swordcoast0918151280jpg-b6ac29_1280w

Το κείμενο που έχετε ξεκινήσει να διαβάζετε δεν είναι μια παρουσίαση ενός videogame. Δηλαδή, ναι, για ένα τέτοιο θα μιλήσουμε όμως δεν θα το κάνουμε με τον τρόπο που το κάνουμε συνήθως. Βλέπετε, το Sword Coast Legends δεν είναι και κανένας καινούριος τίτλος δα: κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο του 2015 και έχει διατεθεί εκτός από PC, σε PS4 και Xbox One. Δεν είναι από τα παιχνίδια που τραβούν το ενδιαφέρον και σε αυτό, μεγάλο ρόλο έχουν παίξει οι βαθμολογίες που έχει συγκεντρώσει: κακά τα ψέματα, με 51% στο Metacritic και 6/10 στο Steam κανείς δεν έκανε καριέρα.


Κι όμως, τα φαινόμενα απατούν. Το Sword Coast Legends δεν είναι για όλους. Απευθύνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό, απ’ αυτά που αποκαλούνται niche. Είναι ό,τι πρέπει για ‘κείνους που απολαμβάνουν όσο τίποτα κάθε παιχνίδι που διαδραματίζεται στα Forgotten Realms, το γνωστότερο σύμπαν του Dungeons & Dragons, της γνωστότερης και πλέον αναγνωρίσιμης σειράς RPG στον πλανήτη. Γι’ αυτούς, το ύφος, το είδος και το ποιόν του παιχνιδιού είναι δευτερεύοντα: αυτό που μετράει είναι απλά να βρίσκονται εκεί, να αποτελούν μέρος του μαγικού αυτού κόσμου, να ζουν τις περιπέτειές τους, ακόμα κι αν αυτές βασίζονται αποκλειστικά σε σπαθιά, τόξα και ξόρκια.

SCL_6ss

D&D revised

Σύμφωνοι, ένα καλό RPG στις μέρες μας απαιτεί προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, εντυπωσιακά cutscenes, φανταχτερά γραφικά, δαιδαλώδεις διαλόγους και πεντέξι® διαφορετικά φινάλε. Το Sword Coast Legends όμως ποτέ δεν κυνήγησε αυτόν τον τίτλο: αντί για καλό προτίμησε να γίνει διαφορετικό και ξέρετε κάτι; Τα κατάφερε! Βασίζεται στην 5η έκδοση των κανόνων του επιτραπέζιου Dungeons & Dragons, αν και υιοθετεί ορισμένες λειτουργίες (π.χ. cooldown) που συναντάμε κατά βάση στα MMORPG. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με την εξαιρετική A.I. οι μάχες να έχουν ταχύτατο ρυθμό και να είναι γεμάτες ένταση, με τους ήρωες να χρησιμοποιούν ειδικές επιθέσεις, ικανότητες και spells κατά βούληση –μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε όλα βέβαια αν το επιθυμείτε.


Από quests μην περιμένετε και πολλά. Είπαμε: hack & slash είναι το παιχνίδι, πρώτα βαράτε, μετά ρωτάτε. Τα abilities σας (strength, charisma, intelligence κλπ) παίζουν ρόλο αλλά κατά βάση στις ανταμοιβές σας –τουτέστιν μην περιμένετε το βάθος και τους πολύπλοκους μηχανισμούς του Planescape Torment ή του Pillars of Eternity. Το βασικό στόρι είναι το κλασσικό: βλέπετε κάτι εφιάλτες, ξυπνάτε, σας κυνηγούν και σώζετε τον κόσμο. Μέχρι να φτάσετε τα level για να κάνετε κάτι τέτοιο βέβαια, θα κυνηγήσετε ποντίκια, θα κάνετε τον ντελιβερά, θα καθαρίσετε αγρούς, θα μαζέψετε λουλούδια και θα αναζητήσετε σπαθιά –ό,τι προβλέπεται δηλαδή για τα side quests ενός τυπικού RPG.

SCL_1ss

Τότε;

Αν όλα τα παραπάνω σας δίνουν την εικόνα ενός πολύ μέτριου παιχνιδιού, έχετε πέσει κι εσείς στην παγίδα που έπεσε κόσμος και κοσμάκης στο Steam –διαβάστε τα reviews και θα καταλάβετε. Το ζητούμενο με το Sword Coast Legends δεν είναι να το αξιολογήσετε σαν ένα σοφιστικέ RPG –που δεν είναι- αλλά να το απολαύσετε σαν έναν brainless hack & slash τίτλο –που είναι! Και μονό το ότι διαδραματίζεται στην πολύπαθη Sword Coast περιλαμβάνοντας άπειρες αναφορές σε πρόσωπα και περιστατικά από την ιστορία του Faerun, θα σας αποζημιώσει πλήρως. Η ικανοποίηση που θα πάρετε για κάθε εχθρό που θα «κατεβάζετε», για κάθε level που θα ανεβαίνετε, για κάθε χρυσό αντικείμενο που θα σηκώνετε, είναι το κάτι άλλο.

Ναι, τα γραφικά του δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο. Ναι, οι μηχανισμοί του είναι απλοϊκοί. Ναι, το σενάριο και η πλοκή του απέχουν παρασάγγας από τα «επικά» στάνταρ που έθεσαν σειρές όπως τα Baldur’s Gate και τα Neverwinter Nights, όμως να είστε σίγουροι ότι έχει τα φόντα να σας κρατήσει απασχολημένους για κάμποσα απογεύματα. Από ‘σας δεν πρόκειται να απαιτήσει τίποτα περισσότερο από «κλικ» -στο ποντίκι ή το χειριστήριό σας. Αν λοιπόν ανήκετε κι εσείς σε ‘κείνους τους τυχερούς που έχουν περάσει τα Σαββατοκύριακά τους μπροστά από ένα τραπέζι γεμάτο ζάρια και χαρτιά, δώστε και στο Sword Coast Legends μια ευκαιρία και αφήστε το να σας ταξιδέψει σε μέρη μαγικά κι αγαπημένα.

Γιατί καμιά φορά, ακόμα και τα φαινόμενα reviews απατούν…