DESIGN

Ένα «έξυπνο» σπίτι στο Καλλιμάρμαρο

Σε μια πολυκατοικία του '50, ένα διαμέρισμα άλλαξε αποκτώντας διαφορετικές υφές ενώ οι εικόνες των υλικών και ο φωτισμός του αναδεικνύουν τον νέο του χαρακτήρα.
Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης

 

Σε μια τυπική πολυκατοικία της δεκαετίας του ‘50 και στην περιοχή του Παναθηναϊκού σταδίου, ένα διαμέρισμα 65 τετραγωνικών μέτρων επανασχεδιάστηκε με καθαρές φόρμες, ποιοτικό φωτισμό, υλικά υψηλής αισθητικής και έξυπνες ηλεκτρομηχανολογικές παροχές, με στοιχεία  τα οποία συνθέτουν ένα περιβάλλον προσιτής πολυτέλειας.

Για το γραφείο aplusm architects βασικό ζητούμενο αποτέλεσε η αναμόρφωση τόσο της  λειτουργικής δομής, όσο και της αισθητικής των χώρων με στόχο τον επανασχεδιασμό ενός συνόλου ικανού να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του χρήστη.

Αναφορικά με τη λειτουργικότητα, η χωρική οργάνωση των χρήσεων στόχευε στην ελαχιστοποίηση των περιοχών κίνησης, την ενοποίηση των χώρων διημέρευσης και τη δημιουργία περισσότερων υπνοδωματίων. «Προς την κατεύθυνση αυτή, μεταφέρθηκαν οι χώροι της κουζίνας, του λουτρού, του καθιστικού και του εσωτερικού διαδρόμου κίνησης και στις θέσεις τους χωροθετούνται εκ νέου -σε συνέχεια με τους χώρους κουζίνας και φαγητού- το κύριο υπνοδωμάτιο με εσωτερικό λουτρό, δευτερεύον λουτρό και χώροι πλυντηρίου και αποθήκευσης. Τα υπάρχοντα υπνοδωμάτια παραμένουν κρατώντας την αρχική χρήση τους. Η χωρική οργάνωση των χρήσεων επαναπροσδιορίστηκε με στόχο την εξυπηρέτηση του νέου χαρακτήρα του διαμερίσματος που προσφέρεται για  βραχυπρόθεσμη μίσθωση», όπως περιγράφει τις αλλαγές το γραφείο.

Πρωτεύων στόχος για την ομάδα του aplusm architects κατά τον σχεδιασμό ήταν η δημιουργία χώρων με υψηλή αισθητική και ποιότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις υφές και εικόνες των υλικών και τους φωτισμούς που να τις αναδεικνύουν. «Πλακίδια με τρισδιάστατα ανάγλυφα και κρυφούς φωτισμούς στα προσκέφαλα των κρεβατιών προσδίδουν πολυπλοκότητα και ζεστασιά στα υπνοδωμάτια, μεγάλης διάστασης μαρμαροπλακάκια και γραμμικοί κρυφοί φωτισμοί αποδίδουν μία αίσθηση πολυτέλειας και ξενοδοχειακό χαρακτήρα στους υγρούς χώρους, λιτές γραμμές και ουδέτερα χρώματα στο χώρο της κουζίνας και της επιφάνειας εργασίας και φαγητού συνθέτουν εικόνες ηρεμίας και χαλάρωσης ενώ ένας επιβλητικός γωνιακός καναπές με το κεντρικό τραπέζι συνθέτουν το καθιστικό του διαμερίσματος». 

Συμπληρωματικά και όσον αφορά τους προαναφερθέντες κρυφούς γραμμικούς φωτισμούς, επιδαπέδια και κρεμαστά φωτιστικά με ρυθμιζόμενες εντάσεις δίνουν στο χώρο μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα και στο χρήστη τη δυνατότητα να δημιουργεί ανά πάσα στιγμή το κλίμα που επιθυμεί.

Σημαντικές είναι και οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης με την μετατροπή του χώρου σε «έξυπνο σπίτι. «Στοιχεία όπως νέα κουφώματα, access control, κάρτα κεντρικής διαχείρισης ηλεκτρολογικών, συναγερμός και παγίδες στα εξωτερικά ανοίγματα μειώνουν τις ενεργειακές απώλειες και βελτιώνουν τη διαμονή των χρηστών».

Το γραφείο aplusm παρέχει υπηρεσίες μελέτης, επίβλεψης και κατασκευής αρχιτεκτονικών και μηχανολογικών έργων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στον τομέα της αισθητικής, της λειτουργικότητας όπως και στην χρήση νέων τεχνολογιών στον σχεδιασμό του. Όπως εξηγεί η ομάδα του «στόχος μας είναι να προσφέρουμε στον πελάτη λύσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του και κάνουν την καθημερινότητά του ευχάριστη».

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2019 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.