Ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν πολλά. Ελληνογερμανικά, υπάρχουν λιγότερα. Μη κερδοσκοπικά όμως; Αφιλοκερδής ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι όμως «επιχείρηση» με την κλασσική έννοια: το μοναδικό αυτοδιοικούμενο σχολείο στην Ελλάδα ονομάζεται Athener Schule, βρίσκεται στα ολάνθιστα Βριλήσσια και παρέχει τις υπηρεσίες του σε παιδιά προνηπίου, νηπίου και δημοτικού. Τί σημαίνει αυτοδιοικούμενο; Όπως εξηγούν οι νέοι κι ορεξάτοι εκπαιδευτικοί, μέχρι και το τελευταίο ευρώ ανακυκλώνεται κι επιστρέφει στις ανάγκες του σχολείου, που διοικείται από τους ίδιους τους γονείς.

athener-schule_MG_2675

«Το σχολείο ιδρύθηκε από τον Ελληνογερμανικό Εκπαιδευτικό Σύλλογο το 1978 από μια ομάδα Ελλήνων και Γερμανών γονέων, που είτε επαναπατρίσθηκαν από την Γερμανία είτε αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Σκοπός ήταν τα παιδιά τους να διδαχτούν την ελληνική, αλλά να διατηρήσουν επαφή και με τη γερμανική γλώσσα. Η διαφορετικότητά του έγκειται στο ότι δεν υπάρχει επιχειρηματίας ιδιοκτήτης. Όλα τα έσοδα του σχολείου επιστρέφουν πίσω σ’ αυτό. Δεν υπάρχει κάποιος για να βγάλει κέρδος, το σχολείο δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Διοικείται από ένα εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από γονείς, δηλαδή τον ίδιο το Σύλλογο, που παρέχει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του και στην ουσία «τρέχει» το Σχολείο σε συνεργασία με τις Διευθύντριες του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού», εξηγεί η διευθύντρια του Δημοτικού, Ευδοξία Ιωαννίδου.

«Για μας τους δασκάλους, οδηγός είναι το “συμφέρον” των παιδιών και των οικογενειών τους. Το καλό είναι ότι αυτή η συμμετοχική προσπάθεια γονιών και εκπαιδευτικών περνάει στο παιδί, του δημιουργεί την αίσθηση ότι έχει μια προέκταση της οικογένειας, σαν ένα δεύτερο σπίτι».

Η διευθύντρια του Νηπιαγωγείου, Ελίνα Γκαλδανίδου, έσβησε με μια μικρή αλλά καθαρή φράση κάθε αμφιβολία ή δεύτερη σκέψη γι’ αυτό το πρωτότυπο σύστημα εθελοντισμού των γονέων. «Εννοείται ότι υπάρχουν και δυσκολίες, αλλά ειλικρινά βλέπω ότι το σύστημα το ίδιο απορρίπτει όσους δεν μπορούν να συνεργαστούν μ’ αυτό», εξηγεί και συνεχίζει. «Με χαρά διαπιστώνω ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως υπάρχει μια συνέχεια ανάμεσα στο σχολείο και το σπίτι, εφόσον ξέρουν ότι οι γονείς τους συνεργάζονται με τους δασκάλους τους για το καλό τους. Έχουν την αίσθηση ότι το σχολείο είναι κάτι δικό τους».

Ένα τέτοιο οικογενειακό σχολείο ακούγεται ιδανικό και πράγματι είναι, για τα ελληνικά δεδομένα. Το Athener Schule μετρά πολλές διακρίσεις και καινοτομίες. Συμμετέχει σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα και διαγωνισμούς, εφαρμόζει σύγχρονες πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας, φροντίζει για τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του. Οι μαθητές του έχουν 85% επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, όπου συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Γυμνάσιο.

το Νηπειαγωγείο

Το Νηπιαγωγείο

Εννοείται πως όλες οι αίθουσες ήταν καλυμμένες με την κλασική παιδική αφηρημένη τέχνη. Κάπου ανάμεσα στους πολύχρωμους τοίχους, οι καθηγητές είχαν «ξεκλέψει» μια αίθουσα «μεγαλίστικη» για να μπορούν να συζητούν, πιθανώς, όλα τα παραπάνω.

«Αυτό που συμβαίνει μου φαίνεται μοναδικό», λέει η Βανέσσα Μαυροειδή που διδάσκει γερμανικά σε όλες τις τάξεις του δημοτικού.

«Συνεργάζονται δάσκαλοι και γονείς με μοναδικό σκοπό το καλό των παιδιών. Δεν υπάρχει κάποιος να καρπώνεται κέρδος, άρα δεν υπάρχει λόγος να κρύψουμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Οι θέσεις ανακυκλώνονται στη διοίκηση στην σωστή αναλογία, άρα η εμπειρία μεταφέρεται στα νέα μέλη ενώ παράλληλα δεν σβήνει ποτέ ο ενθουσιασμός και η όρεξη για δουλειά. Ακόμη και οι εκδηλώσεις γίνονται απ’ όλους και για όλους, αυτή η ενέργεια μεταβιβάζεται και στα παιδιά».

athener-schule_MG_2628
athener-schule_MG_2654

Ένα τέτοιο μοντέλο αυτοοργάνωσης – μιας που πάντα λέγαμε ότι το σχολείο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας – προσφέρει θετικά πρότυπα για όλους τους επαγγελματίες, εντός κι εκτός του εκπαιδευτικού τομέα. Τέλος, λοιπόν, στους ηλικιωμένους διευθυντές που δε θυμούνται ούτε το όνομα των εγγονών τους. Τέλος στους επιχειρηματίες που θα βάλουν προτεραιότητα το προσωπικό συμφέρον σε βάρος της κοινής ωφέλειας. Εδώ γονείς και δάσκαλοι έχουν τον πρώτο λόγο, δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν επαφή με το ίδιο το παιδί, αυτοί που ξέρουν τις ανάγκες του καλύτερα από όλους, αυτοί που ιδρώνουν κάθε μέρα για να μεγαλώσει ένα παιδί με ακέραιο χαρακτήρα. Και δεν φεύγει κανείς από εκεί, χωρίς να ξέρει τί εστί Oktoberfest!

Περισσότερα στο website του σχολείου: www.athenerschule.gr και στη σελίδα στο facebook.