Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δήμαρχοι Λουτρακίου, Τανάγρας και Σαρωνικού στην Popaganda: Η σημερινή εικόνα από τα πύρινα μέτωπα

Το μεγαλύτερο μέτωπο της φωτιάς εντοπίζεται στα Δερβενοχώρια όπου εκτείνεται σε τουλάχιστον 15χλμ. Στην Ανατολική Αττική, δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα αυτή τη στιγμή, ενώ στο Λουτράκι η φωτιά κατευθύνεται προς την εθνική οδό Αθηνών–Κορίνθου.
Φωτογραφίες: SOOC / Dimitris Kapantais, Aris Oikonomou, Nick Paleologos

Ζώα, σπίτια, περιουσίες και εκτάσεις γης, παραδόθηκαν για ένα ακόμα καλοκαίρι στις φλόγες. Η οικολογική καταστροφή είναι ανείπωτη. Η Φάρμα Αδέσποτων Ζώων “Fazoo” στο Λαγονήσι, κάηκε ολοσχερώς. 40 γάτες και 25 σκύλοι έχασαν τη ζωή τους. Μόλις μία γάτα και δέκα σκυλάκια κατάφεραν να γλιτώσουν από τις φλόγες, χάρη στην προσπάθεια εθελοντών που έσπευσαν στο Λαγονήσι αμέσως μετά τις πρώτες εκκλήσεις της υπεύθυνης της Φάρμας. Η ίδια κατήγγειλε πως κανένα πυροσβεστικό όχημα δεν έσπευσε στο σημείο για να βοηθήσει. 

Τα άλογα που βρίσκονταν στον Ιππικό Όμιλο Αναβύσσου, απεγκλωβίστηκαν ευτυχώς ασφαλή. Σε συνεννόηση με δήμους και εθελοντές, αναζητήθηκαν οχήματα τα οποία κατευθύνθηκαν σε στάβλους και καταφύγια ζώων στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων και της Αναβύσσου προκειμένου αυτά να μεταφερθούν στο Γαλάτσι, στον χώρο των παλαιών λατομείων, όπου ο τοπικός Δήμος έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να φιλοξενηθούν ζώα.

Όσον αφορά στη γενικότερη σημερινή εικόνα της πυρκαγιάς, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και αναμένεται να ενταθούν, έχουν γίνει ο μεγαλύτερος φόβος των ανθρώπων στα τρία μεγάλα μέτωπα στη Σαρωνίδα, το Λουτράκι και τα Δερβενοχώρια, με δεδομένο ότι μέχρι χθες δεν μπορούσαν να συνδράμουν εναέρια μέσα και η πυρκαγιά έκαιγε ό,τι έβρισκε στο διάβα της.

Αυτή τη στιγμή, συνολικά 544 πυροσβέστες και 198 υδροφόρα οχήματα συμμετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης ενώ πλέον υπάρχει και ενίσχυση από αέρος, αφού ξεκίνησαν να πετούν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα από νωρίς το πρωί. Η σοβαρότερη εικόνα εντοπίζεται στα Δερβενοχώρια. Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε τουλάχιστον 15χλμ, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς τη Μαγούλα, τη Μάνδρα και την Ελευσίνα. 

Παράλληλα, βελτιωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση σε Κουβαρά και Καλύβια μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις (δεν εντοπίζονται ενεργά μέτωπα αυτή τη στιγμή), ενώ υπάρχουν διάσπαρτες μικροεστίες σε Σαρωνίδα, Ανάβυσσο και Λαγονήσι. Νωρίτερα, υπήρξε αναζωπύρωση σε εστία στο Λουτράκι, όπου η πύρινη λαίλαπα άφησε χθες πίσω της μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και εκτάσεις πρασίνου.

Κατάσβεση πυρκαγιάς στoν Κουβαρά Κερατέας, Aνατολική Αττική, στις 17 Ιουλίου 2023.

Η Popaganda επικοινώνησε με τους Δημάρχους Σαρωνικού, Λουτρακίου και Τανάγρας, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για την εικόνα που επικρατεί ως αυτή τη στιγμή στα τρία κύρια πύρινα μέτωπα.

*Η εικόνα από το Λουτράκι: «Έχουν καεί αρκετά σπίτια, ακόμα ωστόσο δεν υπάρχει καταγραφή»

Στο δύσκολο μέτωπο του Λουτρακίου, πάνω από 130 πυροσβέστες κατάφεραν χθες να αποτρέψουν τη φωτιά από το να περάσει πάνω από την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου. Από πρωί της Τρίτης στην περιοχή κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού πέντε αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Όπως επισημαίνει αρχικά στην Popaganda ο Δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, «Πνέουν ισχυροί άνεμοι και φοβόμαστε για την αναζωπύρωση των φωτιών. Στο ρεύμα του Αγίου Χαραλάμπους, η φωτιά κινείται ανατολικά προς τον Άγιο Δημήτριο. Εκεί είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Δεν είναι κατοικημένες οι περιοχές, αλλά υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εναέρια, εθελοντές και πυροσβέστες. Μηχανήματα της Σχολής Μηχανικών ανοίγουν επίσης δασικούς δρόμους, και βυτιοφορείς ιδιωτών αλλά και του Δήμου φτιάχνουν φράγματα. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια».

«Έχουν καεί αρκετά σπίτια, ακόμα ωστόσο δεν υπάρχει καταγραφή. Η αστυνομία έχει ξεκινήσει από αργά το βράδυ να μπαίνει στα καμένα σπίτια, χωρίς να έχουμε ακόμα κάποια ενημέρωση. Χθες αφαιρέσαμε ό,τι ήταν επικίνδυνο από οικισμούς, από την παιδική κατασκήνωση, από τον οίκο ευγηρίας. Μεταφέραμε περίπου 150 ηλικιωμένους ανθρώπους σε ξενοδοχεία της πόλεως και τα 1200 παιδιά που απομακρύναμε χθες από την κατασκήνωση επέστρεψαν πίσω πριν από λίγο, καθώς ο κίνδυνος στην περιοχή έχει παρέλθει. Χθες όλα τα παιδιά φροντίστηκαν και διανυκτέρευσαν στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Λουτρακίου», τονίζει ο δήμαρχος.

Ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από τη χθεσινή κινητοποίηση. «Φυσικά πάντα θα ζητάμε παραπάνω, θέλω όμως να είμαστε λογικοί και να μην υπερβάλλουμε. Αν είχαμε 100 πυροσβεστικά οχήματα ακόμα και 5000 πυροσβέστες, σίγουρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αλλά πρέπει να υπολογίζουμε τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα».

Πριν από λίγη ώρα, οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση των οικισμών στον Άγιο Χαράλαμπο και στο Πανόραμα, στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, λόγω της φωτιάς που καίει στην περιοχή. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής στις 07:30 το πρωί, στην Καλλιθέα Λουτρακίου αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γκιώνη, στο Καπαρέλλι Βοιωτίας η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση.

Η εικόνα από τα Δερβενοχώρια: «Παρθένο δάσος καίει η φωτιά, η οποία εκτείνεται στα 15 χλμ. και κατευθύνεται προς τα Βίλια»

Σχετικά με το μέτωπο στα Δερβενοχώρια, η φωτιά εκτείνεται σε μια κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης-Μαγούλας. Η θετική είδηση είναι ότι οι φλόγες παρέμειναν μακριά από την Πάρνηθα λόγω της αλλαγής των ανέμων. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν απειλείται κάποια κατοικημένη περιοχή.

Αυτή την ώρα Παρθένο δάσος καίει η φωτιά στα Δερβενοχώρια, η οποία εκτείνεται στα 15 χλμ. και κατευθύνεται προς τα Βίλια. Εκκενώνονται προς Ελευσίνα οι κάτοικοι τριών οικισμών: Πανόραμα, Αγια Σωτήρα, Παλαιοχώρι και Πουρνάρι. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να ανακοπεί η πορεία του μετώπου των 15 χλμ. προς τα Βίλια και την Οινόη, τη στιγμή που πνέουν 7 μποφόρ.

Μιλώντας στην Popaganda, ο Δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας, εξηγεί αρχικά πως, «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά εξελισσόταν αργά, διότι δεν είχε δυνατό αέρα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επενέβησαν αποτελεσματικά και δεν άφησαν τη φωτιά να “ξεφύγει”. Ωστόσο, έκαψε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί άλλες ζημιές».

«Αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της πυρκαγιάς που αναζωπυρώθηκε, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου Cyclon στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Διακοπή κυκλοφορίας έχουμε και στην οδό Φυλής από την μονή Κλειστών αλλά και από την επαρχιακή οδό Οινόης Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν».

Όπως τονίζει ακόμα ο κ. Περγάλιας, «Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς. Οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα. Το αισιόδοξο είναι πως ήδη έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο έχουν αρχίσει τις ρίψεις, στην προσπάθεια να μην επεκταθεί άλλο η πυρκαγιά και οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές».

Αναφορικά με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο ίδιος λέει ότι, «η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του “σύννεφου” από καπνό που έχει καλύψει την περιοχή. Έχει καταστραφεί δασική περιοχή και θαμνώδης. Λόγω του καπνού δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση τώρα».

Πριν από λίγη ώρα, το 112 ειδοποίησε για τους καπνούς με νέο μήνυμα, όσους βρίσκονται στα Δερβενοχώρια. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας εδώ ».

Η εικόνα στην Ανατολική Αττική: «Η επιχείρηση για πλήρη έλεγχο συνεχίζεται και με τις επίγειες δυνάμεις και με εναέρια μέσα που κάνουν διαβροχή»

Κατάσβεση πυρκαγιάς Σαρωνίδα, Aνατολική Αττική, στις 17 Ιουλίου 2023.

Χθες, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά, από την έναρξή της κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες και έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Αυτή τη στιγμή, στη Σαρωνίδα, το Λαγονήσι, τον Κουβαρά αλλά και τα Καλύβια, δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, παρά μόνο μικροεστίες. Όπως μας αναφέρει ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης, «Η επιχείρηση για πλήρη έλεγχο συνεχίζεται και με τις επίγειες δυνάμεις και με εναέρια μέσα που κάνουν διαβροχή. Συνεργεία της κρατικής αρωγής, με εντολή του Χρήστου Τριαντόπουλου, ήταν από το πρωί στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων Ολύμπος (43ο χλμ Αθηνων Σουνιου), όπου έγινε κατανομή των συνεργείων και έχουν ξεκινήσει ήδη με τους αντιδημάρχους της περιοχής να μπαίνουν στους οικισμούς για καταγραφή».

«Στο μεταξύ στην περιοχή ακούγονταν διαρκώς εκρήξεις λόγω των φιαλών υγραερίου που διαθέτουν πολλές κατοικίες, οι οποίες είναι εξοχικές. Πολλοί κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες είναι απελπισμένοι. Ορισμένοι δε, που έμεναν στις πυρόπληκτες περιοχές μόνιμα και κάηκαν τα σπίτια τους, δεν έχουν καν πού να μείνουν και θα φιλοξενηθούν για ένα διάστημα σε συγγενείς και φίλους», εξηγεί ο ίδιος, κάνοντας λόγο «για τη μεγαλύτερη καταστροφή της τελευταίας δεκαετίας» στον τόπο.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Κουβαράς, μιλώντας νωρίς το πρωί της Τρίτης (18/7) στο Open για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε προς τη Σαρωνίδα, άφησε αιχμές για την έλλειψη εναέριων μέσων. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως πάνω από  30.000 στρέμματα κάηκαν στο Πάνειο Όρος και πως όλο το βράδυ, απουσία εναέριων μέσων, καιγόταν η Φέριζα και η Σάκκα.

«Δεν είχαμε ρε παιδιά. Δεν υπήρχαν χθες εναέρια μέσα. Κάηκε το Πάνειο Όρος όλο. Πρόκειται για μεγάλη καταστροφή. Κάηκαν σπίτια σε πάρα πολλούς οικισμούς, ξεκινώντας από την Πέτα, Μεγάλη Αυλή και από τη νότια πλευρά που είναι η Ανάβυσσος, η Σαρωνίδα, το Λαγονήσι μέχρι κάτω ανατολικά Φέριζα, η Σάκκα και η Μόκριζα που ήταν σπίτια μόνιμα και εξοχικά μέσα στο πράσινο», είπε. Σημειώνεται πως ο δήμος Σαρωνικού έχει 30.000 και παραπάνω μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι φτάνουν τους 100.000. 

Κατάσβεση πυρκαγιάς Σαρωνίδα, Aνατολική Αττική, στις 17 Ιουλίου 2023.

Κατάσβεση πυρκαγιάς Σαρωνίδα, Aνατολική Αττική, στις 17 Ιουλίου 2023.


*Update: Νέες αναζωπυρώσεις, στις περιοχές του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, Λουτρακίου, αντιμετωπίζουν οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Ειδικότερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι εστίες της φωτιάς παίρνουν διαστάσεις, με αποτέλεσμα να φθάνουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν συνεχώς να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Γκιώνης, «η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη και απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, ενώ το μέτωπο έχει ανατολική κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου».

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.