθεί, να ανοίξει το θέμα στη Βουλή και να γίνουν ουσιαστικά βήματα, όπως στην Ισπανία.

Ο νόμος οφείλει να προστατεύει όλα τα άτομα. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Στην κοινωνία δεν υπάρχουν μόνο τα τσανσφοβικά άτομα, υπάρχουν και τα τρανς άτομα».

Δείτε το Transistence εδώ:

Το ντοκιμαντέρ Transistence πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Sphera Network, ένα δίκτυο ανεξάρτητων δημοσιογραφικών μέσων στην Ευρώπη.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.