Screen Shot 2014-04-01 at 12.56.53 μ.μ.
Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή συμβαίνουν συνήθως εκτός προγράμματος. Τότε είναι που το μυαλό και το κορμί αναζητά την απόδραση σε αυτό που οι ξένοι ονομάζουν «comfort food», στη θαλπωρή δηλαδή ενός καλομαγειρεμένου πιάτου που θα ξυπνά μνήμες και θα επαναφέρει στο πρόσωπό το χαμένο χαμόγελο. Μια τέτοια μέρα είναι ιδανική να βρεθείς με παρέα στην Πλατεία Βικτωρίας, σε ένα μικρό γαστρονομικό παράδεισο με το όνομα «Το ουζερί του Λάκη». Για το συγκεκριμένο μαγαζί έχουν μιλήσει στο παρελθόν αρκετοί με τα καλύτερα λόγια, ενώ υπάρχουν κάμποσα διθυραμβικά δημοσιεύματα, για τα ολόφρεσκα ψάρια και τα θαλασσινά που σερβίρει, παρόλο που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας κι όχι πλάι στο κύμα όπως ρομαντικά (και αφελώς) «τοποθετούνται» οι ιδανικές ψαροταβέρνες. Στην πεζοδρομημένη πια οδό Ελπίδας κρύβεται το μέρος που διαθέτει όλα τα καλά τυπικά χαρακτηριστικά προκειμένου μια παρέα να το αποκαλέσει «στέκι» και να το βάλει στην καρδιά της για πάντα. Έχει για παράδειγμα ένα ευγενέστατο και χαμογελαστό ιδιοκτήτη, τον κύριο Γιώργο Λάμπρου, που μετά το εγκάρδιο καλωσόρισμα στο μικρό και ζεστό μαγαζί του, θα σου προτείνει ότι πιο φρέσκο του έφερε ο ψαράς από την Κύμη την ίδια μέρα και θα το σερβίρει ο ίδιος.
l3
Έχει επίσης και τη συγκλονιστική Άννα, τη μαγείρισσα και βασίλισσα του χώρου, που μπορεί σε  ένα «μάθημα μαγειρικής εξπρές» να αναλύσει τον τρόπο που παντρεύει τα υλικά στην κουζίνα της, για το κρασί με το οποίο σβήνει τα φαγητά και για τα μυστικά του αέρινου τηγανίσματος. Μα πάνω από όλα το συγκεκριμένο ουζερί διαθέτει ένα μαγικό πιάτο στο οποίο ο γευστικός γόνος καλαμαριού συναντά το φρέσκο κρεμμυδάκι, την καυτερή πιπεριά και το πράσο και αποζημιώνει τον πιο απαιτητικό καλοφαγά ή σκληροπυρηνικό ψαροφάγο. Οι γαστρονομικές εκπλήξεις δεν σταματούν εκεί, καθώς μπορεί κανείς να αφεθεί σε αέρινο σαλάχι αχνιστό, βελούδινη φάβα, σε σπαρταριστές πεσκανδρίτσες ή κουτσομούρες, σε ονειρικά μύδια σαγανάκι με μπόλικη φέτα, σε θράψαλο γεμιστό επίσης με φέτα και ντομάτα, σε καυτερό γαύρο σοφρίτο, σε καλοψημένη σαρδέλα, σε ρύζι ή μακαρόνια απογειωτικά μαγειρεμένα με μελάνι σουπιάς, σε μαγειρευτό μαλακό χταπόδι, σε γαριδάκι «αφρό» τηγανιτό ή σαγανάκι, σε φρέσκιες, κομμένες στο χέρι πατάτες τηγανιτές, όλα σε τιμές πολύ προσιτές (κολοκυθοκεφτέδες 3€, φάβα 4€, καλαμαράκι τηγανητό 6,5€, γαριδομακαρονάδα 12€ κ.λ.π.).
l2
Εξαιρετικός μεζές επίσης είναι και η πατατοσαλάτα στην κορυφή της οποίας «ξεκουράζεται» γαύρος μαρινάτος και λαχταριστός. Όλα βέβαια εξαρτώνται από την εποχή, από την καλή ψαριά της μέρας, καθώς κατεψυγμένο προϊόν δεν μπαίνει σε αυτή την κουζίνα και την έμπνευση της μαγείρισσας που θα ανακατέψει δεξιοτεχνικά ότι πιο φρέσκο διαθέτει με τη φαντασία της σε συνταγές μοναδικές. Ο επισκέπτης μπορεί να συνοδέψει το φαγητό του με σπιρτόζα ρακή από την Κρήτη, αλλά υπάρχει ποικιλία από αρωματικά ουζάκια, καθώς και εξαιρετικό κρασί – λευκό, κόκκινο ή ροζέ- από ένα μικρό παραγωγό της Κορίνθου, τον οποίο εμπιστεύονται χρόνια. Μια πληροφορία ιδιαίτερα χρηστική, για τους μυημένους στο καλό φαγητό, είναι ότι το ίδιο ούζο ή κρασί που γεμίζει το ποτήρι των θαμώνων χρησιμοποιείται και για να μαγειρευτεί το φαγητό που θα επιλέξουν, γεγονός που ανεβάζει κατά πολύ τον πήχη της απόλαυσης.
l1
Στο τέλος στο τραπέζι καταφτάνει κέρασμα από χαλβά σιμιγδαλένιο με μπόλικη κανέλα, τυπικό ελληνικό γλυκό, το οποίο ταιριάζει ιδανικά ως τελείωμα στα ψάρια και τα θαλασσινά. Φεύγοντας κάποιος θα πάρει μαζί του τις καλύτερες εντυπώσεις  και θα δώσει την υπόσχεση στον εαυτό του ότι θα το επισκεφτεί ξανά. Κι αν αρχίσει να αναρωτιέται τι του θυμίζει, ψάχνοντας κάπου στο βάθος του μυαλού ίσως ανασύρει γεύσεις ή ιστορίες από κάτι παλιά τίμια και αξιοπρεπή καφενεία – ουζερί που είχαν στην ταμπέλα τον ειλικρινή τίτλο « Η Καλή Καρδιά».

Ουζερί του Λάκη, Ελπίδας 16, Πλατεία Βικτωρίας, 210 8213776. Aνοικτό καθημερινά από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ (12:00- 01:00), εκτός από τις Κυριακές που είναι μόνο το μεσημέρι (12:00 – 18:00).