IMG_0164

– Γιατί δεν κάνουμε το σπίτι μας μπαρ;
– Έστω ότι γίνεται, πώς το ονομάζουμε;
–  Το χειρότερο θα ήταν «Myxa»…
–  Τέλεια, βρήκαμε το όνομα, έχουμε το χώρο. Ξεκινάμε;

Κάπως έτσι μάλλον θα ήταν η συζήτηση μεταξύ των δύο φίλων, Αναστάση Γιαννουσάκη και Μιχάλη Καββαδία. Ένα χρόνο αργότερα, σήκωσαν τα ρολά, έγραψαν την ημερομηνία 11/07/2011 και τη λέξη Myxa. Σήμερα, το πάλαι ποτέ σπίτι τους (μιας και οι δύο φίλοι έμεναν εκεί όσο καιρό το «έχτιζαν») με τα άνετα, ξύλινα, vintage έπιπλα, τον απολαυστικό καφέ και τα ελληνικά πιάτα, που μακριά από φολκλορικές μονομανίες, συνδυάζονται με τα ντόπια, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στέκια του εσχάτως hip όσο δεν πάει Neukölln. Στα αυτιά των ξένων, η λέξη «Myxa» ακούγεται «φανταστικά εξωτική», όπως σχολιάζει ο Μιχάλης. «Κάποια στιγμή είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι είναι απλά τα αρχικά μας, μεγάλη αδικία για τον Αναστάση». Ο οποίος Αναστάσης από την άλλη, το μεταφράζει ανάλογα με το άτομο που θέτει την ερώτηση και η απάντηση κυμαίνεται από το «ναι, σημαίνει μύξα στα ελληνικά» μέχρι «εε, σημαίνει μύγα στα ρώσικα».

Καλή η πλάκα, αλλά πως στο Βερολίνο με τα αναρίθμητα μπαρ, «έπιασε» τόσο γρήγορα το εγχείρημά τους; «Το mouth to mouth ήταν κανόνας ακόμα και όταν αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι κάτι συμβαίνει. Δεν είχαμε ίσως και τόσο άγχος γιατί και οι δύο έχουμε ακόμα πρωινές δουλειές. Το αφήσαμε να γίνεται σιγά σιγά. Ένα άλλο πράγμα που είναι ξεκάθαρο είναι ότι κανείς δεν πρόκειται ποτέ να απολυθεί. Από 4 άτομα στην αρχή έχουμε φτάσει τα 15 πια. Είμαστε κάτι σαν Δημόσιο με φιλότιμο», λέει ο Μιχάλης που δεν κρύβει τη χαρά του και για τα δρώμενα που γίνονται στο δωμάτιο-μίνι gigspace. Από εκεί αποχαιρέτησε η Μόνικα πρόπερσι το Βερολίνο μετά τις ηχογραφήσεις του Exit με μία μικρή συναυλία μεταξύ δέκα φίλων και εκεί έγινε ένα last minute collaboration του Chris Cacavas των Green On Red με την Penelope Houston των Avengers. Επίσης μια φορά το χρόνο διοργανώνεται στον χώρο τους το Danish Singersongwriter Summit, ενώ το μηνιαίο αγγλόφωνο stand up comedy show Neukoelln Confessional που διοργανώνεται στο Myxa και 3 χρόνια σύντομα θα προβληθεί στη γερμανική τηλεόραση.

_DSF0962

Από αριστερά: Αναστάσης Γιαννουσάκης και Μιχάλης Καββαδίας.

12695_795331037150410_1376253944_n

Καθόλου άσχημα για δύο Έλληνες που βρέθηκαν στη Γερμανία αυθόρμητα, εξαιτίας της αγάπης τους για το Βερολίνο και όχι εκδιωγμένοι από την οικονομική κρίση. Ευτυχώς για εκείνους, δε λειτουργούν ως «εκπρόσωποι τύπου» της ελληνικής οικονομικής κρίσης, θέση στην οποία βρίσκονται πολλοί Έλληνες του εξωτερικού όταν δέχονται ερωτήσεις όπως «γιατί ανοίξατε μαγαζί στη χώρα μας και δε γυρνάτε στη δική σας;». «Πήρε πολύ καιρό για να καταλάβει ο κόσμος ότι το μαγαζί έχει σχέση με την Ελλάδα. Όσον αφορά τα στερεότυπα νομίζω ότι είναι πιο εύκολο να ζεις στο Βερολίνο ως Έλληνας απ’ ότι να ζεις στην Αθήνα ως Γερμανός. Συνήθως θα ρωτήσουν ποια νησιά να επισκεφθούν το καλοκαίρι ή πού θα βρουν καλό λάδι. Το καλοκαίρι του ’10 στον αγώνα Ελλάδα – Γερμάνια πολλοί φίλοι μας Γερμανοί υποστήριζαν την Ελλάδα από την ίδια τους τη χώρα. Εμείς πάλι υποστηρίξαμε με σθένος την Αργεντινή στον τελικό. Ίσως είναι αυτό το ελληνικό το “πισώπλατο” που λατρεύουν», εξηγεί ο Μιχάλης.

IMG_3436

Από την άλλη πλευρά αν και το gentrification έχει χτυπήσει τη γερμανική πρωτεύουσα, με τα ενοίκια σε συνεχή αν και όχι ιλιγγιώδη άνοδο, αυτό δεν ξεθυμαίνει την αγάπη του Αναστάση για το Βερολίνο, «μια πρωτεύουσα κράτους με τόσο ψηλά ποσοστά ανεργίας, τόσο χαμηλή εγκληματικότητα, τόσο χάλια ομάδες στο ποδόσφαιρο και ένα αεροδρόμιο που είναι έτοιμο εδώ και 2 χρόνια και δεν ανοίγει γιατί οι ιθύνοντες τα έκαναν μαντάρα που δεν μπορεί να είναι λάθος. Η Αθήνα έχει φοβερή διασκέδαση αλλά είναι λιγότερο φιλική προς τους κατοίκους της από το Βερολίνο, σχεδόν μας κακομαθαίνουν εδώ».

Αυτό κάνουν και οι ίδιοι στους fans του μαγαζιού (και) με ένα menu που διαμορφώνουν έχοντας πάντα στο μυαλό τους «τι θα μας άρεσε να βρούμε σε ένα μαγαζί». Προϊόντα από την Ελλάδα και τη Γερμανία μαζεύονται στην κουζίνα, η φαντασία επιστρατεύεται για να βρεθούν τα υλικά του χορτοφαγικού παστίτσιου και τα ελληνικά πιάτα που πλησιάζουν τα «παραδοσιακά» πρότυπα και είναι τα κορυφαία στις προτιμήσεις των ντόπιων. Το πιο μεγάλο hit είναι το μπριάμ (το οποίο προφέρουν «Briam» κατά το «Brian»). Ναι, αυτό που οι μαμάδες μας παρακαλούσαν να φάμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά.

IMG_3421
548956_553793821304134_1961700041_n
«Έχουμε στο μυαλό μας το ότι η Myxa έχει ημερομηνία λήξης και γι’ αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο πολλά όμορφα πράγματα μπορούμε», λέει ο Μιχάλης. «Ο Αναστάσης θέλει να καταλήξει κάποια στιγμή στην Κρήτη ενώ εγώ ονειρεύομαι τα Κύθηρα. Ίσως ανοίξουμε μαζί ένα μαγαζί που θα λέγεται Popel στα Αντικύθηρα που είναι και στη μέση». Μέχρι τότε, ραντεβού στο Βερολίνο.

Η Myxa στο facebook.