Η Αργυρώ Μπαράτα και η Νίκη Βουίμτα κάνουν ένα “πείραμα” με στόχο να προτείνουν ένα δημοκρατικό πείραμα εναλλακτικής μικροχρηματοδότησης δημιουργικών projects που αναπτύσσονται στην πόλη. Το πρώτο πείραμά τους οργανώνεται την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 στις 20.30 στο apoDec Project Experiences, στη Στρ. Σφέτσου 3 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μας το παρουσιάζουν καλύτερα οι ίδιες.

f1

Τι εστί FEAST; Πρόκειται για πρόσκληση σε ανοιχτό, δημόσιο δείπνο που σαν σκοπό έχει την ενεργοποίηση και την καθιέρωση μιας νέας διαδικασίας χρηματοδότησης δημιουργικών πρότζεκτ και καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων σε επίπεδο κοινότητας.

Και πως λειτουργεί; Μια φορά το μήνα διοργανώνεται ένα δείπνο όπου παρουσιάζονται 4-5 projects που αναζητούν χρηματοδότηση. Το κοινό, με μία δωρεά της τάξης των 10€ κλείνει τη συμμετοχή του στο δείπνο και έτσι αποκτά δικαίωμα ψήφου. Οι δημιουργοί έχουν 8-10 λεπτά για να παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους στο κοινό. Στο τέλος της βραδιάς (μετά τις παρουσιάσεις και κατά τη διάρκεια του δείπνου) το κοινό ψηφίζει την ιδέα που προτιμά και ο νικητής παίρνει τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί στο συγκεκριμένο δείπνο από τις δωρεές των χρημάτων. Η ζητούμενη χρηματοδότηση είναι συνήθως χαμηλή αλλά χρήσιμη ώστε να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα του πρότζεκτ ή της επιχείρησης.

Ποιος μπορεί να παρουσιάσει και να ζητήσει χρηματοδότηση στο FEAST; Δημιουργοί, καλλιτέχνες, πολιτιστικές και δημιουργικές ομάδες, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, κοινωνικές επιχειρήσεις, θεατρικές και ακτιβιστικές, μουσικές μπάντες και μικροί επιχειρηματίες. Καλούμε όλη τη δημιουργική κοινότητα της Θεσσαλονίκης να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του FEAST Thessaloniki, να ενημερωθεί για τη διαδικασία σύμφωνα με τις οδηγίες και όσοι το επιθυμούν, να συμπληρώσουν τη φόρμα υποβολής ώστε να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση για το πρότζεκτ τους. Το Open Call προς τη δημιουργική κοινότητα για την πρώτη έκδοση του FEAST Thessaloniki θα μείνει ανοιχτό μέχρι τις 28 Μαρτίου 2014.

Πως μπορεί κάποιος να το παρακολουθήσει; Το FEAST δεν θα έχει σταθερή έδρα, η κάθε εκδήλωσή του μπορεί να φιλοξενηθεί σε διάφορους χώρους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ανάλογα με την προσδοκώμενη συμμετοχή. Πληροφορίες με τα στοιχεία της κάθε εκδήλωσης θα ανακοινώνονται στα ΜΜΕ, στην ιστοσελίδα και στη σελίδα στο Facebook. H συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ανοιχτή για όποιον επιθυμεί να το παρακολουθήσει. Παροτρύνουμε το κοινό να δηλώσει συμμετοχή μέσω του Facebook event που θα δημοσιεύουμε λίγο καιρό πριν από κάθε δείπνο. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε την καλή προετοιμασία της βραδιάς.

Πως προέκυψε όλο αυτό το εγχείρημα; Το FEAST Thessaloniki βασίζεται σε μία ιδέα που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια σε πόλεις όπως το Ντιτρόιτ (Detroit Soup), το Σικάγο (Sunday Soup) και το Brooklyn της Νέας Υόρκης (Feast Brooklyn). Παγκοσμίως, οι οργανώσεις του Soup Network δραστηριοποιούνται σε εννέα χώρες του κόσμου και συνολικά ανέρχονται σε 91. Έχουν παρουσιάσει συνολικά 231 προτάσεις σε 162 δείπνα. Επηρεασμένο από τις αντίστοιχες πλατφόρμες του εξωτερικού, αυτό που κάνουμε προέκυψε μετά από συζητήσεις για την υποστήριξη της βιωσιμότητας των δημιουργών και την εύρεση νέων μορφών χρηματοδότησης πολιτιστικών δράσεων μέσα από λειτουργικές προσεγγίσεις σαν απάντηση στο νέο, όπως διαμορφώνεται πλέον, οικονομικό τοπίο. Έναυσμα για την πρωτοβουλία υπήρξε η έλλειψη και η, πολλές φορές, προβληματική κατανομή κρατικών πόρων προς μεμονωμένους δημιουργούς, αλλά και η συνήθης κατάληξή τους σε μεγάλα πρότζεκτ και οργανισμούς. Ως διοργανωτές, έχοντας εμπειρία στη διαχείριση πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και δράσεων αστικού ακτιβισμού, ερχόμαστε συχνά σε επαφή με τη δημιουργική κοινότητα της πόλης, παρατηρώντας πως η απαιτούμενη χρηματοδότηση για το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη και υλοποίηση μιας δράσης είναι συχνά μικρή. Έτσι, το FEAST Thessaloniki είναι μια προσπάθεια για να καλυφθεί αυτό το κενό.

f8

Πληροφορίες

FEAST THESSALONIKI #1 EDITION

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΩΡΑ: 20.30

ΧΩΡΟΣ: apoDec, PROJECT EXPERIENCES, Στρ. Σφέτσου 3, Θεσσαλονίκη

ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ: 20.00

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ: 20:30

ΔΕΙΠΝΟ: 21:30

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΝΙΚΗΤΩΝ: 22.30

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Αργυρώ Μπαράτα, στα τηλέφωνα 2311284583 και 6945903959 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]