Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΔΙΕΘΝΗ

Nipsters: οι σύγχρονοι γερμανοί νεοναζί θέλουν να μοιάζουν με hipsters

Είναι άραγε περισσότερο επικίνδυνοι έτσι ή αυτογελοιοποιούνται μέσα στη σημειολογική τους σαλάτα που αναπαράγουν υπερβολικά τα media;
nipsters I

πηγή:photosofkaos.com

Εκμοντερνίζεται ο κόσμος, εκμοντερνίζονται κ οι νεοναζί του NPD στη Γερμάνια! Το skinhead look απορρίπτεται ως παρωχημένο και τη θέση του παίρνουν πολύχρωμα γυαλιά, skinny παντελόνια και ατημέλητο μούσι. Το κλισέ που θέλει τον Nεοναζί ντυμένο στα μάυρα, καλογυμνασμένο και με συνήθως ξυρισμένο κεφάλι να συγκροτεί την εικόνα του  περιθωριακού/παρακμιακού τύπου αντικαθίσταται και προσεγγίζει το χιλιοταλαιπωρημένο πρότυπο του hipster. Φτιάχνοντας ένα υβρίδιο που ήδη τα γερμανικά media λανσάρουν με τον όρο “Nipster”, όρος που προσπαθεί να συγκεράσει το χιπστερικό στιλ με τη ναζιστική ιδεολογία.

Η νέα «μόδα» των νεοναζί, στο βαθμό που δεν είναι μιντιακή υπερβολή, έχει βρει πολλούς υποστηρικτές στους κόλπους της ακροδεξιάς, αφού συστήνει έναν φασίστα «νέου τύπου»: απέναντι στον «παραδοσιακό» ακροδεξιό που αρνείται οποιαδήποτε επιρροή από ξένα δαιμονικά στοιχεία, εμφανίζεται ένας νέος, περισσότερο «μοντέρνος» νεοναζί. Πιο ανοιχτός στη μόδα, πιο ανοιχτός σε είδη μουσικής και συνήθειες που μέχρι πρότινος ούτε καν διανοείτο. Το νέο αυτό ρεύμα αριθμεί, σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, πάνω από 7000 υποστηρικτές –  αριθμός μεγαλύτερος από τους καταχωρημένος, μέχρι σήμερα, νεοναζί.

Όμως οι «ανανεωτές» του ναζιστικού χώρου δεν σταματούν εκεί. Προσφάτα υποστήριξαν με διαδηλώσεις τον παλαιστινιακό λαό περπατώντας στους γερμανικούς δρόμους με «παλεστίνες» στο λαιμό τους, σε μια πολύ χαρακτηριστική ένδειξη της ιδεολογικής σαλάτας που συνιστά η ύπαρξή τους

wallpaper__adolf_hipster_by_inthebronxx-d58fczj-680x425

Adolf Hipster (by inthebronxxx)

Πρωτοπαλίκαρό τους είναι ο τριαντάχρονος Πάτρικ Σρέντερ (κεντρική φωτό), ο οποίος αναπολεί, χωρίς να τις έχει ζήσει (λεπτομέρειες…), τις ημέρες του Τρίτου Ράιχ, όταν, όπως λέει, η εγκληματικότητα ήταν στο ναδίρ. Ο Patrick μάλιστα έχει διαδικτυακή εκπομπή, κατά τη διάρκεια της οποίας δίνει στιλιστικές συμβουλές στα συντρόφια που τον παρακολουθούν. «Θα πρέπει να πείσουμε τα μέλη μας να υιοθετήσουν μια καλύτερη εμφάνιση», δηλώνει στην κάμερα του Der Spiegel TV. Όταν ρωτάται για ποιο λόγο συμβαίνει αυτή η «χιπστεροποίηση» απαντά με στόμφο πως θέλει να δώσει στο ναζισμό ένα πιο φιλικό πρόσωπο.

Της ίδιας άποψης είναι κ ο Άντι Κάπε, επικεφαλής της ακροδεξιάς νεολαίας του NDP. Θεωρεί ότι η ακροδεξιά ιδεολογία θα πρέπει να γίνει πιο ελκυστική στους νέους. Κ αυτό θα γίνει αν αποκτήσει ένα πιο cool προφίλ. Αναγνωρίζει μάλιστα τη σημασία του διαδικτύου στο πλαίσιο της προσπάθειας να προσεγγίσει η ακροδεξιά τη νεολαία.

Ωστόσο, και πέρα από το γελοίο του πράγματος, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι οι trendy νεοναζί δείχνουν να πετυχαίνουν το στόχο τους, δηλαδή να εντάσσονται σε κοινωνικούς χώρους που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν ούτε κατά διάνοια να πλησιάσουν. Φαίνεται πως οι «καθαροί  Ναζί», όπως αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται, βρίσκουν μικρότερη αντίσταση από τους skinhead ομολόγους τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο σε πολλές πόλεις της Γερμανίας. Εκεί οι διοργανωτές επέτρεψαν σε μέλη του NDP να συμμετέχουν στο αντιπολεμικό (!) μπλοκ των διαδηλωτών. Ιδιαίτερη δημοφιλία απολαμβάνουν μάλιστα κι ακροδεξιοί hip-hop καλλιτέχνες, όπως η Dee-Ex, που αριθμεί 7.000 fans στο Facebook.

Τον κίνδυνο που απορρέει από την παραπάνω εξάπλωση της νεοναζιστικής ιδεολογίας αναγνωρίζει ο Κρίστοφερ Σούλτζε, αριστερός ακτιβιστής. «Πλέον η νεολαιϊστικη νεοναζιστική υποκουλτούρα έχει διευρυνθεί αισθητά», δήλωσε στη γερμανική έκδοση του Rolling Stone. Κάνει μάλιστα αναφορά σε ένα «γλωσσάρι συμβόλων» που χρησιμοποιούν οι ακροδεξιές οργανώσεις, για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Σε αυτά τα σύμβολα ανήκει, για παράδειγμα, το νούμερο 88, το οποίο συμβολίζει το Heil Hitler, καθώς το H αποτελεί το όγδοο γράμμα του γερμανικού αλφαβήτου. «Το νεοναζιστικό κίνημα συνεχώς αλλάζει, όταν κάτι σταματά να είναι στη μόδα, έρχεται κάτι καινούργιο», συμπληρώνει.

Ωστόσο ο Ντάνιελ Κέλερ, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτου Μελέτης Ακροδεξιών Κινημάτων στο Βερολίνο, δίνει μια διαφορετική ερμηνεία, λέγοντας πως οι nipsters είναι ένα φαινόμενο λιγότερο καινούργιο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι. «Όταν το είδαμε για πρώτη φορά ήταν κάτι πραγματικά αλλόκοτο», αναφέρει χαρακτηριστικά, «πλέον είναι αρκετά συνηθισμένο».

Είναι πραγματικά εκπληκτική η δυναμική που παρουσιάζει το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, που δείχνει να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά ακόμη και των πιο σκληροπυρηνικών αντιδημοκρατικών ομάδων. Ωστόσο δεν είναι μόνο η παγκοσμιοποίηση που κάνει τους γερμανούς Νεοναζί να αλλάζουν. Είναι κυρίως η διαρκώς μειούμενη δημοτικότητα τους. Έρευνες δείχνουν πως η συμπάθεια του ακροδεξιού χώρου μεταξύ των πολιτών έχει υποχωρήσει από 9.7 σε 5.6 %, τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται σε σειρά δολοφονιών και εγκληματικών πράξεων που συνδέονται με την ακροδεξιά. Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα συσπείρωσης συμπαθούντων και μειωμένα έσοδα για τα ακροδεξιά μορφώματα, που επιδιώκουν μια αλλαγή κλίματος για να επιβιώσουν πολιτικά.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξετασθεί το κατά πόσο η νέα αυτή νεοναζιστική μόδα θα έχει απήχηση στη γερμανική νεολαία, η οποία παρουσιάζει άγνοια σύγχρονων ιστορικών γεγονότων και άρα αποτελεί ένα δυνάμει εύφορο πεδίο στο οποίο μπορεί να δράσει η ακροδεξιά. Το σίγουρο είναι ότι οι νεοναζί, είτε παραδοσιακοί, είτε με μια επίφαση εκμοντερνισμού, παραμένουν ναζί, κουβαλώντας πάνω τους όλη τη μούχλα της ιστορίας.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.