DESIGN

Ένα κτίριο του ’30 στο κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε εντυπωσιακό ξενοδοχείο εμπνευσμένο από το παρελθόν και το παρόν της πόλης

Το Perianth hotel εντυπωσιάζει με τον Art Deco χαρακτήρα του που επηρέασε τon επανασχεδιασμό του ενώ παράλληλα, οι αρχιτέκτονες του k-studio δημιούργησαν μέσα του διαδρομές που θυμίζουν περισσότερο σπίτι, παρά ξενοδοχείο.

Οι επισκέπτες ενός από τα τελευταία ξενοδοχεία που έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας απολαμβάνουν μια εμπειρία διαμονής που διαφέρει. Ένα κτίριο διατηρεί την ιστορική και αρχιτεκτονική αξία και την αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο αφού οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν να του δώσουν μια νέα ζωή φρόντισαν να εξισορροπήσουν την παλιά του λιτή εικόνα με την κομψότητα των νέων του, μοντέρνων στοιχείων.

Ο σχεδιασμός των 38 δωματίων του Perianth hotel από το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio είναι άμεσα εμπνευσμένος από τον αρχικό art deco χαρακτήρα του διατηρητέου πλέον κτιρίου που χτίστηκε τη δεκαετία τη δεκαετία του ‘30 αλλά «και από τη σύγχρονη ζωή της αρχαίας πόλης στην οποία βρίσκεται», όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

«Η κύρια πρόκληση του έργου ήταν η αναδιατύπωση της διάταξης του κτιρίου. Αρχικά χτίστηκε για να στεγάσει αποθήκες και χώρους λιανικής πώλησης, γραφεία και διαμερίσματα σε μια εποχή που δεν έβλεπε τη μελλοντική κληρονομιά των κτιρίων, η δομή του ταίριαζε μόνο με τη χρήση που είχε κατά το παρελθόν». Η νέα του χρήση λοιπόν ως ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες διαμονής στο εμπορικό και πολυσύχναστο/ζωντανό από εστιατόρια και μπαρ κέντρο της πόλης απαιτούσε μια καινοτόμο προσέγγιση από την πλευρά του k-studio.

Το τραπεζοειδές σχήμα του κτιρίου οδήγησε τον σχεδιασμό σε μικρούς -και όχι ατελείωτους όπως έχουμε συνηθίσει- διαδρόμους που συνδέουν τα δωμάτια σε ένα ευρύ χώρο, στον πυρήνα του κάθε ορόφου. Χαρακτηριστικό του σχεδιασμού στο Perianth hotel  είναι οι τοίχοι από γυάλινα τούβλα που επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισβάλει μέσω του άξονα του κτιρίου σε όλους τους επιμέρους χώρους.

To εσωτερικό απογυμνώθηκε εντελώς και σχεδιάστηκε από την αρχή, ενώ οι όψεις του κτιρίου και τα βασικά, δομικά στοιχεία παρέμειναν ανέπαφα προκειμένου να μαρτυρούν την ιστορία του κτιρίου, κατευθύνοντας παράλληλα τις αποφάσεις σχεδιασμού που πάρθηκαν στη διάρκεια της μελέτης. Όπως αναφέρει το ίδιο το ξενοδοχείο για τον σχεδιασμό «Οι αρχιτέκτονες του k-studio που το ανέλαβαν ξόδεψαν ώρες μέσα στους σκονισμένους ορόφους παρατηρώντας το φως και τη λειτουργικότητα του κτιρίου. Ύστερα άφησαν τα κυκλικά και γραμμικά στοιχεία και το τραπεζοειδές σχήμα του, να δώσουν μια έξοχη ιδέα διαρρύθμισης. Έτσι, στo Perianth δεν θα βρεις τον κλασικό μακρύ διάδρομο ξενοδοχείου με δωμάτια δεξιά κι αριστερά. Ακολούθησε έναν από τους κοντούς ακτινωτούς διαδρόμους που ενώνουν το lounge κάθε ορόφου με το δωμάτιό σου. Αυτή η διαδρομή θυμίζει περισσότερο σπίτι, παρά ξενοδοχείο».

Οι αρχιτέκτονες δούλεψαν γύρω από τις στατικές κολώνες και τα ανοίγματα ώστε να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο σύστημα από δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους, που μεγιστοποιεί τις ποιότητες του κτιρίου και θα ελαχιστοποιήσει τις αδυναμίες του. Στόχος τους ήταν να επικεντρωθούν και να διατηρήσουν τα αξιόλογα και ζωτικά στοιχεία του που θα αναδείκνυαν την ιστορική του αξία. «Τα χρησιμοποιήσαμε επίσης σαν οδηγούς, ώστε να μας δίνουν τις κατευθύνσεις και να μας βοηθούν στις αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρουμε. Για παράδειγμα, η βασική διαδρομή κυκλοφορίας σε κάθε όροφο σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να αντικατοπτρίζει την καμπύλη της όψης του κτιρίου», εξηγούν.

Βασικό χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι ο πλατύς κεντρικός διάδρομος από όπου ξεκινούν μικρότεροι και καταλήγουν σε 2 έως 3 δωμάτια, ο οποίος εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα και την απομόνωση των ενοίκων. «Αυτή η δημιουργική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τον τυπικό ξενοδοχειακό διάδρομο σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να αναπαριστά σε μικροκλίμακα τις γειτονιές της Αθήνας».

Λοξοί τοίχοι, γωνιές και σχισμές στους χώρους, η ποικιλία στο ελεύθερο ύψος των οροφών δημιουργούν την αίσθηση μιας δημιουργικής αταξίας στο ξενοδοχείο.  Ο ασυνήθιστος κατασκευαστικός κάνναβος του κτιρίου είχε σαν αποτέλεσμα κάθε δωμάτιο να έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα.

Το χαρακτηριστικό γκρι του κτιρίου που στέκει στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης αποτέλεσε για τους αρχιτέκτονες την εκκίνηση ώστε να επιλέξουν την παλέτα που διαμορφώνει το εσωτερικό.  Τα στοιχείο του ξύλου, του ορείχαλκου, του μωσαϊκού, των παστέλ αλλά και γήινων χρωμάτων, των έργων τέχνης Ελλήνων εικαστικών και των επίπλων που έχουν επίσης την υπογραφή του k-studio αποτελούν το interior design του ξενοδοχείου που συμβαδίζει με τον μοντερνισμό της αρχιτεκτονικής του κτιρίου, με τις καμπύλες και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα  της πρόσοψης και των μπαλκονιών.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio θα βρείτε εδώ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.