TV SHOWS

Το «Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές» βάζει το μεγάλο στοίχημα του binge watching στα ελληνικά

Το ντεμπούτο της Cosmote TV στην ελληνική μυθοπλασία, μεταφέρει τους ήρωες της ταινίας του Σωτήρη Τσαφούλια στη μικρή οθόνη και φιλοδοξεί να σας καθηλώσει, την Κυριακή 16/6 που θα είναι και τα 8 επεισόδια της σεζόν διαθέσιμα και δωρεάν on demand.

Στην κινηματογραφική/τηλεοπτική ορολογία λέγονται procedurals. Πρόκειται για εκείνα τα αστυνομικά, στα οποία το έγκλημα -συνήθως φόνος- συμβαίνει στην αρχή και όλη η πλοκή ξεδιπλώνεται γύρω από τις τακτικές ή/και τις τεχνικές που ακολουθεί η αστυνομία προκειμένου να συλλάβει τον ένοχο. Το Έτερος Εγώ που κυκλοφόρησε πριν 2,5 χρόνια στις κινηματογραφικές αίθουσες, έφτασε μεν σε μια λύση αλλά, όπως κάθε procedural που σέβεται τον εαυτό του, άφησε μια χαραμάδα αμφισημίας, δεν βρήκαν όλα τα ερωτήματα απαντήσεις.

Θα καταφέρει η τριάδα να λύσει το έγκλημα;

Αυτό το ξέρει, και το θυμάται, καλά ο αστυνόμος Μπαλασόπουλος που υποδύεται ο Μάνος Βακούσης. Το υπαινίσσεται, για την ακρίβεια το δηλώνει ξεκάθαρα, όταν η μοίρα το φέρνει έτσι ούτως ώστε να συνεργαστεί και πάλι με τον ιδιόρρυθμο low profile καθηγητή εγκληματολογίας Δημήτρη Λαϊνη (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), που είχε αποκωδικοποιήσει τι έκρυβαν οι Πυθαγόρειοι αριθμοί. Αυτή τη φορά σύντομα καταλαβαίνουν ότι έχουν να κάνουν με έναν δολοφόνο κατά συρροή («μα υπάρχουν τέτοιοι στην Ελλάδα;», αναρωτιέται κάποιος δυνατά), που αντλεί το μοτίβο του από την ελληνική μυθολογία και τους Άθλους του Θησέα.

Αυτή τη φορά το format είναι η τηλεόραση. Όχι σε ένα κλασικό procedural με αυτοτελή επεισόδια, αλλά σε μια σειρά 8 επεισοδίων με τίτλο Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές, που αποτελούν την παρθενική απόπειρα της Cosmote TV στην παραγωγή περιεχομένου ελληνικής μυθοπλασίας. Και τα 8 επεισόδια, μάλιστα, θα είναι διαθέσιμα δωρεάν και on demand στην υπηρεσία Cosmote TV Plus την Κυριακή 16 Ιουνίου, για να τα μπορούν οι συνδρομητές να τα απολαύσουν όπως έχουμε συνηθίσει με την σύγχρονη τηλεοπτική νόρμα του binge watching: το ένα επεισόδιο μετά το άλλο, ολόκληρη σεζόν μονοκοπανιά, νερό και ξηρά τροφή προαιρετικά.

Σωτήρης Τσαφούλιας, Κατερίνα Διδασκάλου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Πέτρος Λαγούτης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Χριστίνα Μπίθα

Τη Δευτέρα που μας πέρασε οι συντελεστές της σειράς μας υποδέχθηκαν στην Αίγλη Ζαππείου, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα πρώτα 3 επεισόδια αλλά και να τους απευθύνουμε ερωτήσεις στη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε, μέχρι να πέσει το σκοτάδι και να πιάσουμε θέσεις στο θερινό. Ο δημιουργός Σωτήρης Τσαφούλιας (είχε σκηνοθετήσει και την ταινία, συνυπογράφει το σενάριο με την Κατερίνα Φιλιώτου πάνω σε μια ιδέα δική του και του Παναγιώτη Ιωσηφέλη) μονοπώλησε το ενδιαφέρον, καθώς απάντησε στα περισσότερα ερωτήματα. Δεν είναι άλλωστε και πολύ συχνό φαινόμενο να βλέπουμε «αστυνομικά» κινηματογραφικής αισθητικής και λογικής στην ελληνική, έστω συνδρομητική, τηλεόραση. Μίλησε για την αυτοτέλεια της σειράς που μοιράζεται μεν στοιχεία και χαράκτηρες με το φιλμ, χωρίς όμως εκείνο να είναι προαπαιτούμενο για να την παρακολουθήσεις. Απεύθυνε πολλές φορές ευχαριστίες στο καστ και τους συνεργάτες του κι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από παραγωγές του εξωτερικού, κάτι που είχε στο μυαλό του όταν ξεκίνησε να κάνει μια genre σειρά (κάτι που πρέπει να γίνει και στο ελληνικό σινεμά «για να μην είναι ο ελληνικός κινηματογράφος είδος από μόνος του»). Μας αποκάλυψε ότι αγαπημένο του αστυνομικό τα τελευταία χρόνια είναι το The Sinner (επίσης στην Cosmote TV) και το καλύτερο σίριαλ που είδε τα τελευταία χρόνια είναι η τηλεοπτική μεταφορά του The Handmaid’s Tale.

Δίπλα του ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης επιβέβαιωσε ότι είναι εντελώς κόντρα ο ρόλος του συνεσταλμένου που παίζει στη σειρά, η Βίκυ Παπαδοπούλου και η Κατερίνα Διδασκάλου εξήγησαν με ποιον τρόπο (παρατήρηση) μπόρεσαν να μπουν στους ρόλους της αστυνομικής ρεπόρτερ και της μοριακής βιολόγου αντίστοιχα, ενώ ο Πέτρος Λαγούτης μίλησε και για το δικό του μπάσιμο στο ρόλο του πιο θερμόαιμου αστυνόμου, που στέκεται στο πλευρό του Μπαλασόπουλου. Στο καστ θα συναντήσει κανείς, σε δεύτερους ή και τρίτους ρόλους, ονόματα του ελληνικού θεάτρου όπως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (σε ρόλο κλειδί;) κι ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Μην ξεχάσω τον εξαιρετικό Άκη Σακελλαρίου, στον αινιγματικό ρόλο του διευθυντή της Πρότυπης Ψυχιατρικής Κλινικής που γίνεται ο πρώτος φόνος.

Ώρα για προβολή

Ο Δημήτρης Μιχαλάκης, executive director της Cosmote TV, είπε ότι το Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές είναι το πρώτο βήμα της πλατφόρμας στην ελληνική μυθοπλασία, κάτι που έψαχναν καιρό και θα κάνουν πιο συχνά στο μέλλον. Μόλις είδαν την ταινία στο YouTube κατάλαβαν ότι υπήρχε το έδαφος για το ντεμπούτο. Γιατί όμως την είδαν στο YouTube; Εδώ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία κι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τον καιρό της ταινίας. Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους τον Ιανουάριο του 2017, αλλά τον Μάρτιο το φιλμ αποσύρθηκε από τις αίθουσες, με αφορμή μια δολοφονία και μια απόπειρα δολοφονίας κατά οδηγών ταξί στην Αθήνα και σε συνδυασμό με ερώτηση που είχε δεχθεί ο σκηνοθέτης μετά από  προβολή της ταινίας (σχετικά με το αν θα μπορούσε να εμπνεύσει μιμητές στην πραγματική ζωή). Πολλοί είχαν σπεύσει να μιλήσουν για διαφημιστικό τρικ. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας έχει μια ξεκάθαρη απάντηση: «Το αντίθετο, η ταινία είχε ανοίξει σε 35 αίθουσες, είχε κάνει τον κύκλο της και παιζόταν σε μόλις 3 σινεμά όταν έγινε η δολοφονία. Με το που κυκλοφόρησε η είδηση κι έκανε τον γύρο του διαδικτύου, είχαμε αιτήματα από 117 κινηματογράφους για να την παίξουν την επόμενη εβδομάδα. Κι εκεί αποφάσισα να την αποσύρω. Ακριβώς για να μην κάνουμε μάρκετινγκ πάνω σε κάτι τόσο αποτρόπαιο όσο μια δολοφονία». 

Ο διευθυντής της ψυχιατριής κλινικής, Άρης Σακελλαρίου, δέχεται στενό μαρκάρισμα από την ρεπόρτερ Βίκυ Παπαδοπούλου

Το Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές διαθέτει μερικά κλασικά χαρακτηριστικά του είδους. Το δίδυμο των ντετέκτιβ, ετερόκλητο και συμπληρωματικό με μια σχέση μεταξύ τους που μοιάζει βραδυφλεγής. Έναν μεθοδικό δολοφόνο που φαίνεται να θέλει να παίξει με τις αρχές και να τις προκαλέσει να τον βρουν. Έναν ιδιοφυή πρωταγωνιστή που είναι προορισμένος να βρει τη λύση, αλλά σκέπτεται υπερβολικά περισσότερα απ’ όσα λέει (ή κάνει). Ταυτότητες θυμάτων ηθικά συζητήσιμες που μπορεί να ανοίξουν επικίνδυνες συζητήσεις. Και 2-3 ήρωες που ξέρουν σίγουρα πολύ περισσότερα απ’ όσα λένε. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να κάνει τη φετινή αργία του Αγίου Πνεύματος οικιακή υπόθεση, καθηλώνοντας τους συνδρομητές στους καναπέδες να μην βλέπουν την ώρα να αρχίσει το επόμενο επεισόδιο…

Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές 
Διαθέσιμο δωρεάν και on demand από την Κυριακή 16/6 στην υπηρεσία Cosmote TV Plus. Από την Δευτέρα 8 Ιουλίου, τα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε βράδυ στις 23.00, στο COSMOTE CINEMA 4HD. 
H ταινία Έτερος Εγώ θα προβληθεί το Σάββατο 15/6 (23.00) στο COSMOTE CINEMA 1HD, ενώ από την Κυριακή 16/6 θα είναι διαθέσιμη και on demand στην υπηρεσία Cosmote TV Plus για απεριόριστη θέαση. 

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.