Ecstasy-pills

Το ecstasy δημιουργήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Merck το 1912. Στην αρχική του μορφή ήταν γνωστό ως «MDMA» (μεθυλενεδιοξυμεθαμφεταμίνη). Χρησιμοποιήθηκε το 1953 από το στρατό των ΗΠΑ, σε ψυχολογικά πολεμικά τεστ και στη συνέχεια επανεμφανίστηκε στη δεκαετία του 1960 ως ψυχοθεραπευτικό φάρμακο για να «μειώνει τις αναστολές». Από τη δεκαετία του 70 και μετά χρησιμοποιήθηκε ως «ναρκωτικό των πάρτι». H Guardian παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον ερωτηματολόγιο που περισσότερο υπερασπίζει παρά ποινικοποιεί τη χρήση. Στην Αγγλία ήδη το θέμα έχει ξεσηκώσει μεγάλη κουβέντα. Τα συμπεράσματα δικά σας. 

ecstasy_wallpaper_1920x1200_by_dieanarchy-d3dd803 (1)


Γιατί οι νέοι με καλή ποιότητα ζωής παίρνουν ναρκωτικά όπως το ecstasy; Για πολλούς νέους ανθρώπους που παίρνουν ecstasy είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, ιδιαίτερα σε χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι θεωρούν ότι το «κουμπί» είναι μια καλύτερη, πιο ήπια και πιο «κοινωνική» μορφή ναρκωτικών από το αλκοόλ. Ιδιαίτερα σε club. Πράγματι, το ecstasy δεν συνδέεται με τη βία, ενώ το αλκοόλ συχνά έχει σαν αποτέλεσμα την επιθετικότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά.


Τι είναι το ecstasy; 
Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν έκσταση, ελπίζουν να αγοράσου MDMA, ένα ψυχοδραστικό ναρκωτικό με ασθενή διέγερση και παραισθησιογόνα αποτελέσματα.Το MDMA χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του ’70 και του ’80 ως συμπλήρωμα στην ψυχοθεραπεία, πριν να ταξινομηθεί ως επικίνδυνο. Μετά η ψυχαγωγική χρήση του φαρμάκου αυξήθηκε.

Είναι το MDMA πραγματικά ένα επικίνδυνο φάρμακο; 
Ενώ η όλη χρήση ναρκωτικών, για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να προκαλέσει βλάβη, το καθαρό MDMA είναι ένα από τα λιγότερο επικίνδυνα φάρμακα που είναι γνωστό. Πράγματι, είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο από τα ναρκωτικά , όπως το αλκοόλ , τον καπνό ή την κάνναβη .Το MDMA είναι σπάνια συνηθισμένο. Μία συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων λαμβάνουν μόνο MDMA στο πλαίσιο του χορού ή πάρτι .

ecstasy (2)

Όμως, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη λήψη έκστασης στο Σίδνεϊ το τρέχον έτος. Πώς μπορεί να ονομάζεται το MDMA «ένα σχετικά ασφαλές φάρμακο»; Οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφότου είχαν πάρει το χάπι ,νομίζοντας ότι είναι αυτό. Αλλά ήταν πραγματικά το MDMA ; Επειδή MDMA δεν μπορεί να ληφθεί νομίμως , η μαύρη αγορά κατασκευάζει το φάρμακο με άγνωστες ποιοτικούς ελέγχους και τεχνογνωσία . Μερικές φορές επικίνδυνες παραλλαγές του MDMA ( PMA ή PMMA ) μολύνουν το προϊόν και αυτό πωλείται – και έτσι γίνεται πραγματικά επικίνδυνο .

Είναι «ηλίθιοι» όσοι παίρνουν τα υποτιθέμενα MDMA χάπια, όταν μπορεί να μην είναι; Δεν είναι αυτό «ρώσικη ρουλέτα»; Όχι, οι άνθρωποι που παίρνουν δεν παίρνουν ρίσκα και σίγουρα δεν παίζουν ρώσικη ρουλέτα – το οποίο φέρει μία στις έξι πιθανότητες να πεθάνει. Αλλά ακόμα και όταν μπεις στο δρόμο της «έκστασης», οι πιθανότητες σοβαρής βλάβης είναι ακόμα μικρές, παρά τους εγγενείς κινδύνους από την κατανάλωση ενός προϊόντος της μαύρης αγοράς.

Ορισμένοι σχολιαστές υποστηρίζουν την «αλλαγή νοοτροπίας», ώστε κάποτε το να παίρνουν ecstasy θα σταματήσει,παρέχοντας έτσι μια λύση για την πρόσφατη έξαρση των θανάτων. Αυτό θα συμβεί ποτέ; Όχι, δεν θα συμβεί. To ecstasy είναι εδώ για να μείνει. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση ναρκωτικών πιο πολύ απ’το να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το αλκοόλ. Έχουμε περισσότερες πιθανότητες “nudging” με τους ανθρώπους σε λιγότερο επικίνδυνες συμπεριφορές, αν και το φάρμακο εν μέρει ρυθμίζεται.

Τι γίνεται με το κάπνισμα; Δεν έχουμε δει μια αλλαγή νοοτροπίας με λιγότερους ανθρώπους τώρα πια να αρχίζουν το κάπνισμα; Ναι, έχουμε. Αλλά αυτό είναι μετά από σημαντικές αξιόπιστες επιστημονικές αποδείξεις ότι το κάπνισμα είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνο. Εδώ η ρωσική ρουλέτα δεν ισχύει αναλογικά: περίπου το 50 % των καπνιστών θα πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό. Και η νικοτίνη είναι επίσης πολύ πιο συνηθισμένη από το MDMA.

Εάν το MDMA δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο ισχυρίζονται, γιατί δεν βρίσκουν άλλα χρήσιμα πράγματα για να το χρησιμοποιήσουν για άλλους σκοπούς, πέρα από την αναψυχή; Βρίσκουν. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το MDMA μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία ατόμων με μετα- τραυματικό στρες. Οι τρέχουσες μελέτες στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το MDMA για τη θεραπεία βετεράνων με PTSD από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Να παρθεί επίσημη έγκριση για την ιατρική έρευνα με τη χρήση MDMA ήταν αδιανόητο μέχρι πρόσφατα.

Γιατί δεν ρυθμίζουν την παραγωγή MDMA ώστε να διανείμετέ σε νυχτερινά κέντρα και φεστιβάλ  υπό στενή εποπτεία; Καλή ερώτηση. Ο καθηγητής David Penington, πρώην αντιπρόεδρος καγκελάριος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, πρότεινε ρύθμιση του MDMA, το 2012. Από τη μία πλευρά ,οι αρχές δικαιολογούν (αναποτελεσματικά) τις καταστολές τους σε έκσταση με το επιχείρημα ότι, επειδή το MDMA κατασκευάζεται και διανέμεται από την μαύρη αγορά θα πρέπει να είναι τρομερά επικίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, όταν έρχονται αντιμέτωποι με την υπεράσπιση να ρυθμίζουν την παραγωγή και τη διανομή MDMA, οι ίδιες αρχές «κουμπώνουν τις γραβάτες» προσπαθώντας να υποστηρίξουν ότι όλα τα φάρμακα (εκτός από το αλκοόλ και τον καπνό) είναι πάρα πολύ επικίνδυνα ακόμη και να εξεταστεί η ρύθμιση για οποιαδήποτε νέα φάρμακα.

Τι πρέπει να κάνουμε τώρα; Θα πρέπει να καταργηθεί ο κορεσμός αστυνόμευσης με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά σε μουσικά φεστιβάλ και να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι: θα πρέπει να είναι δυνατός ο έλεγχος των ναρκωτικών και να αξιολογηθούν τα οφέλη και το κόστος. Δεν θα εξαλειφθούν όλοι οι κίνδυνοι, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθούν.