Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popaganda ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Η Νέα Υόρκη, 1977-1985, Μέσα από τα Μάτια Ενός Οδηγού Ταξί

Ο Τζόσεφ Ροντρίγκεζ κατέγραψε με τον φακό του, από κούρσα σε κούρσα, στιγμιότυπα μιας εκρηκτικής οκταετίας σε μια πόλη που δε κοιμόταν ποτέ.

Ο Τζόσεφ Ροντρίγκεζ βρισκόταν πίσω από το τιμόνι ενός νεοϋορκέζικου ταξί από το 1977 ως το 1985. Τα μάτια του, όπως καταλαβαίνετε, είδαν πολλά. Ίσως (και) γι’ αυτό, αποφάσισε στο τέλος αυτής της «θητείας» να σπουδάσει φωτογραφία. Έχασε τον πρώτο εξοπλισμό του σε μια πατροπαράδοτη, για τα δεδομένα της εποχής στη Νέα Υόρκη,  ληστεία (που περιλάμβανε μαχαίρι). Αγόρασε όμως νέα κάμερα, με την οποία κατέγραψε όσα έβλεπε ως οδηγός ταξί.

Και συνέλαβε τα πράγματα να δείχνουν λίγο αλλιώς -αλλά όχι και τελείως διαφορετικά- από ό,τι έδειχναν στον Ταξιτζή του Σκορσέζε…

 

«Τότε μπορούσες να πάρεις αμάξι στο φέρυ. Όταν κατέβηκα από αυτό, είδα αυτόν τον άνδρα να κάνει κατακόρυφο. Κι ύστερα ήρθε το κορίτσι του».

«Μια φορά είχα μια κούρσα με έναν τύπο που νομίζω είχε σχέση με τη μαφία. Μου είπε “Άκου φίλε, θέλω να με πας στο Νιου Τζέρσεϊ”. Ήταν με μια γυναίκα. […] Χρησιμοποίησε το ταξί για να κάνει σεξ.»

14th Street

«Αγαπώ τους φρενήρεις ρυθμούς που είχε τότε η πόλη. Μια φορά πήρα έναν τύπο από το Hellfire, ένα S&M κλαμπ. Όταν τον άφησα, είχε αλλάξει τα δερμάτινα και είχε βάλει ένα ροζ πουκάμισο και μοκασίνια. Στην πόρτα, τον χαιρέτησε εγκάρδια ο θυρωρός του…»

«Ήταν Κυριακή του Πάσχα και μόλις είχα σχολάσει. Έμενα στη γειτονιά αλλά δεν τους γνώριζα. Έτσι ήταν τότε στην Prospect Avenue, οι άνθρωποι κάθονταν έξω.»

«14th Street & West Side Highway: Οι δύο τύποι είχαν βγει από το κλαμπ για να κατουρήσουν. Έπιασαν κουβέντα και ποιος ξέρει τι συνέβη από εκεί κι έπειτα».

«Είχα δυσκολίες στο να κάνω σχέσεις και πήρα κούρσα αυτό το ζευγάρι που ήταν παντρεμένοι για 45 χρόνια. Η ερώτησή μου ήταν πως κατάφερναν να μένουν τόσα χρόνια μαζί. Ο άντρας άρχιζε να γκρινιάζει για τα αέρια της γυναίκας του τη νύχτα και εκείνη για το ροχαλητό του».

«”Δεν είμαι σέξυ;”, ρώτησε. Η απάντησή μου ήταν “Είσαι πολύ όμορφη”. Και μετά έκανε αυτό».

Γειτονιά στο East Village. Γκράφιτι από τον Luca Pizzorno, έναν καλλιτέχνη που πέθανε στα μέσα των 90s από AIDS.

«Rolls Royce έβλεπες στο βόρειο τμήμα της πόλης. Σήμερα τις βλέπεις περισσότερο από ποτέ. Ακόμα και στην γειτονιά μου στο Park Slope, βλέπεις Lamborghini και Maserati».

«Αυτή η γυναίκα μου μιλούσε για τη γειτονιά της και την οικογένειά της, την ανεργία, το έγκλημα, τη φτώχεια. Ήταν τόσο βαθιά συζήτηση που ένιωσα ότι ήταν σημαντικό να την αποθανατίσω την ώρα της περισυλλογής».

Επαίτης στην συμβολή των οδών Bowery και Houston.

Τροχαίο.

Delancey Street, σε μια εποχή που τα γκράφιτι αποτελούσαν ενδιαφέρον κομμάτι της πόλης.

«Είχα παρκάρει το ταξί κοντά όταν αυτό το μοντέλο του οίκου Fiorucci και ο στυλίστας της άρχισαν να περπατούν στην East 58th Street. Πολλοί κοιτούσαν, η κίνηση έγινε πιο αργή και κάποιοι οδηγοί προσπαθούσαν να την φλερτάρουν».

«West Side Highway. Τα φορτηγά όλης της πόλης πάρκαραν εδώ. Κι εδώ πολλοί γκέι άντρες έκαναν ψωνιστήρι. Πλέον είναι χώρος που μπορείς να καθίσεις, με μονοπάτι δρομέων και ποδηλατόδρομο».

Ένας άντρας σταματά για να δει μια φωτογράφηση μόδας κοντά στο Madison Square Park.

«Ήταν σύνηθες να βλέπεις λούστρους έξω από το Grand Central. Δεν υπάρχουν πια. Νομίζω πως πλέον εκεί είναι κατάστημα Banana Republlic».

Έξω από το Vault, δημοφιλές S&M κλαμπ.

Τζαζ μουσικοί στη συμβολή των οδών 53rd Street και Lexington Avenue, κοντά στο κτίριο του Citigroup.

«Περιμένοντας για κούρσα, έξω από το Mineshaft, ένα BDSM κλαμπ».

«Οδηγώντας στην κάτω μεριά της πόλης, είδα αυτόν τον άστεγο».

«Τον πήρα από ένα κλαμπ και τον πήγα στο Μπρούκλυν. Ήταν χαρωπός».

«Πήγαινα πολύ στην Union Square, υπήρχε πολλή ενέργεια εκεί. Όσον αφορά τη νεανική κουλτούρα υπάρχουν μέχρι και σήμερα δύο σημαντικά μέρη στη Νέα Υόρκη: το Washington Square Park και η Union Square».

Δρόμος στο ανατολικό Χάρλεμ.

«Κάποιος προπονείται στο μποξ στο Μπρονξ. Αυτή δεν ήταν συνηθισμένη κούρσα αλλά πήγαινα όπου ήθελε ο κόσμος. Δεν ήμουν από τους ταξιτζήδες που απογοήτευε τους ανθρώπους».

«Αυτό το θυμάμαι πολύ καθαρά. Είχα μόλις αφήσει κάποιο από ένα απομακρυσμένο S&M κλαμπ και μετά πήρα αυτή τη γλυκιά οικογένεια που πήγαινε στην κυριακάτικη λειτουργία. Αυτή είναι άλλωστε η Νέα Υόρκη, έτσι δεν είναι;»

«Αυτό ήταν απέναντι από εκεί που στεγαζόταν η Vilage Voice, στη συμβολή των οδών Bowery και East 4th Street»

«Τον πήρα από κάποιο κλαμπ. Ήταν τραβεστί περφόρμερ και τον πήγα σπίτι του»

«Στην Park Avenue. Ένας επιχειρηματίας που απολαμβάνει το γεύμα του και απ’ έξω ένας άστεγος»

 

Πηγή: New York Magazine

 

Το φωτογραφικό λεύκωμα του Τζόσεφ Ροντρίγκεζ Taxi: Journey Through my Windows 1979–1987 θα κυκλοφορήσει από την Powerhouse Books το φθινόπωρο του 2019.

 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.