Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
DESIGN

Μέσα σε ένα σπίτι που παντρεύει την παράδοση με το σύγχρονο design στο κάστρο της Πάρου

Αν και η κατοικία της αρχιτέκτονος, Αγγελικής Ευριπιώτη, βρίσκεται στο κέντρο ενός παραδοσιακού κυκλαδίτικου οικισμού, το εσωτερικό της έχει έναν πιο «αστικό» χαρακτήρα ενώ κορυφαία δείγματα του εγχώριου σύγχρονου design να κοσμούν τους χώρους.
Φωτογραφίες: Kim Powell

Η Αγγελική Ευριπιώτη ζει και εργάζεται στην Πάρο ως αρχιτέκτονας από το 2010. Πριν από έναν χρόνο αποφάσισε να ανακαινίσει ένα κτίριο στο Κάστρο του νησιού προκειμένου να αποτελέσει την μόνιμη κατοικία της. Αναζητούσε ένα καταφύγιο-οχυρό στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού όπου δεν επιτρέπεται η χρήση αυτοκινήτου, και όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μόνιμοι και η ζωή κυλά σχεδόν στους ίδιους ρυθμούς Χειμώνα- Καλοκαίρι.

Το σπίτι βρίσκεται απέναντι από το ανατολικό σωζόμενο τμήμα του Κάστρου – σημείο αναφοράς της Παροικίας. Το κτίριο λειτουργούσε πάντα ως κατοικία, μέχρι το 1973 υπήρξε ισόγεια, λιθόκτιστη και έκτοτε διώροφη. 

«Κύριος στόχος της ανακαίνισης υπήρξε η λειτουργική επίλυση των 80 τ.μ. και η φωτεινότητα όλων των χώρων», εξηγεί η αρχιτέκτονας που εξωτερικά σεβάστηκε το κυκλαδίτικο παραδοσιακό μοντέλο με τις λευκές όψεις, τα μικρά ανοίγματα, τα ξύλινα κουφώματα με καΐτια. Αν και η κατοικία βρίσκεται στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού, το εσωτερικό της έχει έναν πιο «αστικό» χαρακτήρα

Στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού, στο Κάστρο της Πάρου

Η είσοδος για ένα σπίτι -μόνιμο καταφύγιο.

Η αρχιτέκτονας, Αγγελική Ευριπιώτη.

Στο ισόγειο, κυρίαρχη θέση κατέχει η μεταλλική σκάλα, η οποία οδηγεί στον όροφο. Ο προθάλαμος του σπιτιού διαμορφώνεται από ένα έπιπλο κατασκευασμένο από μάρμαρο Κρήτης. Στην πίσω πλευρά του επίπλου κρύβεται η τηλεόραση και το καθιστικό. «Όλοι οι χώροι διημέρευσης χωροθετούνται στο ισόγειο το οποίο έχει μόνο μία όψη, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν τοίχοι παρά μόνο “διάφανα” μεταλλικά διαχωριστικά»

Η κουζίνα βρίσκεται στο πίσω μέρος του ισογείου και φωτίζεται από έναν ανοιγόμενο φεγγίτη στην οροφή. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι στην πλειονότητα τους ντόπια: Μάρμαρο Τήνου, Πάρου και Κρήτης στα έπιπλα, επιχρίσματα και μωσαϊκά με αδρανή υλικά από το λατομείο της Πάρου στα δάπεδα καθώς και ως επένδυση σε κάποιους τοίχους.  

Ένα έπιπλο κατασκευασμένο από μάρμαρο Κρήτης και το εμβληματικό “Surfboard” table των Charles and Ray Eames.

Την επίπλωση συνθέτουν πολλά μεταπολεμικά έπιπλα και φωτιστικά τα οποία «μπλέκονται» με πιο σύγχρονες επιλογές. Ξεχωρίζουν το φωτιστικό της σειράς Arrangements του Μιχάλη Αναστασιάδη για την Flos,  το “Surfboard” table των Charles and Ray Eames, τα Artichair & Artitable (έπιπλα κατασκευασμένα από ένα υλικό που έχει ως βάση την αγκινάρα) του Σπύρου Κίζη.

«Ο πρώτος όροφος της οικίας έχει θέα στο Κάστρο και ανοίγεται σε δύο μικρές βεράντες. Τα υπνοδωμάτια σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να φωτίζονται από την ανατολή και τη δύση, τα μεταλλικά εσωτερικά χωρίσματα επιτρέπουν τη θέα προς το μεσαιωνικό Κάστρο. Η βεράντα του ορόφου αποτελεί την συνέχεια του εσωτερικού και το βασικό καθιστικό τους καλοκαιρινούς μήνες», περιγράγραφει η αρχιτέκτονας και κάτοικος αυτού του υπέροχου σπιτιού. Μάλιστα, ο Σπύρος Κίζης σχεδίασε και κατασκεύασε ένα τραπέζι και πάγκο από φύλλα μετάλλου στο χρώμα της ελιάς για το «έξω» του σπιτιού. 

Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Harvard ( Master of Architecture in Urban Design). To 2010 με την επιστροφή της στην Ελλάδα, η Αγγελική Ευριπιώτη εγκαταστάθηκε στην Πάρο και εντάχθηκε στους G&A EVRIPIOTIS.

Το φωτιστικό της σειράς Arrangements του Μιχάλη Αναστασιάδη για την Flos.

Artichair & Artitable από τον Σπύρο Κίζη

Οι G&A EVRIPIOTIS έχουν έδρα στις Κυκλάδες και έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχεδιάζουν και υλοποιούν κυρίως κατοικίες αλλά και ξενοδοχεία. Προτεραιότητα και πρόκληση είναι πάντα η σωστή λειτουργία των κτιρίων. Πιστεύουν στην κάτοψη ως μέσο επίλυσης κάθε κτιρίου. Εντάσσουν τα έργα τους  στο περιβάλλον και επιδιώκουν να αφήσουν όσο το δυνατόν πιο «ανώδυνο» αρχιτεκτονικό αποτύπωμα. Η χρήση ντόπιων υλικών και ο σεβασμός του υπάρχοντος κτισμένου περιβάλλοντος στα παραδοσιακά σύνολα αποτελεί κανόνα για το γραφείο.  

Ο Σπύρος Κίζης σχεδίασε και κατασκεύασε ένα τραπέζι και πάγκο από φύλλα μετάλλου στο χρώμα της ελιάς για το «έξω» του σπιτιού.

Ομάδα Έργου: Αγγελική Ευριπιώτη, Γιώργος Κουράκος, Χρυσάνθη Αλμπανη, Στέλλα Σαρρή. Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.