Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSPHERA NETWORK

ON CAMERA: «Τα pushbacks στην πραγματικότητα είναι κρατικές απαγωγές»

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, ο Στέφανος Λεβίδης, μαζί με τον Przemysław Sadura από την Πολωνία, μιλούν για τις δολοφονικές πρακτικές της ΕE απέναντι σε άτομα μη λευκά, που έρχονται από χώρες μη δυτικές.

«Η λέξη pushback δεν είναι επαρκής όρος για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» λέει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος.

«Η Ευρώπη φαίνεται να κάνει τα στραβά μάτια. Είναι ένα ερώτημα: Τι πρέπει να γίνει για να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις; Γιατί αυτό που συμβαίνει στα σύνορα της χώρας μας είναι ένα έγκλημα τεραστίων διαστάσεων και βαναυσότητας, το οποίο εμένα προσωπικά, ως πολίτη αυτής της χώρας, με κάνει να ντρέπομαι και να οργίζομαι και θεωρώ ότι θα έπρεπε να οργίζει όλους τους πολίτες», συμπληρώνει ο Στέφανος Λεβίδης, ερευνητής των Forensic Architecture

Ο Przemysław Sadura, κοινωνιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, συμπληρώνει το βίαιο και παράνομο πορτραίτο της Ε.Ε. στα πολωνικά εδάφη.

https://www.youtube.com/watch?v=BCdnUWV77GU

Από τον Μάρτιο του 2020, η «ανθρωπιστική» Ευρώπη υιοθετεί μια νέα παράνομη και βίαιη μέθοδο, τα γνωστά πλέον σε όλους μας φονικά pushbacks, εξαναγκάζοντας μετανάστ(ρι)ες και προσφυγ(ισσ)ες σε «διασωστικές λέμβους» (οποία ειρωνεία) χωρίς μηχανή, με σκοπό να παρασυρθούν ξανά πίσω στην Τουρκία, να φύγουν από τα εγχώρια ύδατα (άρα να μην αποτελούν «δική μας ευθύνη») και εν τέλει να μη διασωθούν.

Με την ελληνική πραγματικότητα που βρίθει σκανδάλων κάθε λογής και τους πολίτες να μην προλαβαίνουν να δράσουν και να αντιδράσουν, με την ΕΕ να έχει καταστεί ένα φρούριο, το οποίο πλέον δεν μπορεί και δεν θέλει να αρνηθεί τον ρόλο του στην υπεράσπιση των τειχών του σε βάρος της αξιοπρέπειας και της ζωής αμέτρητων αθώων ανθρώπων, το μούδιασμα είναι το πρώτο συναίσθημα που έρχεται στην επιφάνεια. Τα φονικά pushbacks όμως στο Αιγαίο επαναφέρουν στο διεθνές προσκήνιο τη «θανατοπολιτική» που εφαρμόζει η χώρα μας στο προσφυγικό και θα έπρεπε να αποτελούν από μόνα τους λόγο για αντίσταση.

Οι τραγικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης υπογραμμίζονται από την Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, σύμφωνα με την οποία από το 2014 στην Ευρώπη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 29.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης, τονίζεται ότι τα pushbacks είναι παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της Ε.Ε., καθώς παραβιάζουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου και την αρχή που απαγορεύει την επιστροφή οποιουδήποτε σε μέρος όπου θα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο δίωξης, βασανιστηρίων ή απειλής για τη ζωή. «Τέτοιες περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατο να επαληθευτούν πλήρως λόγω της έλλειψης διαφάνειας, της έλλειψης πρόσβασης και της εξαιρετικά πολιτικοποιημένης φύσης τέτοιων γεγονότων, και ως εκ τούτου αυτοί οι αριθμοί μπορεί να είναι υποεκτιμημένοι του πραγματικού αριθμού θανάτων», αναφέρει η έκθεση.

Το βίντεο έγινε σε συνεργασία με το Krytyka Polityczna και το Sphera Network.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.