fifa17_xb1_ps4_eaplay_martial_hazard_lineup_no_wm1

Σε ό,τι αφορά τα ποδοσφαιρικά videogames ή αν προτιμάτε τους εξομοιωτές ποδοσφαίρου στο gaming, κάθε χρόνο FIFA και PES κονταροχτυπιούνται για την πρωτιά, αν και πρακτικά κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο στη θεωρία, καθώς σε παγκόσμια βάση, οι πωλήσεις του δεύτερου είναι ανύπαρκτες μπροστά σε αυτές του πρώτου. Η ιστορία γνωστή: κάθε Οκτώβρη, το εκάστοτε FIFA προσπαθεί να μοιάσει λίγο στο αντίστοιχο PES και τούμπαλιν, με τις EA και Konami να ρίχνουν κλεφτές ματιές πότε στον ανταγωνισμό και πότε στις απαιτήσεις του φιλοθεάμονος κοινού.

Το περυσινό FIFA δεν ήταν νικητής μόνο ως προς τις πωλήσεις αλλά και ως προς την ποιότητα αφού κατά γενική ομολογία βρισκόταν ένα «κλικ» πάνω από τον αντίπαλό του. Κι αν στην Konami έδειξαν να πήραν το μήνυμα, προσφέροντάς μας φέτος το καλύτερο PES εδώ και μια δεκαετία, στην EA μάλλον εφησύχασαν προτιμώντας να… αφήσουν τις όποιες «χοντρές» αλλαγές ετοίμαζαν για το FIFA για κάποια άλλη χρονιά. Κάπως έτσι μας προέκυψε το FIFA 17, ένας τίτλος που ναι μεν έρχεται αλλαγμένος σε σχέση με τον προκάτοχό του, έχοντας ωστόσο κρατήσει ανέπαφο τον βασικό του κορμό, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

pogbadab_pdp_screenhi_3840x2160_en_ww

Η μία από τις –μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού- «μεταγραφές» του FIFA 17 είναι στον τομέα των γραφικών: το παιχνίδι, βλέπετε, βασίζεται για πρώτη φορά στη μηχανή γραφικών Frostbite, πάνω στην οποία στήνονται τα FPS, Battlefield. Όλα όσα βλέπετε στην οθόνη σας, κατ’ επέκταση, βρίθουν λεπτομερειών, δίνοντας μία ακόμα νότα ρεαλισμού στους αγώνες σας: το πλήθος είναι αληθοφανέστερο, οι κινήσεις των παικτών ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η εικόνα του αγώνα είναι συνεχής με μπόλικα «τηλεοπτικά» στιγμιότυπα ενώ ειδικά για την Αγγλία, η EA έχει εξασφαλίσει δικαιώματα γηπέδων, προπονητών και μενού διοργανώσεων, οπότε Πρέμιερ Λιγκ και Κύπελλο είναι σκέτη απόλαυση.

Μιας και έγινε λόγος περί δικαιωμάτων, για άλλη μια χρονιά το FIFA κάνει το PES να μοιάζει με φτωχό συγγενή, περιλαμβάνοντας πληθώρα διοργανώσεων και ομάδων από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, γήπεδα, μπάλες και παπούτσια με τα οποία συν τοις άλλοις μπορείτε να ντύσετε τον ψηφιακό σας παίκτη. Στο FIFA 17 άλλωστε θα βρείτε πληθώρα διαφορετικών modes ώστε να περάσετε την ώρα σας, online και offline, προεξέχοντος βέβαια του The Journey, του story mode στο οποίο θα πάρετε τον νεαρό Alex Hunter από την αφάνεια και θα τον μετατρέψετε στον νέο Λιονέλ Μέσι –ή Νέρι Καστίγιο, δικό σας θέμα. Μην το μπερδέψετε με το τυπικό career mode: άλλο το ένα, άλλο το άλλο –το The Journey έχει σενάριο, πλοκή, συγκεκριμένες απαιτήσεις κλπ. Προσθέστε και το FIFA Ultimate Team, το card game της σειράς, και έχετε μια γκάμα ικανή να καλύψει κάθε γούστο.

frostbite-mourinho-lg

Κατά τα άλλα έχουμε μικροαλλαγές στις στημένες φάσεις ενώ ως προς τον χειρισμό, μολονότι ο ρυθμός των αγώνων μοιάζει να είναι ελαφρώς ταχύτερος, θα χρειαστούν δυνατά αντανακλαστικά αφού η ανταπόκριση των παικτών στις εντολές σας έχει να κάνει με τις γενικότερες ικανότητές τους. Οι επιτιθέμενοι πλέον έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν αποτελεσματικότερα τη μπάλα –κάνοντας τη δουλειά των αμυνόμενων ακόμα πιο δύσκολη- ενώ και η A.I. παρουσιάζεται αν όχι βελτιωμένη, σίγουρα ρεαλιστικότερη, παίρνοντας καλύτερες θέσεις στον αγωνιστικό χώρο, υποπίπτοντας σε σφάλματα, αλλάζοντας σχήματα και εκμεταλλευόμενη τα πλεονεκτήματα της εκάστοτε ομάδας –και τις αδυναμίες της αντιπάλου της.

Συμπερασματικά, το FIFA 17 δεν προσπαθεί αρκετά. Χρειαζόταν; Δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι όμως αν μη τι άλλο θα περίμενε κανείς να δει μια κάποια πρόοδο μέσα σε ένα δωδεκάμηνο και αυτή που έχει διαγράψει το φετινό παιχνίδι της σειράς, δεν δικαιολογεί το διάστημα που μεσολάβησε από το περυσινό. Το FIFA 17 παραμένει και φέτος πρώτο όμως η ποιοτική διαφορά του από τον μεγάλο του ανταγωνιστή έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Για άλλη μια χρονιά είναι το καλύτερο ποδοσφαιράκι της αγοράς, αυτό που θα προτιμήσουν οι πολλοί, όμως τα καμπανάκια χτυπούν ήδη και ακούγονται μέχρι εδώ. Να δούμε αν θα συγκινηθεί κι ο πρόεδρος και βάλει κάνα φράγκο…

http://youtu.be/yYjD78X1d9Q

#instareview: βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του, το FIFA 17 είναι το ποδοσφαιράκι που θα παίζετε μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή. Για το επόμενο, βλέπουμε…

Βαθμός δυσκολίας

vathmos-dyskolias-easy

Τίποτα το ιδιαίτερο. Μπορείτε να ρυθμίσετε το επίπεδο δυσκολίας από τις επιλογές του παιχνιδιού ώστε να φέρετε το gameplay στα μέτρα σας ενώ ακόμα κι αν τα βρείτε μπαστούνια, υπάρχουν και τα tutorials.