Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Σινέ Ορφεύς, 1991

Ο κινηματογράφος Ορφέας στην οδό Αρτέμωνος στη Δάφνη είχε όλα τα συστατικά μαγείας της Μεγάλης Οθόνης.
Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δομένικος / FOSPHOTOS
ορφέας

Ο Ορφέας στην οδό Αρτέμωνος στη Δάφνη είχε όλα τα συστατικά μαγείας της Μεγάλης Οθόνης. Έναν ιδιοκτήτη με ιδιαίτερο πάθος για τον κινηματογράφο, τεράστια ζωγραφισμένα πόστερ μέσα στην αίθουσα με πρωτόγονους σταρ της έβδομης τέχνης, γνήσιο ρετρό ντιζάιν, και ιδιαίτερη προτίμηση σε σινεφίλ ταινίες που σπάνια έπαιζαν οι κεντρικές αίθουσες.

Ο Λευτέρης Σκλάβος (1912-2007) ήταν πρόσφυγας από την Σμύρνη και δούλευε στις κινηματογραφικές αίθουσες από παιδί. Έφτιαξε τον πρώτο θερινό Ορφέα το 1935 σε ηλικία 17 ετών στην έρημη τότε λεωφόρο Βουλιαγμένης, ο οποίος λειτούργησε μέχρι το 1969. Αφού έχασε την άδεια λειτουργίας από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου ο οποίος έφτιαξε στη θέση του το ABC, ο Σκλάβος πήρε το θερινό Αστέρια και το χειμερινό Σινέ 7 και τα μετονόμασε σε Ορφέα.

Ο χειμερινός στην Αρτέμωνος 57 λειτούργησε μέχρι το 1999 οπου και γκρεμίστηκε για να γίνει πολυκατοικία.

ορφέας
ορφέας
ορφέας
ορφέας
ορφέας
ορφέας
ορφέας
ορφέας
ορφέας
ορφέας
ορφέας

Την απογευματινή προβολή της ταινίας «Το Κορίτσι με τα Σπίρτα» του φιλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι την παρακολούθησαν 5 θεατές εκείνη την ημέρα, Νοέμβριος του 1991. Ο κύριος Λευτέρης έκοψε τα εισιτήρια, έκανε την προβολή και σέρβιρε στο κυλικείο στο διάλειμμα. Το εισιτήριο είχε 600 δρχ η γενική είσοδος, και 400 το φοιτητικό.

Σήμερα ο γιός του κύριου Λευτέρη σκηνοθέτης Πωλ Σκλάβος, λειτουργεί τον θερινό Ορφέα στην Σαρωνίδα.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.