pop_nigel_farage

«Ο μόνος τρόπος να σώσετε τα λεφτά και τη δημοκρατία  της χώρας μας είναι να βγούμε από την Ευρώπη», λέει το twitter του Νάιτζελ Φαράζ.  Και συνεχίζει: «Μας ενδιαφέρει αν ένα μάτσο Ρουμάνοι θέλουν να βρουν δουλειά στην Αγγλία; ΟΧΙ.»

Αγαπημένο ημερολόγιο, είναι Διακοπές Τραπεζών (Bank Holiday) και απολαμβάνω έναν πηχτό μακιάτο στο γειτονικό μου καφέ στο Ανατολικό Λονδίνο όταν διαβάζω ότι ο Φαράζ σάρωσε στις Ευρωεκλογές.

 Ένας στους τέσσερις τον ψήφισε.

Τα μάτια μου γυρνάνε ωσάν περισκόπιο στο χώρο: «Ποιοι είστε;» Πώς ξεγελάστηκα έτσι μέσα σε μια φούσκα χιπστερίλας; Ψηλοκάβαλα τζιν, αφράτα κέικ και μακ κομπιούτερς. Στιλάτοι, μοντέρνοι και τέρατα; Gender studies και φασίστες; Ουρανοξύστες, Eurostar, κι όξω απ’τη χώρα μας; Πότε έγιναν οι Άγγλοι φασίστες; Καπιταλιστές ναι, αλλά φασίστες; Όπα. Τα γρήγορα συμπεράσματα είναι έλλειψη γνώσης. Και η έλλειψη γνώσης έλλειψη δημοκρατίας.

 Ας δούμε και μια άλλη ανάγνωση:

 1. Οι Άγγλοι δεν ενδιαφέρονται για τις Ευρωεκλογές και γενικά για την Ευρώπη. Δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν ευρωπαίους.  Ο Άγγλος συγκάτοικός μου για χρόνια μας έλεγε (σε μενα, σε μια Ιταλίδα και μια Γαλλίδα): «Εσείς οι Ευρωπαίοι τα κάνετε όλα αλλιώς.»  Οι περισσότεροι στο Bank Holiday Weekend έφυγαν για την Ίμπιζα, το Παρίσι και την υπόλοιπη Ευρώπη που τόσο αγαπούν για διακοπές αλλά όχι να είναι μέρος της. Και φυσικά ούτε που ενοχλήθηκαν να ψηφίσουν. Με λίγα λόγια δεν μιλάμε για πολιτική πράξη.

 2. Ο Φαράζ βγήκε πρώτος αλλά μόλις το 33.8% των Άγγλων ψήφισε. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν ακόμη χαμηλότερο των προηγούμενων ευρωεκλογών. Πρόκεται για το 9% του εκλογικού σώματος το οποίο υποστήριξε UKIP και το οποίο δύσκολα μεταφράζεται σε πρόγνωση για τις γενικές εκλογές του χρόνου. Το Westminister είναι κάστρο απόρθητο και σιγά μην το δώσουν στον μπρόκερ “lad” του νότου. Τον αφήνουν να κάνει το σόου ως μέσο πίεσης στον Κάμερον.

 3. Οι Άγγλοι είναι τιμωρητικοί. Κάνουν μήνυση στον γείτονα διότι τα κακά του σκύλου τους τόλμησαν να περάσουν στον κήπο τους. Είναι δυνατόν να μην τιμωρήσουν τον Κάμερον και τον Μίλιμπαντ μαζί; Τον πρώτο γιατί τους έχει σακατέψει και τον δεύτερο διότι κοιτάει σαν χάνος τον πρώτο να τους σακατεύει.

4. Τα κολεγιόπαιδα του Σίτυ και η «ιντελεκτουέλ» ελίτ του Κάμερον έχουν εδώ και χρόνια παραμελήσει τον απλό δεξιό της επαρχίας που βλέπει τον «αγγλικό» τρόπο ζωής να θυσιάζεται στον βωμό του πολυπολιτισμικού Λονδίνου (65% ξένοι) και τα εισοδήματά του να βάλλονται.

Το μήνυμα, όμως, είναι σαφές. Εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν Φαράζ. Πρόκειται για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια όπου τα δυο μεγάλα κόμματα χάνουν σε εθνικές εκλογές. Μέσα σ’αυτά τα 100 χρόνια ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι, οι γυναίκες ψήφισαν, μας ήρθε το ίντερνετ, οι γκέι παντρεύτηκαν κτλ.  Και αναρωτιέμαι γι’αυτόν και για όλους του ρατσιστές του κόσμου; Γυναίκες δεν έχουν, κόρες, φίλους γκέι, σε αεροπλάνο δεν μπαίνουν;

Ο Φαράζ έχει δυο κόρες, προπάππου μετανάστη από τη Γερμανία και γκόμενα από την Λάτβια. Καπνίζει και πίνει πολύ. Τα λέει έξω από τα δόντια και το παίζει μάγκας. Δεν είναι μόνο ο φασισμός που περνάει αλλά κυρίως ο τσάμπα «μαγκισμός».