Το TEDx Academy είναι ένας ετήσιος θεσμός που ξεκίνησε το 2010 στην Ελλάδα η Νίκη Συροπούλου, έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και διοργανώνεται από μία ομάδα εθελοντών με επικεφαλής την αεικίνητη curator του.Φέτος το TEDx Academy έγινε στην κατάμεστη αίθουσα Τριάντη, στο Μέγαρο Μουσικής, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου με κεντρικό του θέμα την “Ανακάλυψη” ( Dis//cover).

Η πρώτη ανακάλυψη- αποκάλυψη της εκδήλωσης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής της, ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης, που κατά γενική ομολογία ήταν εξαιρετικός , με πηγαίο χιούμορ, σαρκαστικός όσο έπρεπε σε σχέση με τα γεγονότα που έτρεχαν παράλληλα λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω (συλλήψεις βουλευτών Χρυσής Αυγής και προσαγωγή τους στη ΓΑΔΑ) και τελικά αυθόρμητος ειδικά όταν μας αποκάλυψε το τι ψηφίζει – γιατί την ομάδα του όσοι τον παρακολουθούμε στα κοινωνικά δίκτυα την ξέρουμε, είναι φανατικός ΠΑΟΚ.

Αναπόφευκτο highlight του TEDx Academy 2013 ο τελευταίος στη σειρά ομιλητής, αυτός που ψηφίζει ο Κώστας Γιαννακίδης (ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε όταν προσφωνώντας τον σχολίασε το επώνυμό του λέγοντας ‘’μα τι επώνυμο είναι αυτό: ΜΠΟΥΤ- ΑΡΗΣ’’ αστειευόμενος έτσι για, την αντίπαλη ομάδα του ΠΑΟΚ, τον ΑΡΗ που αγαπά ο κύριος Γιάννης Μπουτάρης (για μένα και για πολλούς άλλους απλά, κυρ Γιάννης).

 Τα θέματα των τριών ενοτήτων ήταν με την σειρά: Discovering the future /Discovering daring paths/ Discovering the way forward.

 Οι 16 συνολικά ομιλητές του έχουν όλοι να επιδείξουν αξιοζήλευτο έργο και μέσα στα περίπου 20’ που αναλογούσαν στον καθένα μας έδωσαν, ο καθένας με τον τρόπο του, μια γεύση από το τι κάνουν και πράγματα που έχουν ανακαλύψει, συμβαίνουν κι έρχονται να ορίσουν τη ζωή μας και το μέλλον μας. Για να μην απαντήσω στο ερώτημα με χιλιάδες λέξεις, ξεχωρίζω τέσσερις από αυτές.

O Dr. Daniel Kraft είναι γιατρός, επιστήμονας, εφευρέτης, επιχειρηματίας και καινοτόμος. Ήταν ο πρώτος ομιλητής και ίσως ο καλύτερος τόσο σε σχέση με όσα μας έμαθε όσο και σε σχέση με τον τρόπο που παρουσίασε. ‘’ Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το Marrow Miner, μία συσκευή η οποία διευκολύνει την συγκομιδή του μυελού των οστών, τόσο για το δωρητή όσο και για τον ίδιο τον ίδιο τον γιατρό. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν θεωρείται απλό ζήτημα στις μέρες μας: πρόκειται για μία από τις πολλά υποσχόμενες ιατρικές πρακτικές, καθώς χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν σοβαρές ασθένειες όπως αυτές της καρδιάς ή και το Πάρκινσον’’ μαθαίνουμε από το blog του TEDx Academy. Η ομιλία του ήταν καταιγιστική οδηγώντας μας μέσα στα μονοπάτια της σύγχρονης digitized ιατρικής που μέσω της ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας αλλάζει και θα αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα: Genome , το κατά την σύγχρονη μοριακή βιολογία και γενετική σύνολο της γενετικής κληρονομιάς και πληροφορίας που έχει κάθε οργανισμός κρυμμένο μέσα του: γονίδια κι όχι μόνο./ Τη συγκέντρωση και ψηφιοποίηση των δεδομένων υγείας μέσω καινοτόμων εργαλείων και εφαρμογών που διευκολύνουν όχι μόνο την εύκολη κι από μακριά παρακολούθηση της κατάστασης του ασθενή αλλά και την έρευνα και ανάλυση δεδομένων (φαντάζομαι και τις ασφαλιστικές αλλά αυτό δεν το είπε). /Την εκρηκτική ανάπτυξη των εφαρμογών –apps- , υπάρχει ήδη μια εφαρμογή για κάθε μία από τις μεταβλητές για τις οποίες κάνουμε συνήθως τσεκ απ, σάκχαρο, πίεση και διάφορα άλλα.

Συναρπαστική ομιλία ήταν, επίσης, αυτή του Chris Dellarocas, καθηγητή Πληροφοριακών Συστημάτων με θέμα ‘Reinventing the University’’. Αυτά που έλεγε αν και σκληρά εν πολλοίς έτρεχαν σαν νεράκι. Ας εστιάσουμε στα εξής: Τα μυστικά της επιτυχίας: ευγνωμοσύνη, γενναιοδωρία, αισιοδοξία, αυτοέλεγχος, ενθουσιασμός, περιέργεια, κοινωνική νοημοσύνη και τσαγανό. Τα ‘χετε; Μπορείτε να ελπίζετε./ Ήρθε το τέλος των βαθμών όπως τους ξέραμε. Το διαδίκτυο τ’ αλλάζει όλα./ Τα moocs. Μassive_Open_Online_Courses. To όνειρο κάθε διψασμένου για μάθηση, το διαβατήριο στην μάθηση, γνώση κι επιτυχία εκατομμυρίων παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο ή καλά πανεπιστήμια./ Τα πλάνα ζωής θα αντικαταστήσουν τα προγράμματα σπουδών, θα είναι διαρκή μέχρι να γεράσουμε και θα αναπροσαρμόζονται διαρκώς με βάση τις εξελίξεις που είναι πλέον δραματικά γρήγορες.

Να, γιατί μας χρειάζονται οι ποιότητες  “ζωής” που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

 Η τρίτη ομιλία που με κέρδισε και κέρδισε και πολύ ακόμα κόσμο ήταν πάλι από την πρώτη ενότητα και από τον David Gallo, ωκεανογράφο. Ο τίτλος της ήταν ‘’Planet Poseidon. The Need to Explore and Understand the Global Ocean’’ ιδανική ομιλία για περιπετειώδεις χαρακτήρες και φιλομαθείς τύπους ή απλά για trivia freaks. O David Gallo μας πήγε βόλτα στους ωκεανούς, έχουμε μέχρι στιγμής εξερευνήσει μόνο το 5% τους και μας έδειξε τι σημαίνει η ανακάλυψη ακριβολογώντας.

Η τέταρτη και τελευταία ομιλία στη οποία θα σταθούμε δεν μπορεί παρά να ήταν αυτή του Γιάννη Μπουτάρη.

Ο κυρ Γιάννης κάθισε σε ένα ψηλό σκαμπό και με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και πολύ ειλικρίνεια μας είπε όλους τους φόβους που τον τυραννούσαν και τον τυραννάνε από το χωρισμό των επιχειρήσεων με τον αδερφό του Κωνσταντίνο ως και τον χωρισμό και την επανασύνδεση με την γυναίκα του Αθηνά αλλά και την νέα του σύντροφο μετά τον θάνατο της Αθηνάς. Μα είπε τους φόβους του γιατί ο φόβος είναι αυτός που έχει δυό κόρες κατά τη γνώμη του, την Απραξία και την Δράση. Κι είναι η Δράση, η Τόλμη και το Ρίσκο που οδηγούν κάπου και πιθανόν στην επιτυχία και τελικά στην ευτυχία. Μας είπε ακόμα πως όταν λες την αλήθεια δεν έχεις ανάγκη κανέναν, πως πρέπει να συνομιλούμε με τους φόβους μας, να κοιτάμε μπροστά μας, να μην συγκρινόμαστε με κανέναν και να μάθουμε να περνάμε καλά.

Μαζί του!

 Η Αθηνά Μικροπούλου είναι σύμβουλος marketing και επικοινωνίας.