ΟΛΑ POPA

ΟΛΑ POPA#10: Ανοιχτά σπίτια απέναντι στους τραμπούκους κάθε λογής

Όλη η ομάδα της Popaganda εξομολογείται τα Up και τα Down της από την εβδομάδα που πέρασε (25/03-01/4/2017).
popaganda_ola_popa_1

Αναστασία Βαϊτσοπούλου 

OLA_POPA_UP

«Θέλουμε να ρίξουμε τα τελευταία φράγματα. Η Ιστορία έχει δείξει ότι αν θέλεις πρόοδο, πρέπει να την εφαρμόζεις», δήλωσε ο Θορστέιν Βίνγκλουντσον, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας της Ισλανδίας. Την Τρίτη που μας πέρασε, η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα που με νόμο απαιτεί από τους εργοδότες να αποδεικνύουν ότι πληρώνουν το ίδιο άνδρες και γυναίκες. Νόμοι για ίσες πληρωμές υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και σε άλλες χώρες, το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν εφαρμόζονται. «Εδώ και δεκαετίες λέμε ότι θα διορθώσουμε το πρόβλημα (ότι οι μισθοί γυναικών υπολείπονται κατά 14 με 20% σε σχέση με τους αντίστοιχους των ανδρών). Αλλά οι γυναίκες ακόμη αμείβονται λιγότερα. Είναι τρελό», δήλωσε στους New York Times η Φρίντα Ρος Βαλντιμαρσντοτίρ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των Γυναικών. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι εταιρείες -με εργατικό δυναμικό άνω των 25 ατόμων- θα περάσουν από ειδική αξιολόγηση για να αποκτήσουν ένα πιστοποιητικό το οποίο θα επιβεβαιώνει ότι πληρώνουν ισότιμα τους υπαλλήλους τους ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. EXTRA POP UP: Η Ιταλία ίσως γίνει η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που θα προσφέρει την ευχέρεια στις γυναίκες που βιώνουν μια επίπονη έμμηνο ρήση να παίρνουν άδεια μετ’ αποδοχών. Αν περάσει στη νομοθεσία, τότε οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν πληρωμένη άδεια στις γυναίκες υπαλλήλους, 3 μέρες κάθε μήνα. 

rey-600x400

40 χρόνια πριν, στο Ρέικιαβικ, το 90% των γυναικών άφησε τις δουλειές και τα νοικοκυριά. Το 1980 αναδείχθηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας και η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη γυναίκα αρχηγός κράτους στον κόσμο, η Βιγκντίς Φινμπογκαντότιρ.

OLA_POPA_DOWN
 Με αντανακλαστικά περασμένων δεκαετιών, ο τι-άλλο-θα-δούμε-ακόμη Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να επαναφέρει στο παιχνίδι της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον άνθρακα, αγνοώντας τελείως καινοτόμους και λιγότερο ρυπογόνους τρόπους παραγωγής ηλεκτρισμού. Εκτός από αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) τον διαμοιρασμό του ιστορικού περιήγησης με εμπόρους και άλλους τρίτους, χωρίς τη συναίνεση των χρηστών. Εν ολίγοις, η -έστω στα προσχήματα- προστασία της ιδιωτικής ζωής μόλις πέθανε
 

 

Γεράσιμος Δομένικος

OLA_POPA_UP

Popaganda: Ο ανοιξιάτικος πυρετός της δημοσιογραφίας. Ακολουθήστε μας!

IMG_2950
OLA_POPA_DOWN

Η μοναδική κόκκινη γραμμή αυτής της κυβέρνησης, είναι ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων.


 

Σταύρος Διοσκουρίδης 

OLA_POPA_UP

Την ώρα που νιώθουμε ότι δεν κινείται τίποτα και πως έχουμε κολλήσει σε έναν κοινωνικοπολιτικό βούρκο διαβάζεις κάτι ειδήσεις για επιστήμονες που κατάφεραν να δημιουργήσουν κύτταρα ανθρώπινης καρδιάς (κάτι τέτοιο, γιατρός δεν είμαι) μέσα από ένα φύλλο σπανακιού. Χρυσοχέρηδες θα λέγαμε. 

OLA_POPA_DOWN

Οι εξουσίες που συσσωρεύονται στο Facebook. Σε μια γραμμή δεν μπορώ να τα εξηγήσω όλα, αλλά είναι σίγουρο πως τον Ζούκεμπεργκ θα τον βρούμε μπροστά μας σε λίγα χρόνια και δεν θα είναι για καλό. 


 

Γεωργία Δρακάκη

OLA_POPA_UP

Το βιβλίο της εβδομάδας, του μήνα, του χρόνου, από τα καλύτερα, γενικώς, που έχουν χαρεί τα μάτια μου και τα μυαλά μου λέγεται Διονυσία, το έγραψε ο Αντώνης Νικολής πριν πέντε χρόνια και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Το Ροδακιό. Πρωταγωνιστεί μια γυναίκα άγια και άγρια μαζί, που από την φροντισμένη κουζίνα του βίαιου νοικοκυριού της, καταλήγει στην αφρόντιστη, σκονισμένη πόλη των ανθρώπων που αγαπούν άτσαλα και καταστροφικά. Μια πορεία μέχρι το θάνατο, λουσμένη, όμως, με το παράξενο φως της ζωής. Όποιος διαβάσει αυτό το μυθιστόρημα, θαρρώ βγαίνει καλύτερος σε κάτι, δεν ξέρω σε τι.

DSCN3267
OLA_POPA_DOWN
 Έχω σκάσει αυτή την εβδομάδα, αλλά και την προηγούμενη, για την εξαφάνιση του αγαπημένου μαυρόσκυλου των Εξαρχείων, τον διάσημο Αλήτη της ταβέρνας “ο Πειναλέων”. Πάντα έφευγε, πάντα γύρναγε. Τώρα, μήπως (ξ)έχασε το δρόμο; Τον ψάχνουμε πολλές και πολλοί με αγωνία…

 

Μελίνα Καλφαντή

OLA_POPA_UP

Η εφοδιοπομπή αλληλεγγύης που έφτασε από τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ελβετία, με 26 φορτηγά και 62 άτομα, για να στηρίξει με υλικά αγαθά εγχειρήματα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, και έφερε τέτοιες συγκινητικές, όμορφες εικόνες:

OLA_POPA_DOWN

Οι θάνατοι, κι άλλοι θάνατοι, στους δρόμους, νέων παιδιών, σε αυτοκίνητα γονέων, ή παιδιών που τρέχουν πάνω κάτω στους δρόμους της Αθήνας ως ντελιβεράδες του Mikel και του κάθε Mikel, για “τρία ευρώ και ό,τι πάρεις μεροκάματο”. Μεγαλώνουν οι αριθμοί, αλλά δεν μεγαλώνει ο χώρος που καταλαμβάνουν στη δημόσια συζήτηση. 

 


 

Αλεξάνδρα Καστάνια

OLA_POPA_UP

Το σκίτσο του ΚΥΡ την περασμένη Τρίτη.

kyr-skitso

OLA_POPA_DOWN
Οι ατελείωτες συζητήσεις τύπου κλείνει η αξιολόγηση/δεν κλείνει η αξιολόγηση, θα επιβληθούν νέα μέτρα/δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα, θα μας πετάξουν κλοτσηδόν έξω από το ευρώ/ δεν θα μας πετάξουν κλοτσηδόν έξω από το ευρώ. Τις πρώτες 100 φορές ανησυχήσαμε. Τώρα, έχει γίνει ρουτίνα.


Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης

OLA_POPA_UP

Η ξεκαρδιστική στιγμή κατά τη διάρκεια μιας μάλλον βαρετής συνέντευξης. Όταν ο Κώστας Σημίτης σχεδόν κυριευμένος από οργή κατήγγειλε τη σημερινή κυβέρνηση ότι σπαταλά πολλά χρήματα σε εξοπλιστικά. 

 
OLA_POPA_DOWN
 Ισπανικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους την 21 ετών Cassandra Vera. Το έγκλημα που διέπραξε; Μέσα σε διάστημα 3 ετών τουίταρε 13 ανέκδοτα που αφορούσαν την εκτέλεση του Luis Carrero Blanco από την ΕΤΑ. Ο Blanco ήταν το Νο 2 της χούντας του Φράνκο και εξαιρετικά μισητός στην ισπανική κοινή γνώμη με αποτέλεσμα τα ανέκδοτα αυτά να είναι μια παράδοση αντίστοιχη με τα ανέκδοτα στην Αν. Γερμανία για τον Χόνεκερ ή στην ΕΣΣΔ για τον Μπρέζνιεφ. Μέχρι και η εγγονή του Μπλάνκο δήλωσε την αντίθεση της για την ποινή που επιβλήθηκε αφού υπονομεύει την ελευθερία της έκφρασης και τις σάτιρας. 
 
 

 

Παναγιώτης Μένεγος 

OLA_POPA_UP

Δεν του είχα δώσει την πρέπουσα σημασία όταν είχε βγει στις αίθουσες τον Απρίλιο του 2014, αλλά τσεκάροντας τα εισιτήρια που έκανε μάλλον ούτε κι εσείς το τιμήσατε δεόντως. Ποτέ δεν είναι αργά λοιπόν για το Snowpiercer του κορεάτη Μπονγκ Τζουν-Χο με Κρις Έβανς (μοναδική, αλλά σημαντική, παραφωνία της ταινίας), εκπληκτική Τίλντα Σουίντον, σεβάσμιο Τζον Χερτ και στιβαρό Εντ Χάρις σε μια παγωμένη sci-fi ταξική αλληγορία που διαδραματίζεται το 2031 κι εξερευνά την προαιώνια εξαρτητική σχέση εξουσίας και διαφθοράς. Μην τρομάζετε με τις σοβαρές λέξεις, έχει άφθονη δράση, συγκλονιστική σκηνογραφία και το απίθανο εύρημα (βασισμένο σε ένα γαλλικό graphic novel του 1982) να διαδραματίζεται σε ένα τρένο-κιβωτό που φιλοξενεί τους επιζήσαντες από το πάγωμα της Γης εν έτει 2031.

https://youtu.be/nX5PwfEMBM0

OLA_POPA_DOWN

«Ανακατεύοντας την Ιστορία για λίγο μερίδιο στην πίτα του ηθικού πλεονεκτήματος». Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της κωμικοτραγικής συζήτησης που γινόταν όλη την εβδομάδα αποτιμώντας τον βίο του Νίκου Μπελογιάννη. Η πολιτική ιστορία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να απλοποιηθεί σε κλίμακα 14ο χαρακτήρων, 7 δεκαετίες μετά. 


Μαρία Νετζίπι

OLA_POPA_UP
Η καινούργια ταινία του Γιάννη Σκαρίδη, Πλατεία Αμερικής. Μια ταινία με ρεαλιστική σκηνοθεσία, που αποδίδει την αλήθεια της ελληνικής κοινωνίας και την πραγματικότητα του νεοέλληνα. Μια εξαιρετική ελληνική δουλειά που μας θυμίζει πως ο νέος ελληνικός κινηματογράφος αξίζει την προσοχή μας. 

Amerika-Square

OLA_POPA_DOWN
Το γεγονός ότι πρέπει να βρω κάτι αρνητικό! Ο ανοιξιάτικος ήλιος μάλλον δε μου επέτρεψε να βρω κάτι κακό στην εβδομάδα που πέρασε. Ήταν μια εβδομάδα χωρίς pop down! Είθε όλες μας οι εβδομάδες να μοιάζουν κάπως έτσι!


 

Νατάσα Πανταζοπούλου

OLA_POPA_UP
Να δουλεύεις υπό τους ήχους σπάνιων και θαυμάσιων μουσικών. Ο συνθέτης Λουκάς Θάνος στο πιάνο, στο σκοτάδι της μπουάτ Απανεμιά, μια πριβέ, τιμητική ακρόαση. Και η φωνή της τραγουδίστριας Καίτης Χρυσολωρά, που τραγουδούσε στο πικάπ του παλαιοβιβλιοπωλείου Μικρός Ερωτικός το Ποιος Το Ξέρει του Μίμη Πλέσσα από το 1966. Εδώ το ακούμε από τον Δημήτρη Χορν.
apanemia_Thanos_01

OLA_POPA_DOWN
Η επίθεση των χρυσαυγιτών σε εικοσάχρονο φοιτητή. Στους Αμπελοκήπους, έξω από το στέκι τους. Χαλαρά, ήταν θυμωμένοι λέει γιατί είχαν δεχτεί επίθεση από αγνώστους στα γραφεία τους. Και τώρα; Ξεθυμώσανε ;


Ζωή Παρασίδη

OLA_POPA_UP

 Το Υπουργείο Παιδείας προανήγγειλε πως θα καταργηθεί η αναχρονιστική (και χωρίς λόγο ύπαρξης) αξιολόγηση της διαγωγής των μαθητών στα σχολεία. Όσο για το δελτίο τύπου/ απάντηση της ΝΔ με το οποίο φαίνεται πως η δεξιά παράταξη ανησυχεί για το ότι η πειθαρχία θα εκλείψει από τα σχολεία δίνει αυτό τον χιουμοριστικό τόνο στο όλο θέμα που τόσο έχουμε ανάγκη, μέρες που είναι.

OLA_POPA_DOWN

Αρθρογράφος της Καθημερινής σχολίασε το γεγονός πως η Τασία Χριστοδουλοπούλου απέκτησε εγγόνι γράφοντας  «συγχαρητήρια, να τους ζήσει, να το χαίρονται κ.λπ. Όμως η χαρμόσυνη είδηση υπονοεί κάτι που κάνει το αίμα (το δικό μου) να παγώνει: για να γίνει γιαγιά η Τασία, σημαίνει ότι είναι και μητέρα! Ομολογώ ότι δεν το είχα ποτέ φαντασθεί». Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μιλήσουμε για ένα πολιτικό πρόσωπο που δεν είναι της αρεσκείας μας, αλλά ο συγκεκριμένος μόνο τον συντάκτη του μειώνει.


 

Ιωσήφ Πρωϊμάκης 

OLA_POPA_UP

Open House 2017: Ανοίγει ο καιρός, ανοίγει η καρδιά μας, ανοίγουν και πάνω από 100 κτίρια σ’ ολόκληρη την Αθήνα, βοηθώντας να ανοίξει το μυαλό το μάτι και το βλέμμα μας, κι ο τρόπος που βλέπουμε αυτήν την ασχημόμορφη πόλη που λατρεύουμε να μισούμε, με τον πιο απολαυστικό περίπατο ολόκληρης της άνοιξης, που επαναλαμβάνεται για τέταρτη φορά αυτό το ΣουΚου.

OLA_POPA_DOWN

Ο ένας κλείνει το δρόμο, ο άλλος το πεζοδρόμιο: όλες οι εκδοχές της γαϊδουριάς σε αγαστή συνεργασία #όρσε

PopDown

Λίνα Ρόκου

OLA_POPA_UP
 Βυθίστηκα στην «Οκτάνα» του Ανδρέα Εμπειρίκου. Θέλω να φάω τις λέξεις του.
 
 
17632441_10155006924862752_8233888159189694561_o
OLA_POPA_DOWN

Η είδηση ότι παιδιά προσφύγων στη Σουηδία πέφτουν σε «κώμα» όταν μαθαίνουν ότι τα ίδια και οι οικογένειες τους θα διωχθούν από τη χώρα. Οι γιατροί έχουν ονομάσει το σύνδρομο uppgivenhetssyndrom και το ορίζουν ως ολοκληρωτική απουσία διάθεσης για ζωή. Το συγκλονιστικό άρθρο του The New Yorker  αποκαλύπτει μια πτυχή του προσφυγικού δράματος που μας φανερώνει ότι οι επιπτώσεις του στους ανθρώπους που το υφίστανται θα είναι μακροχρόνιες και τρομερά επώδυνες. 


 

Ελένη Τζαννάτου

OLA_POPA_UP

«Έχω κάνει τα χόμπυ μου επάγγελμα, αυτό είναι ιδανικό. Εδώ πέρα είναι οικογενειακή επιχείρηση, δεν θα έφευγα ποτέ. Δύο φορές που είχα πρόταση, δεν έφυγα. Και η φωτογραφία είναι κάτι που αγαπώ και η μουσική φυσικά είναι η μεγάλη μου αγάπη. Αν, όμως, ασχολιόμουν με ένα μόνο πράγμα, αυτό θα ήταν η ταβέρνα. Το μαγαζί για μένα είναι τα πάντα. Καταρχήν, δε τρώγαμε ποτέ στο σπίτι, μόνο εδώ. Το μαγαζί αυτό είναι το σπίτι μας.» Ο Γιώργος Γερανιός δίνει ρέστα. Κύριοι Gahan, Gore και Fletcher, μεγάλη σας τιμή.

bfrzqtdiam58d8009ceb563
OLA_POPA_DOWN
 Καλώς τα…μάτια μας τα δυο. 

 


 

Τζούλια Τσιακίρη

OLA_POPA_UP
Αλλ’ είναι της γαλής ψυχή η υπερηφάνειά της.
Το αίμα και τα νεύρα της είν’ η ελευθερία.
Ποτέ δεν είναι ταπεινά τα βλέμματά της.
Εν των παθών της δε τω πάντοτε κρυπτώ,
εν τη καθαριότητι, εν τη ηρεμία
και καλλονή των στάσεων, τη εγκρατεία
 
ενδείξεων, πόση λεπτή αισθήσεων αγνότης
ευρίσκεται. Ότ’ αι γαλαί ρεμβάζουν ή κοιμώνται
τας περιβάλλει οραματισμού ψυχρότης.
Ίσως τριγύρω των τότε περιπλανώνται
φάσματα παλαιών καιρών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ-ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ-34
OLA_POPA_DOWN
Είν’ η γαλή αντιπαθής εις τους κοινούς ανθρώπους.
Μαγνητική και μυστική, τον επιπόλαιόν των
κουράζει νουν· και τους χαρίεντάς της τρόπους
δεν εκτιμούν.
 
από το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη “Η γαλή” (Κρυμμένα Ποιήματα),
τον γάτο Ναρσίζο της Ζυράννας Ζατέλη φωτογράφισε ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.