Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΚΑΝΕΡ

Η μεγάλη γιορτή των cosplayers στο AnimeJapan 2024

Cosplayers απ' όλο τον κόσμο επισκέφτηκαν και φέτος το AnimeJapan, στο Τόκυο, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ anime στον κόσμο. Τρεις μέρες είχε διάρκεια η μεγάλη γιορτή της ultra ποπ ιαπωνικής κουλτούρας.
Φωτογραφίες: EPA/FRANCK ROBICHON

Cosplayers ποζάρουν κατά τη διάρκεια του AnimeJapan 2024 στο Τόκιο της Ιαπωνίας, 24 Μαρτίου 2024. Το AnimeJapan είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ που πραγματοποιείται από το 2014 και το φετινό θέμα είναι «Anime, η Νέα Εποχή». EPA/FRANCK ROBICHON

Το AnimeJapan, το κορυφαίο συνέδριο της ιαπωνικής βιομηχανίας κινουμένων σχεδίων και ένα από τα μεγαλύτερα events που σχετίζονται με το anime και το manga στον κόσμο, πραγματοποιείται από το 2014 στο Τόκυο και το φετινό του θέμα ήταν «Anime, η Νέα Εποχή». Πραγματοποιήθηκε από τις 23 ως τις 26 Μαρτίου, και οι διοργανωτές αναφέραν ότι υποδέχτηκαν στο φεστιβάλ περισσότερους από 130.000 επισκέπτες, καθώς από φέτος όλοι οι περιορισμοί από την πανδημία COVID-19 είχαν αρθεί.

Τα anime είναι η απόλυτη έκφραση της ultra ποπ ιαπωνικής κουλτούρας, η οποία είναι πλέον διεθνής και πολύ δυναμική. Ο όρος αφορά συνήθως τα κινούμενα σχέδια που έχουν δημιουργηθεί είτε από το χέρι κάποιου καλλιτέχνη anime είτε από υπολογιστή και παράγονται στην Ιαπωνία. Λόγω της μεγάλης απήχησης αυτής της τεχνοτροπίας διεθνώς, ο όρος anime περιγράφει πλέον όλα τα έργα κινουμένων σχεδίων με το συγκεκριμένο στυλ, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Ένα από τα βασικά σημεία που διαφοροποιεί το anime από τα δυτικά παραδοσιακά κινούμενα σχέδια είναι ο χώρος για πιο ενήλικο και ευφάνταστο περιεχόμενο. Μόλις παραμεριστεί η ψευδαίσθηση -σχεδόν προκατάληψη- ότι τα κινούμενα σχέδια είναι μόνο για παιδιά, θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα, τη βία, τη μοναξιά, τον πόνο και τον θάνατο μπορούν να είναι κανονικά στοιχεία της αφήγησης στα anime, όπως είναι στα υπόλοιπα μέσα οπτικής αφήγησης.

Τα anime και τα manga, περισσότερο από άλλες ιαπωνικές πολιτιστικές ή τεχνολογικές πτυχές, έχουν καταστεί στην παγκόσμια κοινή αντίληψη ως το τρίτο πιο δημοφιλές και αγαπητό “ιαπωνικό πράγμα”, μετά την ιαπωνική κουζίνα και την ιαπωνική ρομποτική. Έτσι, το μεγαλύτερο κομμάτι στο AnimeJapan 2024 ήταν αφιερωμένο σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς και ισχυρές ιαπωνικές και διεθνείς εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών, καθώς και σε διάσημους σχεδιαστές και προγραμματιστές παιχνιδιών και λογισμικού.

Χωρίς όμως τους απίθανους cosplayers, τους φανατικούς θαυμαστές και ακόλουθους των δισδιάστατων ή τρισδιάστατων manga και anime χαρακτήρων, το φεστιβάλ αυτό δεν θα είχε καμία σημασία.

Οπως συμβαίνει κάθε χρόνο, υπήρχε και φέτος ένας ξεχωριστός χώρος αφιερωμένος στο cosplaying, όπου οι λάτρεις των διαφόρων anime ηρώων, θαυμαστές και θαυμάστριες του εξωπραγματικού συναισθηματικού βάθους και της φαντασίας των manga κινουμένων σχεδίων, επιδεικνύουν τα cosplay outfit τους. Διαγωνισμοί cosplay και πάνελ με ομιλίες από διάσημ@ cosplayers, influencers, storytellers και content creators συνέβαιναν συνεχώς κατά την διάρκεια των τριών ημερών του φεστιβάλ.

Ζωντανές φιγούρες manga ηρώων πλημμύρισαν την AnimeJapan 2024 και έβγαζαν σέλφι με φρενήρης ρυθμούς, με πόζες και εκφράσεις όσο πιο κοντά σε αυτές των χαρακτήρων που εκπροσωπούσαν. Έντονα χρώματα στα ρούχα και στα μαλλιά, εξωπραγματικά στυλ χτενίσματος, περούκες, λάτεξ, αξεσουάρ και μάτια συναισθηματικά και βουρκωμένα. Η αυθεντικότητα των cosplayers θα μετρηθεί από την ικανότητα τους να μεταφράζουν αυτό που εκδηλώνεται από τον αγαπημένο τους anime/manga χαρακτήρα στη δική τους αμφίεση και έκφραση σώματος.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.