Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popaganda#DocuSunday

#DocuSunday: “NY77: The Coolest Year In Hell”, ένα ντοκιμαντέρ για τη χρονιά που στη Νέα Υόρκη όλα ήταν δυνατά

Η Νέα Υόρκη σε παρακμή ζει το πιο ζεστό καλοκαίρι της ιστορίας της την ώρα που το punk εκρήγνυται, το Studio 54 ανοίγει τις πόρτες του κι ένα 25ωρο blackout προκαλεί το απόλυτο χάος - το 1977 ήταν η Πιο Cool Χρονιά στην Κόλαση.
ΣΤΗΛΗ
author-thumb
#DocuSunday
Το ντοκιμαντέρ της εβδομάδας από την Popaganda. Γιατί, ό,τι κι αν σας έχουν πει, δεν υπάρχουν άχρηστες πληροφορίες.

http://www.youtube.com/watch?v=rHXAYddPLsM

Το 1977 η Νέα Υόρκη εξακολουθούσε να είναι η μητρόπολη που αποτελούσε το κέντρο του κόσμου. Μόνο που τίποτα δε θύμιζε τα χρονια μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, τα χρόνια της ευημερίας και του baby boom που είχαν ακολουθήσει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και είχαν οδηγήσει σε ειρηνική ανάπτυξη για περίπου δύο δεκαετίες.

NYjpg

Το 1977 η Νέα Υόρκη ήταν μια μητρόπολη σε απόλυτη παρακμή. Οι κακοί χειρισμοί των τοπικών αρχόντων, η οικονομική κρίση που προκάλεσε η αντίστοιχη πετρελαϊκή και η γενικότερη αίσθηση ματαίωσης που πότισαν την αμερικάνικη κοινωνία ο πόλεμος του Βιετνάμ, οι πολιτικές δολοφονίες, σκάνδαλα όπως το Watergate και η έξαρση του ρατσισμού έβρισκαν την απόλυτη έκφρασή τους σε μια πόλη που είχε πάψει προ πολλού να είναι κραταιά. Έξαρση της εγκληματικότητας, επέλαση των ναρκωτικών, μια no man’s land που έφτασε στο αποκορύφωμα της πτώσης της κατα τη διάρκεια των καλοκαιριού. Με τον Γιο του Σαμ (που έκανε αργότερα ταινία ο Σπάικ Λι) να σκορπίζει τον τρόμο με τις κατά συρροήν δολοφονίες του και τον καύσωνα να προκαλεί ένα 25ωρο blackout που παρέδωσε την πόλη στο χάος.

ny-77-the-coolest-year-in-hell-3

Το 1977 η Νέα Υόρκη ήταν το Πιο Κουλ Μέρος στον Κόσμο. Τα ενοίκια είχαν πέσει πολύ χαμηλά, όσοι είχαν καλλιτεχνικές ανησυχίες έρχονταν κατά κύματα από κάθε αμερικάνικη πόλη, στις στάχτες της απογοήτευσης άπαντες έβρισκαν τη θέση τους στον κόσμο και κάθε είδους πειραματισμός ήταν επιτρεπτός (κι αποδεκτός) – ειδικά στα ερείπια του Lower East Side. To punk γνώριζε τις χρυσές του μέρες στο CBGB, στην άλλη πλευρά του νομίσματος η disco γινόταν καθεστώς κι έβρισκε την ιστορική της έδρα στο glam Studio 54, η κουλτούρα του DJ άρχισε να εξαπλώνεται, ενώ στάζουν τα πρώτα σπέρματα του hip hop εκεί που σβήνει το σπρέι από τα γκραφίτι που γεμίζουν τον υπόγειο σιδηρόδρομο. 

NY77_lead_image

Το ντοκιμαντέρ του Henry Corra, γυρισμένο το 2007 για λογαριασμό του VH1, περιγράφει με ιλιγγιώδη ρυθμό τη χρονιά που όλα ήταν δυνατά. Με αρκετό αρχειακό υλικό για να σκιαγραφήσει το οικονομικό/κοινωνικό/πολιτικό πλαίσιο της εποχής και συνεντεύξεις με βασικούς «παίκτες» όπως οι Hilly Crystal, Frankie Knuckles, Grandmaster Flash, Afrika Bambaataa κι άλλους να αφηγούνται ανέκδοτες ιστορίες από την εποχή. 

Καλή προβολή…

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.