Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΠΟΛΗ

Μαθήματα φωτογραφίας στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα

Η δασκάλα με τα μπλε μαλλιά διδάσκει φωτογραφία σε αρχάριους.
Γιάννης Δρακουλίδης / FOSPHOTOS
Fabrica Art Space / Τεχνοχώρος Φάμπρικα

Για όσους δεν τον γνωρίζουν ήδη, ο Τεχνοχώρος Φάμπρικα είναι περίπου στην αρχή της Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Μεταξουργείο, πολύ κοντά στην Ταινιοθήκη. Αφού φτάσεις εκεί, βρίσκεις έναν χειροποίητο χώρο -καθώς όλα τα αντικείμενα και τα στοιχεία της διακόσμησης είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες- με ωραία ζεστή ατμόσφαιρα, έπιπλα σχεδόν έργα τέχνης, χρώμα, και πολύ «καλλιτεχνόκοσμο». Πρόκειται για σημείο συνάντησης πολλών καλλιτεχνικών ομάδων αλλά και ένας χώρος που πέρα από πρόβες, εκθέσεις και θαμώνες που απολαμβάνουν τον καφέ τους, φιλοξενεί εργαστήρια ψυχοδράματος, προβολές, φεστιβάλ, παραστάσεις στο υπόγειο θέατρό του, αλλά και πολλά εναλλακτικά σεμινάρια. Οι ίδιοι μάλιστα λένε, ότι η Φάμπρικα είναι το ιδανικό μέρος για να αναζητήσει κανείς τον Μικρό Πρίγκιπα, την Τζεσολμίνα ή τον Τσάρλι.

Η δασκάλα με τα μπλε μαλλιά

Η Πηνελόπη Τρίπατζη είναι φωτογράφος και όταν πήγαινε σχολείο μέσα στην σάκα της δεν έβρισκες μόνο τα τετράδια της, αλλά και μια φωτογραφική μηχανή. Όταν αποφοίτησε σπούδασε φωτογραφία αλλά και μάρκετινγκ, τομέας στον οποίο εργάστηκε για κάποια χρόνια. Σύντομα όμως κατάλαβε ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την τέχνη που αγαπάει. Κάπως έτσι, μέσα σε όλα αυτά, παραδίδει σήμερα μαθήματα φωτογραφίας για αρχάριους στο φιλόξενο θέατρο της Φάμπρικας.

«Το συγκεκριμένο σεμινάριο αφορά αρχάριους και κόσμο που ως τώρα δεν είχε κάποια επαφή με την φωτογραφία και θέλει να μπει στον μαγικό της κόσμο, να πειραματιστεί και να μάθει τα τεχνικά της στοιχεία που συχνά φοβίζουν όποιον έχει στα χέρια του μια κάμερα και δεν ξέρει πώς να την διαχειριστεί. Εγώ στην ουσία είμαι εδώ για να τους βοηθήσω να διώξουν τις τυχόν φοβίες που μπορεί να έχουν με την φωτογραφία. Αν κάποιος μάθει 2-3 βασικά πράγματα μπορεί να δημιουργήσει άφοβα. Δεν απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες αλλά σε κόσμο που θέλει απλά να μάθει να φωτογραφίζει καλά. Όποιος συμμετάσχει μπορεί να φέρει τον εξοπλισμό του, όποια κάμερα κι αν χρησιμοποιεί, ακόμη και τις πιο απλές μηχανές. Αφού λοιπόν μάθουμε κάποια βασικά τεχνικά στοιχεία  βλέπουμε με τον καθέναν ξεχωριστά πως μπορεί αυτά να τα χρησιμοποιήσει στη πράξη με την μηχανή του. Έπειτα επικεντρωνόμαστε στον τομέα της αισθητικής και στο έργο γνωστών και ιστορικών φωτογράφων, βλέπουμε τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούν, την σύνθεση των κάδρων τους και τις καλύτερες δουλειές τους.»

Fabrica Art Space / Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Fabrica Art Space / Τεχνοχώρος Φάμπρικα

Το σεμινάριο γίνεται κάθε Τρίτη (17:00-18:30), και θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο. Ο πρώτος κύκλος ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες αλλά μπορεί ακόμη να δεχτεί νέους επίδοξους ερασιτέχνες φωτογράφους. Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος που θα απευθύνεται σε νέους μαθητές. Στο τέλος των σεμιναρίων θα παρουσιαστεί μια έκθεση με φωτογραφίες των μαθητών και παράλληλα με τα μαθήματα θα γίνουν κάποιες φωτογραφικές διαδρομές στην πόλη -η φωτογράφος τις ονομάζει  ‘’φωτοβόλτες’’- όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν τοπία της πόλης και της αστικής ζωής. Στα σεμινάρια της Πηνελόπης συμμετέχουν κυρίως νέοι άνθρωποι που έχουν όρεξη να μάθουν περισσότερα για την φωτογραφία, μιας και όπως τονίζει η ίδια γεννηθήκαμε στην εποχή της εικόνας.

«Η φωτογραφία στις μέρες μας είναι πολύ δημοκρατικό μέσο. Είναι πολύ εύκολο να φωτογραφίσει κανείς. Και μόνο που υπάρχει στην τσέπη του καθενός ένα κινητό που κατά πλειοψηφία έχει μια αξιοπρεπέστατη κάμερα, απευθείας μειώνεις τα εμπόδια. Επίσης, είμαστε μια γενιά που μεγάλωσε με δεδομένη την εικόνα. Είναι ωραίο λοιπόν να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι είναι όλα αυτά που βλέπουμε. Βομβαρδιζόμαστε μεν από εικόνες, αλλά δεν ξέρω αν τις βλέπουμε τόσο συνειδητά. Τώρα μάλιστα μέσα από τα social media γίνονται όλοι εν δυνάμει φωτογράφοι. Αυτό μπορεί να είναι και καλό. Δεν νομίζω ότι αποτελεί κίνδυνο για τον επαγγελματία φωτογράφο. Ο επαγγελματίας  ξέρει την δουλειά του και η δέσμευσή του είναι να μπορεί να βγάλει ανά πάσα στιγμή ένα σωστό και καλό αποτέλεσμα. Ο ερασιτέχνης μπορεί να φωτογραφίζει ότι θέλει και όπως θέλει. Θέλει να βγάλει μια φωτογραφία που θα του αρέσει με βάση τα κριτήριά του. Ο επαγγελματίας δουλεύει με τα τεχνικά κριτήρια και τα κριτήρια του πελάτη του. Αυτή είναι η διαφορά. Εγώ αυτό που θα επιθυμούσα είναι να γίνει πιο συνειδητή η ματιά του κόσμου στην εικόνα. Θα ήταν χρήσιμο να μπορούμε να κρίνουμε τις εικόνες. Όσο πιο εκπαιδευμένο είναι το μάτι τόσο πιο αυστηρό είναι στις επιλογές του. Έτσι επικρατούν αυτά που πραγματικά αξίζουν. Η φωτογραφία είναι ένας τρόπος, μια γλώσσα, μια μέθοδος, για να δείξεις στον κόσμο πως βλέπεις εσύ τα πράγματα. Είναι υπέροχο να μοιραζόμαστε όλοι αυτό τον τρόπο έκφρασης.»

Δηλώστε συμμετοχή για τα μαθήματα φωτογραφίας στο:  [email protected] // Περισσότερα για την Πηνελόπη θα βρείτε στο:  www.penelopetripatzi.gr 

Τεχνοχώρος Φάμπρικα, Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, Τηλ. 210 3411651, 697 9234024 

 

Fabrica Art Space / Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Fabrica Art Space / Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Fabrica Art Space / Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Fabrica Art Space / Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Fabrica Art Space / Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Fabrica Art Space / Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Fabrica Art Space / Τεχνοχώρος Φάμπρικα

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.