maraveyas

Κωστής Μαραβέγιας, τραγουδοποιός

Τι να πρωτοθυμηθώ για τις Πανελλήνιες; Τη μάχη με το χρόνο ανάμεσα σε διαβάσματα και  υπογλυκαιμικά σύνδρομα που καταπράυνα με τόνους σοκολάτας γάλακτος; Τα σπυράκια που ξεφύτρωναν με ταχύτατους ρυθμούς σαν αγριόχορτα σε εγκαταλειμμένο ξεροχώραφο ή τις ορμές που είχα ενώ διάβαζα ας πούμε ότι πιο άσχετο, όπως για παράδειγμα τα ολοκληρώματα απειροστικού λογισμού κι εγώ σκεφτόμουν εμμονικά μόνο τα απειροστικά γυναικεία κάλλη; Το μόνο σίγουρο είναι πως η διέξοδός μου ήταν ανέκαθεν η μελέτη πιάνου. Θυμάμαι πως όσο πιεζόμουν να διαβάσω μαθηματικοφυσικοχημεία, άλλο τόσο το έριχνα στις φούγκες του Μπαχ για να αποδείξω πρωτίστως στον εαυτό μου και μετέπειτα στους φιλόδοξους γονείς μου πως δεν ήμουν τεμπέλης αλλά απλώς προτιμούσα τη μουσική από τα ανιαρά τυποποιημένα μαθήματα και τα ιδιαίτερα. Βέβαια, αν δεν είχα το φόβητρο των πανελληνίων εξετάσεων, δεν ξέρω αν θα μου ήταν ο Μπαχ το ίδιο συμπαθής για μελέτη αφού κι αυτός αρκετά σχιζοειδής έδειχνε.

Όσο πλησίαζαν οι Πανελλήνιες άλλο τόσο μαύριζε η ψυχή μου μιας και δεν ήθελα και πολύ να παραμείνω στην Ελλάδα, με τη σιγουριά προφανώς ότι θα περνούσα σε όποια σχολή ήθελα – τρομάρα μου. Βλέπεις, είχα γλυκαθεί ως τακτικός επισκέπτης της Ιταλίας, όπου σπούδαζε ήδη ο αδερφός μου. Λίγο πριν τις πανελλήνιες λοιπόν, κι ενώ η ακμή τα έδινε όλα με αποτέλεσμα το κεφάλι μου να μοιάζει με ένα τεράστιο κόκκινο σπυρί έτοιμο να  εκραγεί σαν ηφαίστειο, είπα «τα παρατάω». Τα βρόντηξα όλα. Έβγαλα εισιτήριο για Ιταλία, δεν πήγα καν να δώσω τα μαθήματα και μετακόμισα στην αγαπημένη μου Σιένα όπου ανακάλυψα το καλό κρασί της περιοχής Κιάντι, το οποίο τιμώ ακόμη και σήμερα καθώς και τον μεσογειακό έρωτα. Μετά έπιασα νότια, στο Μπάρι. Δεν μετάνιωσα λοιπόν που δεν έδωσα  πανελλήνιες, αλλά σίγουρα είχα και την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσω αλλού, οπότε, αν δεν υπήρχε αυτή η εναλλακτική, δεν ξέρω τι θα έκανα τελικά.

Συνοψίζοντας σήμερα, πιστεύω πως καλύτερα θα ήταν να ήταν πιο συγκροτημένη και αυστηρή η φοίτηση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα παρά να υπάρχει αυτή η δοκιμασία των πανελλήνιων εξετάσεων για την τρυφερή εφηβεία των δεκαεφτάρηδων. Βέβαια, μπορεί κι αυτό να είναι μια απλοϊκή προσέγγιση αφού δεν είμαι ειδικός επί του θέματος. Όπως και να χει, καλή επιτυχία στα όνειρά σας αγαπημένοι μου μαθητές.

Κυνηγήστε τα με ή χωρίς εξετάσεις.

Με πολλή αγάπη,

Καλό καλοκαίρι!

Ο Κωστής Μαραβέγιας πραγματοποιεί δεύτερη συναυλία στον κήπο του Μεγάρου στις 29.6 μετά το  sold out-εξπρές για τις 27.6. Τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε στο www.megaron.gr

Στην επόμενη σελίδα, ο Δημοσθένης Παπαμάρκος διηγείται απολαυστικά πώς πηγαίνοντας να δώσει κάποιο μάθημα, έπεφτε κάθε μέρα στις ίδιες λακκούβες γιατί ήταν μέρος του τελετουργικού του.