To Cold Spring Fault Less Youth των Mount Kimbie κέρδισε επάξια μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς που μας πέρασε και οι ίδιοι έγιναν ξαφνικά εκπρόσωποι ενός εντελώς νέου μουσικού είδους (post-dubstep moderators, κοινώς φέξε μου και γλίστρησα). Αυτό ήταν ένα μόνο από τα topics που σχολίασε στην Popaganda ο Dominic Maker, μέσα από ένα van στη Βουλγαρία, λίγες ημέρες πριν κατηφορίσουν και στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε.

MountKimbie__photobyMaxwellTomlinson

Πρώτη φορά στην Ελλάδα στα πλαίσια του φετινού Plissken Festival. Τι μας ετοιμάζετε; Είναι πολύ ωραίο που θα παίξουμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Θα δώσουμε έμφαση ήχους και κομμάτια που δεν έχουμε δοκιμάσει προηγουμένως ζωντανά, οπότε είμαστε περίεργοι για τις αντιδράσεις και την ενέργεια του κοινού.

Πες μου λίγα πράγματα για την ιστορία της μπάντας. Πώς και πότε πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε τους Mount Kimbie; Πηγαίναμε στο ίδιο πανεπιστήμιο, μέναμε κοντά, γενικά ήμασταν φίλοι πριν κάνουμε τη μπάντα. Ξεκινήσαμε να κάνουμε μουσική, είδαμε ότι έβγαινε κάτι καλό και αποφασίσαμε να κινηθούμε λίγο πιο επαγγελματικά. Στην αρχή πάντως δεν μας είχε περάσει καν από το μυαλό να κυκλοφορήσουμε κάτι. Ήταν λίγο σοκαριστικό, ξέρεις, όταν προέκυψε το συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία. Όλο αυτό που συνέβη ήταν μια τρέλα!

Υπάρχουν κάποια σταθερά σημεία αναφοράς από τα οποία αντλείτε έμπνευση; Το genre που μας έχει επηρεάσει περισσότερο είναι το dubstep, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε πράγματα στη Βρετανία. Ήταν κάποιες συναυλίες από μπάντες του είδους που αποτέλεσαν εμπειρίες ζωής.

Πως θα περιέγραφες τον ήχος των Mount Kimbie με μία λέξη; Είναι πολύ δύσκολο! Ίσως electronica;

http://youtu.be/Gd_vcEHlKSk

Σε ρωτάω αυτό γιατί διάφορα μουσικά site δυσκολεύονται πραγματικά να σας «κατηγοριοποιήσουν». Ναι, είναι ωραίο αυτό. Εμείς προσπαθούμε να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που κάνουμε και όχι στο πως μπορεί να το βαφτίσει κάποιος. Με ενθουσιάζει το γεγονός ότι ακόμα και τώρα, αυτό που κάνουμε μπερδεύει αρκετούς. Προσπαθούμε, όμως, να αποφεύγουμε τα «κουτάκια», γιατί νομίζω ότι έτσι δε θα μπορούμε να απολαμβάνουμε απόλυτα τη δημιουργία της μουσικής.

Συνήθως πώς προσεγγίζετε τη σύνθεση των τραγουδιών σας; Μπαίνουμε στο στούντιο όχι τόσο για να ηχογραφήσουμε κομμάτια αλλά για να παίξουμε απλά μουσική. Μπαίνουμε μέσα και κινούμαστε ανάλογα με το πως αισθανόμαστε. Κλείνουμε τους διακόπτες, καθόμαστε και παίζουμε με τις ώρες χωρίς να δίνουμε σημασία σε τίποτα άλλο.

Μέχρι στιγμής και οι δύο δίσκοι σας έχουν πάρει εξαιρετικές κριτικές. Δουλεύουμε πολύ και η αποδοχή τόσο από τους κριτικούς όσο και από τον κόσμο μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Λένε ότι παίζουμε post dubstep. Είναι μια χαρά σαν όνομα αλλά δεν είναι αυτό που μας μέλλει. Ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική όταν είχε πρωτοβγει ο dubstep ήχος στα πράγματα. Δεν είχαμε αυτοσκοπό να κάνουμε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει, θέλαμε απλώς να είμαστε ειλικρινείς και απελευθερωμένοι.  Ο επόμενος δίσκος θα είναι τελείως διαφορετικός σε σχέση με τους προηγούμενους.

http://youtu.be/-x1TFxao0oI

Αυτό είναι τελικά το ζητούμενο για τους Mount Kimbie; Μεγαλώνουμε, αλλάζουμε και νομίζω ότι αυτό επηρεάζει  και τον ήχο μας. Η βασική ιδέα είναι να ακολουθούμε το ένστικτό μας την εκάστοτε στιγμή ώστε απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε.

Έχετε κάνει remixes για μπάντες όπως οι The Big Pink και οι XX κτλ. Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες; Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια. Απλά πρέπει το τραγούδι να λέει κάτι σε εμάς τους ίδιους και να ταιριάζει κατά κάποιο τρόπο στην αισθητική μας.

Υπάρχει κάποιο μέρος, κάπου στον κόσμο, που σε γεμίζει έμπνευση; Το Τόκιο. Μπορείς να χαθείς εκεί πέρα…

 

 Οι Mount Kimbie θα εμφανιστούν στo Plissken Festival 2014.
Plissken Festival 6-7 Ιουνίου 2014
Κτίριο 56 Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος
Εισιτήρια: http://www.viva.gr/tickets/festival/plissken-2014/
Πληροφορίεςhttp://www.plisskenfestival.gr