dishonored-2-game

Το πρώτο Dishonored ήρθε από το πουθενά το 2012 και μας ξετρέλανε. Με τη δημοτικότητα της σειράς να έχει εκτοξευτεί από τότε, η Bethesda δεν θα μπορούσε να μην επενδύσει επάνω της και έτσι, μια τετραετία μετά το λανσάρισμα του αρχικού παιχνιδιού, έρχεται το sequel του και μάλιστα… φορτσάτο! Το Dishonored 2 είναι ένα παιχνίδι δράσης πρώτου προσώπου με ανοιχτό κόσμο, αν και ο παραπάνω χαρακτηρισμός, όσο πλήρης κι αν δείχνει, δεν αρκεί για να περιγράψει την πολυπλοκότητα –με την καλή έννοια- του κομψοτεχνήματος της Arkane Studios.

Βρισκόμαστε στο Dunwall σε έναν υπέροχα σμιλεμένο κόσμο όπου συνυπάρχουν η βικτωριανή αισθητική, η “steampunk” κουλτούρα και ολίγη από μαγεία. Η πλοκή του παιχνιδιού εκτυλίσσεται 15 χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου Dishonored με την Emily Kaldwin να βρίσκεται πλέον στον θρόνο και τον Corvo Attano -πρωταγωνιστή του αρχικού τίτλου- δίπλα της. Μια σειρά δολοφονιών των πολιτικών αντιπάλων της πρώτης όμως, είναι αρκετή για να κινήσει υποψίες και να τους βάλει σε μπελάδες και κάπου εκεί είναι που μπαίνετε εσείς για να ρίξετε φως στην υπόθεση και να ξεσκεπάσετε τη –δίχως αμφιβολία- συνομωσία.

Περισσότερο κι από ένα παιχνίδι δράσης, το Dishonored 2 είναι ένα παιχνίδι επιλογών αφού τα πάντα εξαρτώνται από εσάς και τις αποφάσεις σας, ακόμα και ο πρωταγωνιστής, αφού διαθέσιμοι είναι τόσο η Emily, όσο και ο Corvo! Στον τίτλο της Arkane Studios δεν υπάρχει σωστό και λάθος: ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος την προσέγγιση που θα ακολουθήσει, με τα πάντα γύρω του να διαμορφώνονται αναλόγως. Θέλετε να αρπάξετε ένα πιστόλι κι ένα σπαθί και να μην αφήσετε άνθρωπο να αναπνέει σε κάθε σας αποστολή; Θέλετε να ξεγλιστράτε στις σκιές χύνοντας αίμα μόνο όπου απαιτείται; Θέλετε να βγάλετε ολόκληρο το παιχνίδι χωρίς να σκοτώσετε ούτε έναν αντίπαλο; Όλα γίνονται. Ουκ ολίγες φορές θα βρεθείτε μπροστά σε διλήμματα ηθικού χαρακτήρα, σε καταστάσεις που το παιχνίδι θα σας δοκιμάσει, θέλοντας να δει αν θα μείνετε πιστοί στις αρχές σας. Το αν θα αναγνωρίζετε τους εαυτούς σας στο φινάλε του, είναι το μεγάλο στοίχημα που θα βάλετε με το Dishonored 2, κι ας μην το γνωρίζετε…

2884049-karnacastreets_trailer_still_1434319215

Από πλευράς gameplay τώρα, η δράση όπως είπαμε είναι πρώτου προσώπου και αυτό είναι και το μόνο στάνταρ: όλα τα υπόλοιπα επαφίενται σε εσάς και μόνο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ολοκληρώσετε κάθε αποστολή: να εξερευνήσετε το περιβάλλον, να περιμένετε την κατάλληλη ευκαιρία, να σκοτώσετε επιλεκτικά, να μιλήσετε στα κατάλληλα άτομα, να υιοθετήσετε τακτικές Τζορτζ Μπους («ντου κι όποιον πάρει ο χάρος»). Τα πάντα είναι στο χέρι σας, απλά να έχετε υπ’ όψιν πως ο κόσμος του Dunwall είναι απόλυτα «ζωντανός», αντιδρώντας σε κάθε ερέθισμα που θα του δώσετε. Χάρη στο ίδιο του το κόνσεπτ και τον τρόπο που μπλέκει το βρετανικό βικτωριανό με το αμερικάνικο “steampunk” και τη μαγεία που ούτως ή άλλως είναι “universal”, υποστηρίζει όπλα, σπαθιά και spells. Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταφέρετε να γίνετε εξπέρ στα πάντα, γι’ αυτό και θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά σε ποια skills θα επενδύσετε και πώς θα στήσετε τον χαρακτήρα σας.

howlers_01_1920-0

Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μία απίστευτη ατμόσφαιρα (κάτι για το οποίο Τύπος και κοινό είχαν εξάρει άλλωστε και το πρώτο Dishonored) και έναν κόσμο που θα σας κάνει δικό του εν ριπή οφθαλμού. Οι εκπληκτικές ερμηνείες και τα πραγματικά “next gen” γραφικά ενισχύουν και επιταχύνουν ακόμα περισσότερο την εμβάπτιση του παίκτη στο μαγικό σύμπαν του Dishonored, με τα ελάχιστα ψεγάδια στον τομέα αυτό (κυρίως στις κινήσεις και την εμπλοκή στα “textures”, όταν δηλαδή ένα αντικείμενο στο παιχνίδι αντί να εφάπτεται με ένα άλλο, μπαίνει μέσα του) να μην είναι σε θέση να φθείρουν την όλη εμπειρία.

Το Dishonored 2 είναι ένα παιχνίδι από ενήλικες για ενήλικες, όχι λόγω της βίας ή της γλώσσας που μπορεί να χρησιμοποιεί, αλλά γιατί μόνο ενήλικες θα καταλάβουν το μεγαλείο και το βάθος του –και φυσικά δεν αναφερόμαστε στην ηλικία αλλά στην προσέγγιση. Ένας από τους ποιοτικότερους και πιο ξεχωριστούς τίτλους για το 2016, αξίζει να βρίσκεται όχι μόνο στη συλλογή αλλά και στην καρδιά σας.

http://youtu.be/7bLNC8VDTlQ

#instareview: βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του, διηγείται την ιστορία που γράφει ο ίδιος ο παίκτης. Μην το χάσετε, δεν το θέλετε.

Βαθμός δυσκολίας

vathmos-dyskolias-medium-1

Σπαθιά, πιστόλια, μαγεία. Πόσα να κάνει κανείς με ένα χειριστήριο; Η Arkane έκανε καλή δουλειά, αν και θα χρειαστεί κάμποση προπόνηση, να ξέρετε.