Η  Sharon Gannon

Η Sharon Gannon

 

Πρόκειται για μια ριζοσπαστική θεωρία, η οποία όταν τεθεί σε εφαρμογή ίσως μεταβάλλει εξολοκλήρου τη σημερινή μας κουλτούρα καθώς, η συγκεκριμένη πρακτική, υποστηρίζει πως θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι η γη και όλα τα άλλα έμβια όντα υπάρχουν προς ανθρώπινο όφελός, έτοιμα να αξιοποιηθούν για δικούς μας και μόνο “εγωκεντρικούς” σκοπούς. H Jivamukti Yoga, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, το 1983, όταν οι καλλιτέχνες, David Life και Sharon Gannon, γνωρίστηκαν σε ένα καφέ στο Μανχάταν. Η Sharon και ο David μελέτησαν για πολλά χρόνια στην Ινδία με τους γκουρού τους, παραδίδοντας ένα σύστημα που εισάγει τα αρχαία διδάγματα της γιόγκα στο σύγχρονο τρόπο ζωής, μέσα αλλά και έξω από την αίθουσα της yoga. Αυτό το πάντρεμα εκφράζεται μέσα από πέντε δόγματα που αποτελούν τα θεμέλια της φιλοσοφίας της Jivamukti Yoga. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές μαθαίνουν να μην αντιμετωπίζουν τις στάσεις-asanas μεμονωμένα, αλλά πάντα σε συνδυασμό με την πνευματική καθημερινή αναζήτηση, ενσωματώνοντας όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη Jivamukti, σε μια ενιαία πράξη. Αυτό παρέχει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση με απώτερο στόχο τη συμπόνια για όλα τα όντα.

Τα πέντε δόγματα είναι τα εξής

Ahimsa (Μη βία): Ένα μη βίαιο, συμπονετικός lifestyle που εκτείνεται στα ζώα, το περιβάλλον και όλα τα έμβια όντα, τονίζοντας την ηθική χορτοφαγία (veganism).

Bhakti (Ευλάβεια): Αναγνώριση ότι η ένωση με κάτι ανώτερο / η αυτοπραγμάτωση είναι ο στόχος όλων των πρακτικών γιόγκα. Μπορεί να εκφραστεί μέσα από chanting, τη ρύθμιση της υψηλής πρόθεση για την πρακτική κλπ.

Dhyana (Διαλογισμός): Η συνεχής προσπάθεια για σύνδεση με την αμετάβλητη πραγματικότητα που υπάρχει μέσα μας.

Nada (Μουσική): Η ανάπτυξη ενός υγιούς σώματος και πνεύματος μέσα από τη βαθιά ακρόαση. Σε μία πρακτική Jivamukti λειτουργικό ρόλο παίζουν η ηχογραφημένη μουσική, ο προφορικός λόγος ακόμα και η σιωπή.

Shastra (Γραφές): Μελέτη των αρχαίων γιογκικών διδασκαλιών.

Ο David Life.

Ο David Life.

H Jivamukti περιλαμβάνει πέντε είδη ομαδικών πρακτικών.

H Open Class είναι ανοιχτή σε μαθητές όλων των επιπέδων. Παραλλαγές asanas παρέχονται για αρχάριους, μέσους αλλά και προχωρημένους μαθητές. Μια βασική τάξη-Basic Class χρειάζεται τέσσερις εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας αναλύονται οι όρθιες στάσεις-asanas, τη δεύτερη θέσεις που κάμπτουν το κορμί εμπρός, την επόμενη πόζες που αφορούν στην πίσω κάμψη της σπονδυλικής στήλης και τέλος, την τέταρτη εβδομάδα αναλύονται οι αναστροφές και ο διαλογισμός. Υπάρχουν και άλλα είδη πρακτικής όπως είναι η Πρακτική του Πνευματικού Πολεμιστή-Spiritual Warrior η οποία είναι σχεδιασμένη για πολυάσχολους ανθρώπους που έχουν μόνο μια ώρα για την πρακτική τους. Η τάξη Beginner Vinyasa-Αρχάριοι Vinyasa η οποία και έχει σχεδιαστεί για να αντιληφθεί ο μαθητής τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα μάθημα ροής. Τέλος, η Jivamukti διαθέτει και πρακτική Διαλογισμού με τη βοήθεια των μάντρας. Η τάξη αρχίζει με σανσκριτική ψαλμωδία για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και ακολουθούν λεπτομερείς διαλογιστικές οδηγίες.

Ως ένα μονοπάτι προς τη φώτιση μέσα από τη συμπόνια για όλα τα όντα, η Jivamukti στηρίζεται στην αρχική έννοια της σανσκριτικής λέξης asana ως έδρα, ή σύνδεση με τη γη, διδάσκοντας ότι για να φτάσουμε στην αληθινή ευτυχία πρέπει να προάγουμε το σεβασμό επιδιώκοντας την ευτυχία όλων ανεξαιρέτως των πλασμάτων.

Πιστοποιημένοι δάσκαλοι Jivamukti διδάσκουν στο Swaha Yoga Center στην Aθήνα, www.swaha.gr. Στοιχεία επικοινωνίας για δασκάλους στην υπόλοιπη Ελλάδα θα βρείτε και στο επίσημο site της Jivamukti:
http://www.jivamuktiyoga.com/about/certified-teachers

*Η Κατερίνα Γεωργοπούλου είναι πιστοποιημένηδασκάλα του Nysy Studios  και διδάσκει Hatha και Bhakti Flow Υoga, σε έγκυες (Prenatal Yoga) αλλά και σε παιδιά (Rainbow Kids Yoga)