ΜΟΥΣΙΚΗ

Το LAB δεν είναι ένα ακόμα ωδείο. Είναι μια μουσική οικογένεια.

Ο Βασίλης Μεταλληνός εξηγεί στην Popaganda γιατί το lab δεν μοιάζει με καμία άλλη σχολή μουσικής.
Φωτογραφίες: Κατερίνα Σαμαρτζή / FOSPHOTOS
38DSC_0203lab

 «Το LAB είναι υπέροχοι άνθρωποι συγκεντρωμένοι σε ένα μουσικό κόσμο που καλείσαι να εξερευνήσεις».  
«Για εμένα είναι μια μουσική οικογένεια στην οποία μαθητές και καθηγητές είναι ένα. Καταξιωμένοι επαγγελματίες από όλο τον κόσμο μας προετοιμάζουν για το μεγάλο ταξίδι μας ως νέοι μουσικοί. Σκοπός τους, μέσα από την αγάπη και την εμπειρία τους, να μας φορτώσουν με όσα περισσότερα εφόδια αντέχουμε να κουβαλήσουμε στο μακρύ μας ταξίδι»
«Με ανιδιοτελή αγάπη για τους μαθητές και τη φιλοδοξία τους να μας δουν να πετυχαίνουμε όλα τα μουσικά μας όνειρα, δίνουν ακόμα και τη ψυχή τους στη διδασκαλία». 
«Η επαφή είναι προσωπική, το ταλέντο αστείρευτο, η εκμάθηση συνεχής και ακούραστη. Η μουσική δεν είναι πάθος για εμάς. Είναι η βάση, είναι ο τρόπος επικοινωνίας μας. Στο lab δεν μιλάμε κάποια γλώσσα. Μιλάμε με τις νότες, με τη μουσική».

Αυτές ήταν οι απαντήσεις των συμμαθητών μου, όταν τους ρώτησα τι σημαίνει για εκείνους να μαθητεύουν στο «LAB». Εάν είσαι καθηγητής, συγκινείσαι, εάν είσαι μαθητής καταλαβαίνεις, εάν είσαι αναγνώστης θέλεις να μάθεις σε τι διαφέρει από τις άλλες σχολές μουσικής.

38DSC_0003lab

σε πρώτο πρόσωπο..

Σπούδαζα κλασσικό πιάνο 12 χρόνια. Θυμάμαι να μπαίνω σε ψυχρές αίθουσες, με μουντά χρώματα στους τοίχους, δυνατά led φώτα και καθηγητές που εστίαζαν στην τεχνική, πολύ περισσότερο από ότι στην έκφραση, τη ψυχή και τις μουσικές μου προτιμήσεις. Το πιάνο το άφησα, ακόμα λησμονώ τις μέρες που τα δάχτυλά μου λυνόντουσαν πάνω στα πλήκτρα σαν να ήταν ο πιο φυσιολογικός τρόπος για να εκφραστώ. Το τραγούδι όμως δεν το σταμάτησα ποτέ. Μετέτρεψα το υπόγειο του σπιτιού μου σε ένα αυτοσχέδιο στούντιο, όπου περνούσα ατέλειωτες ώρες με φίλους μουσικούς. Μελωδίες ασυνάρτητες, στίχοι χωρίς νόημα, μπαγκέτες να φεύγουν στον αέρα. Μουσική! Πριν ένα χρόνο ένιωσα την ανάγκη να μάθω να τραγουδώ σωστά και έκανα ενδελεχή έρευνα μέχρι να βρω τη καλύτερη σχολή μουσικής. Σύντομα βρέθηκα στην οδό Σουλτάνη, στα Εξάρχεια. Νόμιζα πως θα είναι παιχνιδάκι. Αντιθέτως, είναι ένα δύσκολο αλλά όμορφο ταξίδι, που δεν θα τελειώσει ποτέ. Η Σοφία Σαρρή, η ταλαντούχα, υπομονετική και μεταδοτική δασκάλα μου αλλά και όλο το team της σχολής, μου έδειξαν τι θα πει ενότητα, πειθαρχία, γνώση, σωστό ή λάθος, έκφραση, άνεση, επαγγελματισμός και έτσι με καλωσόρισαν στην πιο όμορφη μουσική οικογένεια που είχα ποτέ.

38DSC_0299lab

η ιστορία του..

Η σχολή ιδρύθηκε το 1993, ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως μέλος ενός franchise μουσικών σχολών από τη Γερμανία. Πέρυσι τα Χριστούγεννα ανεξαρτητοποιήθηκε για να πραγματοποιηθεί το όραμα μιας μουσικής οικογένειας που ακούει σήμερα στο όνομα «LAB». Με το πιο πρόσφατο μέλος της οικογένειας, τη σχολή της Ηλιούπολης, αριθμεί 6 σχολές. Στα Εξάρχεια, τη Καλλιθέα, την Αγία Παρασκευή, τη Βάρη, την Ηλιούπολη και το Ηράκλειο Κρήτης, με περισσότερους από 40 καθηγητές και 1000 μαθητές. 

38DSC_0313lab

το μότο..

Ο Βασίλης Μεταλληνός, ένας εκ των εμπνευστών του lab, έχει ένα moto και μια αρχή που τον ακολουθεί σε όλη του την μουσική πορεία: ”Teaching by heart”. «Ξέρεις πρόκειται για το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μας. Το να βρίσκουμε καθηγητές που δεν είναι απλά καλοί μουσικοί και καλοί επαγγελματίες, αλλά άνθρωποι που ζουν και αναπνέουν για τη μουσική και που λατρεύουν να τη μοιράζονται. Να τη χαρίζουν σε νέους ανθρώπους για να την έχουν συντροφιά στο υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτή η ομάδα καθηγητών λοιπόν είναι η ‘περιουσία’ μας και είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για αυτούς.»

38DSC_0260lab

η μουσική..

Αυτό που με έκανε να νιώσω οικεία στο lab, από την πρώτη στιγμή, ήταν η αποκλειστική του σχέση με την σύγχρονη μουσική, αυτή ξέρουν και αυτήν αγαπούν. «Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε μαθήματα κιθάρας, πλήκτρων, μπάσου, drums και φωνητικής και με όλο το σεβασμό στην κλασική και την παραδοσιακή μουσική, εμείς έχουμε επιλέξει να εκφραζόμαστε μέσω της σύγχρονης μουσικής. Φυσικά είναι αρχή μας να μην ‘κατευθύνουμε’ κανέναν και να σεβόμαστε τα πάντα. Είτε αυτό λέγεται funk και rock είτε drum n’ bass και death metal, έχει τη θέση που του ανήκει.»

38DSC_0015lab

..σαν επάγγελμα

Για όσους δεν βλέπουν τη μουσική σαν χόμπι, υπάρχει το επαγγελματικό πρόγραμμα, στο οποίο λίγοι καταφέρνουν να μπουν και ελάχιστοι να ολοκληρώσουν με επιτυχία. Είναι πολύ απαιτητικό, ωστόσο φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πολύ μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων καταφέρνει να ξεκινήσει μια καριέρα στη μουσική, πολλές φορές πριν ακόμα ολοκληρώσει το πρόγραμμα.

38DSC_0136lab

το κλίμα..

Το στοιχείο εκείνο που κάνει το lab να διαφέρει από τις άλλες σχολές είναι ότι έχει ζωή, έχει χρώμα έχει ενέργεια. «Αν ρωτήσεις όσους μας γνωρίζουν, μάλλον θα σου μιλήσουν περισσότερο για το κλίμα που επικρατεί. Αυτή είναι άλλωστε και η βασική μας επιδίωξη γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως αν προσφέρεις τις κατάλληλες συνθήκες, βοηθάς τους πάντες να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό. Όλοι μέσα στο lab, προσωπικό, καθηγητές και μαθητές, νιώθουμε πραγματικά μια οικογένεια και η σχέση μας υπερβαίνει τα όρια του μαθήματος.»

38DSC_0159lab

οι καινοτομίες..

Η φιλοσοφία της σχολής είναι η συνεχής επαφή. Λειτουργεί με τη λογική πως όσα περισσότερα ερεθίσματα έχει ένας μαθητής τόσο καλύτερα θα εξελιχθεί. «Δεν θέλουμε να έρχονται οι μαθητές μας μόνο μια φορά την εβδομάδα στη σχολή. Για αυτό και κάθε εβδομάδα προσφέρουμε ένα διαφορετικό δωρεάν σεμινάριο, ενώ θα δεις πάντα κάποια μπάντα της κάθε σχολής να προβάρει συνέχεια για κάποιο από τα επόμενα μας live. Φέτος δημιουργήσαμε και ένα σύγχρονο φωνητικό σύνολο καθώς και ένα σύνολο κρουστών δρόμου.»

Τους τελευταίους μήνες, μου εξηγεί ο Βασίλης, πως ακολουθούν το όραμά τους, υλοποιώντας  πολλά από τα πράγματα που είχαν ονειρευτεί, προτού ανεξαρτητοποιηθούν. «Η σειρά των ‘LAB Original Sessions’ είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα που έχουμε βάλει. Να αναδείξουμε τον ήχο νέων παιδιών, τα οποία έχουν πραγματική αγάπη και δίψα για τη μουσική και δημιουργούν κάτι αυθεντικό! Θέλουμε να δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους το κίνητρο, τα εργαλεία, τις γνώσεις για να φτιάξουν τη δική τους μουσική. Να εκφραστούν μέσα από αυτό και να επικοινωνήσουν με τον κόσμο. Όλη μας η φιλοσοφία άλλωστε βασίζεται στην ‘δημιουργία’ μουσικών και όχι την ‘παραγωγή’ δεξιοτεχνών που απλά αναπαράγουν μουσική. Είμαστε πολύ περήφανοι λοιπόν για αυτά τα 3 πρώτα επεισόδια και ανυπομονούμε για τα επόμενα που ήδη ετοιμάζονται.»

Όσο για την πρωτοβουλία της σχολής να διοργανώσει το πρώτο LAB Camp, ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες. Έχει περάσει τόσος καιρός και η ομάδα του lab ακόμα δέχεται ευχαριστήρια, συγκινητικά μηνύματα. «Ήταν κάτι μαγικό! Για 4 μέρες απολαύσαμε τη μουσική, γίναμε μια μεγάλη παρέα και ζήσαμε μοναδικές στιγμές. Πραγματικά δεν μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο, το οποίο ήδη έχει αρχίσει και οργανώνεται.»

Τέλος το lab είχε την ιδέα της δημιουργίας της online πλατφόρμας, LAB Plus, όπου φιλοδοξεί να αποτελέσει το επίκεντρο της μουσικής εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, καθώς και την εγκαθίδρυση ενός μεγάλου προγράμματος ανταπόδοσης στην κοινωνία με δράσεις που θα επιτρέψουν σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να έρθουν σε στενότερη επαφή με τη μουσική. 

38DSC_0021lab
 

οι συναυλίες..

Οι αγαπημένες, αξέχαστες στιγμές της οικογένειας του lab, των καθηγητών, των μαθητών αλλά και των φίλων, είναι πάντοτε εκείνες των live που διοργανώνονται κάθε τόσο. «Αν δεις με τι αυταπάρνηση βοηθούν οι καθηγητές τους μαθητές, με πόσο σεβασμό και ανιδιοτέλεια βοηθάει ο ένας μαθητής τον άλλον, χωρίς ίχνος εγωισμού και ανταγωνισμού και με πόση αγάπη κατακλύζει ο κόσμος τους χώρους που παίζουμε για να χειροκροτήσει τα παιδιά, θα καταλάβεις γιατί αγαπάμε τα live μας», απαντάει ο Βασίλης στους αναγνώστες. «Ξέρεις, όταν ο καθηγητής σου δεν είναι από κάτω για να σε μαλώσει για το λάθος που μπορεί να έκανες, αλλά για να σε στηρίξει και να σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος μέσα από αυτή την εμπειρία, τότε όλα είναι διαφορετικά. Γενικά νομίζω πως δύσκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος πως αυτό που παρακολουθεί είναι μια συναυλία ωδείου».

38DSC_0242lab
38DSC_0183lab

το μέλλον..

Όταν ρωτάω τον Βασίλη πως βλέπει το μέλλον της οικογένειας του lab, εκείνος μου απαντά: «Όσο κι αν καταφέρουμε να τη μεγαλώσουμε, στόχος μας είναι να παραμείνουμε οικογένεια. Και αν είχα να δώσω μια συμβουλή στα παιδιά του lab θα ήταν τα λόγια εκείνα του Κουμφούκιου: ‘’Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.’’»

38DSC_0234lab

Και κάπως έτσι κλείνουν οι συναυλίες του lab..

 

12167149_1243999338959942_871705179_n

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.