Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Φαντάζεστε πόσα μπορεί να έβγαλε ο Τζεφ Μπέζος σε 20 λεπτά;

Ο «κύριος Amazon» είδε την περιουσία του να… αυγατίζει χάρη στην άνοδο της μετοχής της εταιρείας του ξεπερνώντας σε αποτελεσματικότητα ακόμα και τους ιδρυτές της Google. Πόσα ‘κονόμησε όμως;
jeff_bezos-e1398439038826

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η Amazon προχώρησε στην καθιερωμένη ενημέρωση των επενδυτών της σχετικά με το τελευταίο τρίμηνο. Τα όσα είχε να τους πει ήταν καλά, πολύ καλά, τόσο καλά που «απογείωσαν» τη μετοχή της στον NASDAQ κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Όπως αντιλαμβάνεστε, η άνοδος αυτή σκόρπισε χαμόγελα ευτυχίας στους επενδυτές με έναν εξ αυτών ωστόσο να έχει μερικούς λόγους να αισθάνεται διπλά χαρούμενος. Πόσους λόγους; Περίπου 6 δισ.!

1375736692000-jeff-bezos

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είδε τις 82,9 εκατ. μετοχές του να ανεβαίνουν από τα $600 περίπου στα $681,50 μέσα σε μόλις 20 λεπτά και κατ’ επέκταση, την περιούσια του να αυξάνεται κατά $6 δισ.! Ω ναι, ο τύπος έβγαλε $6 δισ. μέσα σε 20 λεπτά ή αν προτιμάτε, $300 εκατ. το λεπτό! Για να καταλάβετε το μέγεθος του κέρδους, με τα χρήματα που έβγαλε σε λιγότερο από ένα μισάωρο, ο Μπέζος θα μπορούσε:

  • Να αγοράσει το Ελληνικό, να προχωρήσει στα απαραίτητα έργα και να καλύψει και το 90% των απαιτούμενων επενδύσεων.
  • Να πάρει τη Μίλαν από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και να του μείνουν και $5,2 δισ. για… μεταγραφές
  • Να κάνει δικό του τον ΟΛΠ πληρώνοντας τέσσερις (4) φορές τα χρήματα που έδωσε η COSCO.
  • Να αγοράσει τα 10 ακριβότερα αυτοκίνητα του κόσμου (Koenigsegg CCXR Trevita, Lamborghini Veneno, W Motors Lykan Hypersport, Bugatti Veyron by Mansory Vivere, Pagani Huayra BC, Ferrari F60 America, Bugatti Chiron, Koenigsegg One:1, Koenigsegg Regera, Lamborghini Centenario LP 770-4) και να ψάξει να βρει τι θα κάνει τα υπόλοιπα $5,97 δισ..
  • Να αγοράσει 6.322.444 iPhone 6s Plus 128 GB.
  • Να δώσει από $179.996,4 σε κάθε θεατή σε sold-out στο Καραϊσκάκη (αλλά σίγουρα θα προτιμούσε να τα δώσει στον Παναθηναικό)

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, ο Τζεφ Μπέζος ανέβηκε στην 4η θέση της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg με περιουσία που αγγίζει τα $62,2 δισ. –έχοντας καταφέρει να εκτοπίσει απ’ την τετράδα τους αδελφούς Κοχ, τον Μεξικανό Κάρλος Σλιμ, ακόμα και τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ!

KSR-3-Amazon-Graph-1

Σπάζοντας το ρεκόρ…

Οι αυξομειώσεις αυτές βέβαια είναι αρκετά συνηθισμένες όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιους επιχειρηματίες, η περιουσία των οποίων αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μετοχές –και άρα η πορεία της είναι ανάλογη των διεθνών αγορών και χρηματιστηρίων. Το προηγούμενο ρεκόρ για το… ταχύτερο κέρδος ανήκε στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ο οποίος τον Ιανουάριο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (ενημέρωση επενδυτών με στοιχεία καλύτερα των αναμενόμενων) είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά επίσης $6 δισ., μόνο που στην περίπτωσή του χρειάστηκε μία ολόκληρη μέρα και όχι 20 λεπτά.

Πριν τον Ζούκερμπεργκ είχαμε τους Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέητζ, ιδρυτές της Google που το καλοκαίρι του ’15, χάρη στην «εκτόξευση» των μετοχών της εταιρείας τους (16%), αύξησαν από κοινού τις περιουσίες τους κατά $8,31 δισ. σε μία μέρα. Κάπως έτσι, το «επίτευγμα» της Όπρα Γουίνφρι που ανακοινώνοντας ότι εξαγόρασε το 10% της εταιρείας Weight Watchers έβγαλε $71 εκατ. μοιάζει ταπεινό μπροστά σε αυτά των προαναφερθέντων.

Αν αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να σημειώνονται τέτοιες μεταβολές σε μία μόλις ημέρα, με αποτέλεσμα οι περιουσίες συγκεκριμένων βαθύπλουτων δισεκατομμυριούχων να αυξάνονται ακόμα περισσότερο, τα πάντα έχουν να κάνουν με το timing και τις εκτιμήσεις των αναλυτών: οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες υποχρεούνται στο τέλος κάθε τριμήνου να αποκαλύπτουν τα οικονομικά τους στοιχεία. Αν αυτά είναι καλύτερα απ’ ό,τι τα ήθελαν οι προβλέψεις των αναλυτών, τότε η θέση της εκάστοτε εταιρείας ισχυροποιείται, εμπνέοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές με αποτέλεσμα και η μετοχή της να κοστίζει περισσότερο. Αν αντίθετα τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά ή για παράδειγμα ανακοινωθεί κάποια εξαγορά που δεν βγάζει νόημα, τότε το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο αφού οι επενδυτές δίχως να νιώθουν ασφάλεια σπεύδουν να πουλήσουν τις μετοχές τους με αποτέλεσμα η τιμή τους να παίρνει την κατηφόρα.

First world problems….

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.