Screen Shot 2013-12-03 at 6.57.24 μ.μ.

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Bernard Cuomo είναι το αρχιτεκτονικό δίδυμο που σχεδίασε τη Νέα Παραλία, ένα έργο που απέδειξε ήδη τις ευεργετικές ιδιότητες σε σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Εμείς ως πολίτες διεκδικούμε μία πόλη όπου η φύση θα ανακτήσει ένα τμήμα του χαμένου εδάφους, μία πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα, με χώρους περιπάτου και αναψυχής,  μία πόλη που θα μας αρέσει να ζούμε. Και οι Νικηφορίδης-Cuomo δείχνουν ότι συμμερίζονται απόλυτα τις απόψεις μας, όπου ‘’μας’’ των πολιτών.

Πρόδρομος Νικηφορίδης: “Σήμερα που οι πόλεις αναζητούν διεξόδους – οάσεις μέσα στην πυκνότητα και την εντατική χρήση του πολεοδομικού τους ιστού, με την έκλειψη του φυσικού τοπίου μέσα σε αυτές, το νερό γίνεται ένα πολύτιμο κοίτασμα, ένα τοπίο / σημείο αναφοράς, που όσες το διαθέτουν στην όποια του μορφή – θάλασσα, λίμνη, ποτάμι – το αξιοποιούν ως τον ελκυστικό εκείνο τόπο που μπορεί να αποτελέσει τον πιο αναβαθμισμένο συλλογικό κοινωνικό χώρο. Η αναβαθμισμένη θέση του υγρού στοιχείου επιτρέπει την εγκατάσταση λειτουργιών και μορφών που δύσκολα θα μπορούσαν να βρουν αλλού τόσο πλήρη κοινωνική συναίνεση. Ο σχεδιασμός μιας παράκτιας αστικής περιοχής δίνει σήμερα στους αρχιτέκτονες την ευκαιρία να υλοποιήσουν μια ιδιαίτερη αστική πολυλειτουργικότητα, που είναι όλο και περισσότερο ζητούμενη στην εποχή μας. Σε ένα τοπίο με το φόντο και την ατμόσφαιρα που μόνο το νερό μπορεί να δημιουργήσει, οι δημότες επιθυμούν να διασκεδάσουν, να περπατήσουν και να χαλαρώσουν, να βρεθούν σε ένα ήσυχο περιβάλλον και να διαβάσουν, να συναντηθούν”.

Greek; Northern Greece; Salonika; sea; seafront; Thessaloniki; waterfront; Θεσσαλονίκη; αποβάθρα; νέα παραλία; παραλία; προκυμαία

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/ FOSPHOTOS

Bernard Cuomo: “Η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένας γραμμικός τόπος με περιορισμένο σχετικά βάθος και μεγάλο μήκος, γεγονός που του προσδίδει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του “μετώπου”, του λεπτού φλοιού, που απλώνεται πάνω στο δύσκολο και προκλητικό όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας, μεταξύ φυσικού και κατασκευασμένου τοπίου.  Ο σχεδιασμός σε αυτό το όριο έχει οφείλει να συνυπάρξει και να συνδιαλλαγεί με το υδάτινο στοιχείο, δηλαδή τη φύση στην πιο ασταθή της μορφή. Ιδιαίτερα το θαλάσσιο φόντο στον κόλπο της Θεσσαλονίκης, αποτελεί το εκπληκτικό αυτό σκηνικό, όπου το εφήμερο και το μεταβλητό είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που δημιουργούν μια διαφορετική κάθε φορά ατμόσφαιρα. Η όποια επέμβαση σε αυτό το φόντο, παίρνει το χρώμα του, υπάρχει γιατί υπάρχει αυτό, δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί παρά να συνυπάρξει και να κερδίσει λίγη από το την ακούραστη αίγλη του”.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης εδώ.

Διαβάστε και εδώ για την Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης ως τόπος εξορίας των οχημάτων.