Tom-Wolfe-picture

Πρόγονος του χίπη ο χίπστερ

Tον απείλησαν ότι θα φωνάξουν την Kardashian ή την Lohan εάν δε δεχτεί εκείνος και τότε μόνο συμφώνησε ο ακριβοθώρητος Tom Wolfe να παραδώσει το βραβείο ζωής στον κολλητό του αρχιτέκτονα φίλο, James Wines. Κατά τη διάρκεια της τελετής των εθνικών βραβείων Design της Αμερικής, ο διάσημος συγγραφέας καταχειροκροτήθηκε. Έδωσε ανάμεσα σε άλλα και την δική του οπτική για την αμφιλεγόμενη λέξη «hipster».

«Είναι πολύ παλιά λέξη, ανάγεται στη δεκαετία του ‘40 πιστεύω», είπε ο 82 ετών τώρα δημιουργός πολλών σύγχρονων πετυχημένων εκφράσεων όπως «radical chic», «the me decade», «the right stuff» κ.λπ. Όταν όμως έφτασε η δεκαετία του ‘60 η λέξη χίπστερ χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τα άτομα που έκαναν χρήση LSD τα οποία ήταν γνωστά και ως acid heads (ξιδο-κέφαλοι). Επειδή όμως δεν τους άρεσε καθόλου να τους αποκαλούν έτσι, στο Newsweek ψάχνοντας να βρουν έναν άλλο όρο σκέφτηκαν το χίππυ! Έμοιαζε με το χίπστερ αλλά σε πιο μαλακό.

Έχουν κυλήσει δεκαετίες από το The Bonfire of the Vanities, αλλά ο Wolfe συνεχίζει να γράφει και θα εκδώσει του χρόνου το νέο του βιβλίο, ένα χιουμοριστικό δοκίμιο με θέμα την ιστορία της θεωρίας εξέλιξης από το 1858 μέχρι το 2013 όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Women’s Wear Daily (WWD).

«Θα βγω στο νοίκι» έχει άλλη έννοια στην Κίνα

Στο διαδικτυακό site πωλήσεων Taobao προστέθηκε πρόσφατα νέα υπηρεσία όπως διαβάσαμε στη Figaro, ο σύντροφος προς ενοικίαση. Πρόκειται για αρραβωνιαστικούς που με 4 ευρώ την ώρα σας συνοδεύουν παντού και παίζουν τον ρόλο του ιδανικού αρσενικού. Στην Κίνα να θεωρείς την καριέρα σου πιο σημαντική από το γάμο θεωρείται ακόμα απαράδεκτο και τα κορίτσια δέχονται έντονες οικογενειακές πιέσεις. Προκειμένου να αποφύγουν να τις αρραβωνιάσει η οικογένεια με το γιο του γείτονα ή με κανέναν μακρινό θείο, οι Κινεζούλες νομίζουν ότι βρήκαν ιδανική λύση στο νοικιασμένο συνοδό.

Απαιτείται πάντως ένα μίνιμουμ ενοικίασης 3 ημερών και προσφέρονται ένα σωρό έξτρα υπηρεσίες α λα καρτ εκτός από το κράτημα του χεριού μπροστά στα άλλα μέλη της οικογένειας που θεωρείται υποχρέωση που απορρέει από τη βασική αμοιβή. Ο αρραβωνιάρης μπορεί να αναλάβει να προσφέρει δώρο στην fake Δουλτσινέα του καθώς και να της χαίδεύει τρυφερά τα μαλλιά. Το φιλί στο στόμα κοστίζει πάντως 6 ευρώ, ένα ποσόν όχι αμελητέο που όμως οι νεαρές Κινέζες φαίνονται έτοιμες να ξοδέψουν προκειμένου να αποφύγουν ένα προξενιό, ή να κερδίσουν έστω λίγη ελευθερία.

vivienne-westwood-queen-of-punk

I did it my way!

Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι θα υποστηρίξει και η Vivienne Westwood στην επίσημη βιογραφία της που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2014 όπως δήλωσε η ίδια στο facebook. H ιστορία της σπουδαίας σχεδιάστριας θα καταγραφεί για πρώτη φορά με όλο το ιστορικό της δόξας και της λάμψης της. Η διήγηση  γίνεται με τη δική της μοναδική φωνή, με την πρωτότυπη πάντα οπτική της και την παθιασμένη της ειλικρίνεια. «Στους ζωντανούς οφείλουμε σεβασμό. Στους νεκρούς αξίζει η αλήθεια. Ο Ίαν κι εγώ δουλεύουμε μαζί πάνω σε αυτήν τη βιογραφία και είμαι ενθουσιασμένη που θα πω την ιστορία μου, μια ιστορία από πράξεις που κανείς δεν έκανε πριν από μένα!»

Αχρείαστες να είναι!

Τέσσερις φυλακές και ένα κέντρο προφυλάκισης κλείνουν στην Σουηδία! Ενώ η εγκληματικότητα ανεβαίνει σε όλον τον κόσμο και σε λίγο θα βρίσκεται εκτός ελέγχου, η Σουηδία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εντελώς αντίθετο πρόβλημα. Έχει πολλές φυλακές και όχι αρκετούς τρόφιμους.  Μην φανταστείτε όμως ότι και εκεί δεν υπάρχει εγκληματικότητα και μάλιστα με μια έστω μικρής τάξεως άνοδο. Η εξήγηση βρίσκεται στην φιλοσοφία της αναμόρφωσης του ποινολογίου. Έτσι ο πληθυσμός των φυλακών μειώθηκε κατά 6% ανάμεσα στο 2011 και το 2012, ενώ στην Αμερική οι φυλακές “φιλοξενούν” ένα 40% παραπάνω από ότι αντέχουν. Η Guardian και οι New York Times ασχολήθηκαν με το θέμα παρατηρώντας ότι η Αμερική θα μπορούσε να διδαχθεί από την Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα αφού οι περισσότερες ποινές εδώ είναι κάτω από έναν χρόνο ενώ στην Αμερική ο μέσος όρος είναι 3 χρόνια. Επίσης στην Ευρώπη η μεταχείριση είναι καλύτερη και γίνονται προσπάθειες επανένταξης στην κοινωνία. Ίσως τελικά είναι καλύτερα να μην κλείνουμε την πόρτα και να πετάμε το κλειδί.

popaganda_gaga_2

Θύμα δηλώνει η Lady Gaga

Το γεγονός ότι το περιοδικό Glamour της απένειμε τον τίτλο της γυναίκας της χρονιάς δεν απέτρεψε την Lady Gaga από το να κριτικάρει έντονα το εξώφυλλο που της αφιέρωσαν στο τεύχος του Δεκεμβρίου! Η τραγουδίστρια βρήκε ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί ότι έπεσε θύμα χοντροκομμένης χρήσης photoshop. «Μου φάνηκε το δέρμα μου εντελώς άσπιλο, ενώ τα μαλλιά μου ήταν υπερβολικά βελούδινα… δεν έχω πάντως τέτοια όψη όταν ξυπνάω!» δήλωσε η Gaga στην αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post. Και ενώ δήλωνε ανήσυχη για την επίδραση που μπορεί να έχει όλο αυτό το ρετούς στις αναγνώστριες, δεν μας ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανιζόταν σε εξώφυλλο με τόσο αλλοιωμένη μορφή. Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Vogue στο εξώφυλλό της είχε βελτιώσει κατά κόρον την όψη της Gaga αλλά τότε περιέργως είχε δηλώσει καταγοητευμένη με το αποτέλεσμα!