apple-pay-1

Οι haters υποστήριζαν περιπαικτικά πως η Apple θα παρουσίαζε μερικά 24ωρα πριν το «iPhone 5ss», υπό την έννοια πως οι διαφορές του iPhone 6 από το 5s θα ήταν ελάχιστες και ανάξιες αναφοράς. Εν τέλει διαψεύστηκαν καθώς η Apple φρόντισε να μας παρουσιάσει όλο καμάρι ένα καινούριο τηλέφωνο που ναι μεν πατάει σε πολλούς τομείς πάνω στους προκατόχους του, ωστόσο έχει και αρκετά καινοτόμα χαρακτηριστικά. Περισσότερο κι απ’ τα specs όμως, αυτό που αξίζει τον κόπο να κάνει κάποιος είναι να αναλογιστεί τις καινοτομίες που εισάγει η Apple με το iPhone 6, καινοτομίες όχι τόσο για τη βιομηχανία Τεχνολογίας γενικότερα αλλά για την ίδια την αμερικανική εταιρεία ειδικότερα.

Με το iPhone 6 η Apple μοιάζει να κοντράρει φιλοσοφίες τις οποίες ενστερνιζόταν ευλαβικά για χρόνια, σαν άλλος έφηβος που κάνει την επανάσταση του. Δεν μπορεί επί παραδείγματι η εταιρεία που χλεύαζε μερικές ετήσιες παρουσιάσεις πριν τα κινητά-παντόφλες, να λανσάρει το ένα και μοναδικό δικό της σε δύο μεγαλύτερα του «κανονικού», για τα δεδομένα της, μεγέθη. Κι όμως, μοιάζει να πείστηκε με κάποιο τρόπο πως ο σύγχρονος χρήστης smartphone χρειάζεται μια οθόνη μεγαλύτερη, ανάγκη που έχει και το ίδιο το κινητό δηλαδή, προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρει όλα όσα μπορεί. Όπως και να ‘χει, με το iPhone 6 η Apple κάνει «ντου» σε ένα σύνολο νέων αγορών, αγορών με πολλές προοπτικές και ακόμα περισσότερο «ψωμί».

Επί του παρόντος ο άνθρωπος βγαίνει από το σπίτι με τρία πράγματα στις τσέπες: κλειδιά, πορτοφόλι, κινητό. Οι τάσεις στον χώρο της Τεχνολογίας υπαγορεύουν πως τα τρία θα γίνουν δύο και με δεδομένο πως η πόρτα πρέπει με κάποιο τρόπο να κλειδώνει, ανάμεσα στο πορτοφόλι και το κινητό, τη σκαπουλάρει το δεύτερο. Στην Apple την ψυλλιάστηκαν τη δουλειά -καλά, όχι ότι το έκρυβε και κανείς- λοιπόν και κάπως έτσι μας προέκυψε το Apple Pay. Προσθέτοντας κανείς μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στον λογαριασμό του στο iTunes και με την ασφάλεια που παρέχουν το Touch ID, το ειδικά κατασκευασμένο Secure Element Chip και βέβαια οι σέρβερ της ίδιας της Apple, μπορεί να χρησιμοποιήσει το iPhone 6 σαν πορτοφόλι. Παρ’ ότι στην Ελλάδα θα κάνουμε μαύρα ματιά να το δούμε λογικά, οι επιδόσεις του στις ΗΠΑ θα είναι βαρόμετρο για τη συνέχεια. Η λογική λέει πάντως ότι χάρη στη «smooth» υλοποίηση αλά Passbook, η Apple μόλις άνοιξε διάπλατα ολόκληρη λεωφόρο…

Με το λανσάρισμα –και- του Apple Watch, η εταιρεία από το Κουπερτίνο κάνει ένα δεύτερο άνοιγμα σε έναν άλλο κλάδο, εκείνον των fitness & health εφαρμογών. Γενικότερα, τα smartphones, τα διάφορα gadgets και εσχάτως τα wearables αρχίζουν και αποκτούν έναν εναλλακτικό ρόλο: αντί να διευκολύνουν μόνο τον κάτοχό τους στην καθημερινότητά τους, φροντίζουν να ελέγχουν ότι εκείνος «θα είναι καλά», το λεγόμενο wellbeing του. Ελέγχουν τον σφυγμό και την πίεσή του, καταγράφουν την άσκηση που κάνει καθημερινά, αθροίζουν τις θερμίδες που παίρνει, προσέχουν τη δίαιτά του. Η Apple λοιπόν θέλει να πατήσει πάνω σ’ αυτό, όχι να κάνει απαραίτητα κάτι καινούριο αλλά τουλάχιστον να προσφέρει κάτι υπάρχον μεν, με τον δικό της, μοναδικό και «σέξι» τρόπο δε. «Added value», που λένε, για τους πελάτες της, ένας ακόμα λόγος για να αγοράσει κάποιος iPhone –και Apple Watch– και, το κυριότερο, ο τρόπος με τον οποίο καταναλωτής και εταιρεία θα έρθουν ακόμα πιο κοντά μέσω του προϊόντος/υπηρεσίας που προσφέρει η δεύτερη και χρησιμοποιεί ο πρώτος.

Δεν έχει νόημα η σύγκριση του iPhone 6 (και του κάθε iPhone, δεν έχει σημασία το μοντέλο με εξαίρεση ίσως το πρώτο) με οποιοδήποτε άλλο smartphone. To έχουμε ξαναπεί: η Apple δεν φτιάχνει συσκευές Τεχνολογίας αλλά status symbols, αξεσουάρ μόδας και ως τέτοια τα πουλάει. Γι’ αυτό τα iPhone δεν χάνουν ποτέ την αξία τους παρά μόνο μόλις κυκλοφορήσει το επόμενο, γι’ αυτό παρ’ ότι είναι τεχνικά υποδεέστερα άλλων μοντέλων είναι εκείνα για τα οποία γίνεται ο μεγαλύτερος θόρυβος, γι’ αυτό έχουν κάνει την Apple αλλά και κάθε third-party εταιρεία που έχει μπει στη βάρκα της, πλούσια. Όσο για το iPhone 6; Το αν θα είναι αυτό που θα συνεχίσει την παράδοση χρόνων και θα φέρει βροχή κερδών στο Κουπερτίνο, θα το ξέρουμε σε μερικές εβδομάδες.