Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
DESIGN

Μέσα σε δύο πολύ διαφορετικά και ωραία σπίτια στο Μικρολίμανο του Πειραιά

Το ένα κρύβει κήπο στο δώμα του, το άλλο διαμορφώνεται γύρω από μια πολυμορφική τραπεζαρία, χτίστηκαν σε άλλες δεκαετίες, διαφέρουν αισθητά σε τετραγωνικά. Και τα δύο προσαρμόστηκαν στο σήμερα από τους lowfat architecture + interiors.

Mε την έδρα του στην καρδιά της Αθήνας, το αρχιτεκτονικό γραφείο lowfat architecture + interiors κλείνει φέτος 20 χρόνια σταθερής δημιουργίας στον χώρο της αρχιτεκτονικής και της εσωτερικής διακόσμησης. Δραστηριοποιείται στη μελέτη και κατασκευή κατοικιών, ξενοδοχειακών μονάδων και επαγγελματικών χώρων με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση και αναστήλωση υφιστάμενων κτιρίων, έχοντας διακριθεί για τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό. 

Το πρώτο έργο που θα μας ξεναγήσει το γραφείο αφορά στην αποκατάσταση νεοκλασικού κτιρίου του 1924, στην περιοχή του Μικρολίμανου, στον Πειραιά. H αρχιτεκτονική μελέτη, κινήθηκε σε δύο βασικούς άξονες: αρχικά, την διάσωση των αρχιτεκτονικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών που θα αναδείξουν την ιστορικότητα, το ύφος και τον χαρακτήρα της παλιάς κατοικίας, κι έπειτα στην αρμονική ένταξη των νέων χρήσεων μιας σύγχρονης κατοικίας.

«Όσον αφορά στην αποκατάσταση του κτιρίου, προηγήθηκε επιμελής μελέτη των δομικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του. Πραγματοποιήθηκαν σχολαστικές εργασίες επισκευής και ενίσχυσης των φερόντων στοιχείων και στοιχείων πλήρωσης, αποξήλωσης και απομάκρυνσης παλαιότερων επιχρισμάτων και υλικών, και εγκατάστασης νέων σύγχρονων υποδομών», εξηγεί η αρχιτεκτονική ομάδα. 

Στη συνέχεια, ακολούθησαν εργασίες πλήρους αποκατάστασης και συντήρησης των μορφολογικών στοιχείων του κτιρίου, όπως οι γύψινες διακοσμήσεις των όψεων και των εσωτερικών χώρων, των ξύλινων κουφωμάτων εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου, του ξύλινου κλιμακοστασίου καθώς και διαφόρων αρχιτεκτονικών λεπτομερειών και επιπλώσεων στους επιμέρους χώρους.

«Εσωτερικά, η αρχιτεκτονική πρόταση λειτουργεί με τρόπο τέτοιο ώστε να συμπληρώνει την υπάρχουσα αισθητική του κτιρίου, με σύγχρονη ματιά. Η χρωματική παλέτα που επιλέχθηκε αναδεικνύει τον ιστορικό χαρακτήρα του, δημιουργώντας παράλληλα μια ζεστή ατμόσφαιρα για την νέα κατοικία. Για τα νέα έπιπλα και αρχιτεκτονικά στοιχεία που σχεδιάστηκαν επιλέχθηκαν φυσικά υλικά και λιτές γραμμές». 

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης η μετατροπή του δώματος του κτιρίου σε φυτεμένο κήπο, «εντάσσοντας με ευαισθησία σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους στην μορφολογία του κτιρίου», κατά τους αρχιτέκτονες.

Στην ίδια περιοχή του Πειραιά, στο Μικρολίμανο βρίσκεται ακόμα ένα έργο των lowfat architecture + interiors, πρόκειται για μία ανακαίνιση, αυτή τη φορά σε ένα μικρό διαμερίσματος που δημιουργήθηκε πολλές δεκαετίες μετά από το πρώτο, όταν πια η ζωή μεταφέρθηκε στις πολυκατοικίες. 

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε πολυκατοικία της δεκαετίας του 1970, με χαρακτηριστικά του το μικρό μέγεθος, την έντονη διάσπαση της κάτοψης με αποτέλεσμα την δημιουργία αδρανών χώρων και, κατά συνέπεια, τον ανεπαρκή φωτισμό και αερισμό. «Η αρχιτεκτονική πρόταση επιχειρεί την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της κατοικίας με την βελτιστοποίηση της διαρρύθμισης και την κατά το δυνατόν μέγιστη εκμετάλλευση του χώρου, καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών της ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας».

«Βασική χειρονομία για την νέα οργάνωση της κάτοψης, αποτελεί η ενοποίηση της κουζίνας με τον χώρο εισόδου και το καθιστικό, που επιτεύχθηκε με την καθαίρεση τοίχων». Ο νέος χώρος, οργανώνεται με τα στοιχεία ενός τραπεζιού και φωτιστικού, που σχεδιάστηκαν ειδικά για την κατοικία. Και τα δύο αυτά στοιχεία, έχουν μεταβλητό χαρακτήρα, και η μετακίνηση τους, επιτρέπει μια διαφορετική λειτουργία κάθε φορά. 

«Η μετακίνηση του τραπεζιού που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενσωματώνεται στα δομικά στοιχεία του χώρου, επιτρέπει στην μία περίπτωση τη δημιουργία καθημερινού τραπεζιού για την κουζίνα και γραφείου για το καθιστικό, ενώ στην δεύτερη, εξυπηρετεί την συνάθροιση περισσότερων ατόμων για να γευματίσουν». Το φωτιστικό περιστρέφεται πάνω από το τραπέζι, ώστε κάθε φορά να μπορεί να προσαρμόζεται στην νέα θέση του. 

Η παλαιότερη διαρρύθμιση του χώρου σηματοδοτείται με την διαφοροποίηση των δαπέδων. Η κουζίνα και στην συνέχεια της, το μπάνιο, αναδιαμορφώθηκαν με λιτές επεμβάσεις από το γραφείο των lowfat architecture + interiors , «διατηρώντας κατά το δυνατόν τον χαρακτήρα και τις υλικότητες της αρχικής αρχιτεκτονικής, με μια πιο σύγχρονη ματιά».

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.