Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Nochnoy Dozor αρνούνται να πιστέψουν ότι δεν υπάρχουν μουσικόφιλοι στην Ελλάδα που αναζητούν το αναπάντεχο.

Μας μίλησαν εν όψει της εμφάνισης τους στην Αγγλικανική Εκκλησία (Σάββατο 22/2) μαζί με τους Church of the Sea και τον Gnome.

Ένα EP, μερικές επικές συναυλίες (μία εκ των οποίων στο πλευρό των σπουδαίων Solstafir, διαφορετικότητα, πειραματισμός, μουσικές εξερευνήσεις και περιπέτειες, είναι μερικά μόνο από τα συστατικά της ύπαρξης των Nochnoy Dozor.

Εν όψει του νέου τολμηρού τους εγχειρήματος, να εμφανιστούν ζωντανά στην Αγγλικανική Εκκλησία της Αθήνας, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, βρήκαμε τον κιθαρίστα τους Μάνο και μιλήσαμε για όλες τις απορίες που είχαμε σχετικά με το συγκρότημα, αλλά και την επερχόμενη συναυλία τους.

Μια χορταστική κουβέντα χαμηλών τόνων που έχει απ’ όλα…

Με ένα μόλις EP κι έχετε καταφέρει να υπογράψετε δισκογραφικό συμβόλαιο με την Prophecy Productions αλλά και να εμφανιστείτε ζωντανά on multiple occasions – με τις εμφανίσεις με Solstafir, Poem, αλλά και την επερχόμενη της Αγγλικανικής Εκκλησίας να ξεχωρίζουν εμφατικά. Πώς τα έχετε καταφέρει, πρεσβεύοντας μάλιστα ένα τόσο δύσκολο μουσικό είδος, να είστε επίκαιροι από τα γενοφάσκια σας, ειδικότερα σε μια χώρα που δεν ευνοεί και πολύ το πειραματικό/διαφορετικό; Για να συμβούν πράγματα πρέπει να τα προκαλέσεις. Δεν  ξέρω καμία μπάντα που καθόταν στο σπίτι της και έπεφταν οι προτάσεις βροχή. Οπότε νομίζω, αν έχουμε καταφέρει να έχουμε μια παρουσία είναι γιατί συνέχεια το ψάχνουμε: Τι να κάνουμε, πού να παίξουμε, τι να πούμε που έχει ενδιαφέρον για εμάς… Mainstream αποδοχή μπορεί να μην έχει αυτό που κάνουμε, άλλα αρνούμαι να πιστέψω ότι δεν υπάρχει μουσικόφιλος κόσμος στην Ελλάδα που ψάχνει το κάτι άλλο, κάτι αναπάντεχο.

Η Αγγλικανική φαντάζει μια κάπως τολμηρή επιρροή. Ο Ghone παραείναι πειραματικός, οι Church of the Sea φέρουν όπως κι εσείς το στίγμα της διαφορετικότητας και οι Nochnoy Dozor έχουν σημεία με γκάζια που μπορούν να κάνουν τοίχους να τρανταχτούν συνθέμελα. Πώς και αποφασίσατε την επιλογή ενός τέτοιου μέρους; Είναι μια πρόκληση για εμάς σαν δημιουργούς. Και είναι σημαντικό να βγαίνουμε από τα στεγανά μας και να είμαστε σε εγρήγορση. Σαν ακροατής έχω απολαύσει πολύ gigs σε αναπάντεχα μερη. Και είναι κι όλο αυτό μια ακόμη πρόταση για το πως και που μοιράζεται η μουσική, εκτός από τα γνωστά λαηβάδικα που λιγότερο ή περισσότερο έχουμε εξερευνήσει όλοι μας σαν ακροατές

Θρησκευτικά που στέκεστε παρεμπιπτόντως; Θέλω να πω η Αγγλικανική ήταν επιλογή ιδεολογικού και θρησκευτικού χαρακτήρα ή σας μάγεψε η διαφορετικότητα και η συναισθηματική και ενεργειακή φόρτιση που ένα τέτοιο μέρος θα έχει; Είναι όπως τα λες. Μας μάγεψε η ενέργεια του χώρου. Οι στίχοι μας είναι  εσωτερικοί με άλλον τρόπο και καθόλου δεν καταπιάνονται με θρησκευτικά θέματα.

Οπότε στην Αγγλικανική Εκκλησία θα σας δούμε σε full set ή σε ένα πιο βατό πρόγραμμα, ίσως ελαφρώς ακουστικό, με χαμηλότερες εντάσεις και παραμορφώσεις; Φτιάχνουμε κάτι που εναρμονίζεται με τον χώρο. Πειράζουμε τα κομμάτια μας, όσο αισθανόμαστε ότι χρειάζεται για να γίνει κάτι πολύ ιδιαίτερο μέσα σε αυτόν τον χώρο. Οι εντάσεις θα είναι σε αρμονία με το μέρος. Δεν μιλάμε δηλαδή για ακουστικές εκδόσεις των κομματιών μας, άλλα για μια συνολικά ολοκληρωμένη πρόταση, με τις ιδιαιτερότητες της ακουστικής του μέρους να λαμβάνονται φυσικά υπ’ όψιν.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο για το stage show της συγκεκριμένης βραδιάς; Ενα πολυ ιδιαιτερο light show για αρχή. Χωρίς υπερβολές αλλά που θα τονίσει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου, και θα βοηθήσει τον θεατή να “χαθεί” στην ατμόσφαιρα του όλου πράγματος.

Θα ήθελα να μου πείτε δυο λόγια για τον καθένα από τους συμμετέχοντες της συναυλίας της 22ης Φεβρουαρίου. Οι Church of the Sea, έχουν αυτήν την τρομερή ατμόσφαιρα στα κομμάτια τους, και όσο γνωριζόμαστε καταλαβαίνουμε ότι είναι και εξαιρετικοί άνθρωποι. Ο Γιάννης (Ghone), συνοδοιπόρος μας πάραπολλά χρόνια, δοκιμάζει πλέον μια διαφορετική μουσική προσέγγιση από την κανονική του μπάντα τους Afformance, και τα ambient ηχοτοπία του θα είναι πολύ ιδιαίτερα στον χώρο της εκκλησίας. Εμείς κυρίως αγνοούμε μουσικές φόρμες και ψάχνουμε άλλες σχέσεις που κάνουν την μουσική δυνατή.

Δύο γυναικείες φωνές, πλήκτρα, 12χορδες κιθάρες… Να περιμένουμε την προσθήκη κάποιου άλλου ακόμη οργάνου στην μουσική των Nochnoy Dozor για το επόμενο βήμα; Νομίζω ειναι βεβαιο ότι δεν θα σταματήσουμε να προκαλούμε τους εαυτούς μας, και να σκεφτόμαστε τις ενορχηστρώσεις μας αλλιώς, οπότε σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα όργανα, περίεργοι χώροι συναυλιών, όπως και κάποια δόση πανικού και τρέλας!

Οπότε ποιο είναι το επόμενο βήμα; Τι ετοιμάζετε για την συνέχεια; Πότε να περιμένουμε το πρώτο full length album; Το full length το ηχογραφούμε ήδη. Και το σβήνουμε και το ξαναγράφουμε, και όλο αυτό το υπέροχο πράγμα. Νομίζω μέσα στο 2020 θα έχουμε κάτι με αρχή, μέση και τέλος.

Δώστε μου το “survivor kit” για την συναυλία του Σαββάτου στην Αγγλικανική Εκκλησία. Τι άλλο να φέρουμε μαζί μας εκτός από την καλή μας διάθεση; Η καλή διάθεση φτάνει. Εμείς θα βάλουμε την μουσική, τα απαραίτητα welcome drinks, και είμαστε πάντα έτοιμοι για επικές μουσικές κουβέντες. Αυτό δεν είναι άλλωστε η μουσική εμπειρία της συναυλίας; 

Σας ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση. Τα τελευταία λόγια δικά σας. Ευχαριστούμε για την κουβέντα, την θετική σου διάθεση, και τον χρόνο που διέθεσες για να ασχοληθείς με το υλικό και την μπάντα.

Οι Nochnoy Dozor εμφανίζονται ζωντανά μαζί με τους Church of the Sea και Ghone το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στην Αγγλικανική Εκκλησία της Αθήνας.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/187774989006388
Προπώληση εισιτηρίων (περιορισμένες θέσεις): https://www.viva.gr/tickets/music/aglican-church/nochnoy-dozor-church-of-the-sea-ghone
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.