Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaBREAKING NEWS

Δηλαδή, αυτό που μας λένε οι παπάδες είναι ότι δεν εμπιστεύονται την ίδια τους την εκκλησία;

Οι κληρικοί αντιδρούν στην συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου και λένε ότι θα βγουν στους δρόμους. Εναντίον ποιανού δεν έχουμε καταλάβει.
ΣΤΗΛΗ
author-thumb
BREAKING NEWS
Η στήλη του Σταύρου Διοσκουρίδη

Ιερείς και μοναχοί προετοιμάζονται για συγκρούσεις στους δρόμους της Ελλάδας. Κανείς δεν ξέρει αν θα επιτεθούν στο κράτος ή στην Ιερά Σύνοδο.

Ό, τι επάγγελμα και να κάνεις, δεν είναι ωραίο να σε ειρωνεύονται. Άλλωστε καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Έτσι, σωστά μάλλον έκανε και θίχτηκε ένας ιερωμένος από το υπόλοιπο Αττικής, όταν στην πρωινή εκπομπή που γίνεται στον EnLefko 87.7 από εμένα και τον Παναγιώτη Μένεγο, ακούστηκε ένα σχόλιο για την ανακοίνωση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος. 

«Παίρνουμε 800 ευρώ το μήνα, ζει η οικογένεια μου από αυτό, ματώνουμε στη δουλειά και να προσέχετε τα λόγια σας γιατί είναι πραγματικά άδικο αυτό που συμβαίνει. Έχω χάσει τον ύπνο μου. Είμαι σε φτωχή ενορία και δεν είμαι από αυτούς που χρηματίζονται. Εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να είστε ειρωνικοί αλλά ελάτε και στη θέση μας. Δεν είμαστε όλοι πλούσιοι ιερωμένοι, υπάρχουν και φτωχοί.» 

Του απήντησα ότι γιατί δεν τα βάζει με τους πλούσιους ιερωμένους; 

«Είναι πολλοί που χρηματίζονται», συνέχισε και μετά μ΄ένα εξαιρετικά ευγενικό «συγνώμη για το χρόνο σας», μου έκλεισε το τηλέφωνο. 

Αιτία αυτής της συνομιλίας είναι η χθεσινή συμφωνία Τσίπρα και Ιερώνυμου για τις σχέσεις ελληνικού κράτους και ορθόδοξης εκκλησίας. Στα παρακάτω σημεία, από τα 15, ορίζεται η οικονομική σχέση κράτους και κληρικών. 

«3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.»

Τους απολύει δηλαδή αρχικά και τους επιδοτεί μετά. Την μισθοδοσία θα την έχει η Εκκλησία της Ελλάδας και το ποσό που θα λαμβάνει θα είναι κοντά στα 200 εκ ευρώ το χρόνο. 

Αυτό για κάποιο μυστήριο λόγο βρίσκει αντίθετη την συνδικαλιστική ένωση των ιερέων (ξέρατε ότι υπάρχει;)

Παραθέτω ολόκληρη την ανακοίνωση: 

«Καλούμε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού.  Ο ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία. 

Οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία. Ο απλός παπάς από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, από τα Επτάνησα μέχρι και τα Δωδεκάνησα θα ξεσηκωθεί και θα ταυτισθεί μαζί μας σε αγώνες όχι μόνο για τα εφημεριακά δίκαια αλλά και για την διατήρηση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως μας. Άλλωστε, αυτός είναι που βάσταξε και βαστά μαζί με τους λαϊκούς αδελφούς μας, το βάρος της κρίσης και συνεχίζει την ολοπρόθυμη προσφορά του και τον συντονισμό πλήθους εθελοντικών δράσεων.

Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν.  Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Σε μια χώρα που ξεπουλώνται τα πάντα δεν θα περιμένουμε το επόμενο χτύπημα που πλήττει την πίστη. Καλούμε και τον λαό ο οποίος ζει μαύρες μέρες με ανέχεια και αγωνιά για το μέλλον να στηρίξει τους Κληρικούς και την Εκκλησία της Πατρίδας μας. 

Έχουν καταφέρει μερικοί από καιρό να στρέψουν μέρος του λαού εναντίον του Κλήρου, εξυπηρετώντας άνομα συμφέροντα, επιζητώντας να εξασθενήσουν τον ρόλο του παπά στην Ελληνική κοινωνία. 

Ο ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ θα πράξει τα δέοντα να ακυρωθεί η επαίσχυντη για αυτούς συμφωνία προβαίνοντας σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Σε κάθε δύσκολη εποχή της Ελληνικής ιστορίας όποιος τα έβαλε με την Εκκλησία ηττήθηκε κατά κράτος. Αυτοί που δεν μας ήθελαν συνομιλητές στις δόλιες διαπραγματεύσεις τους τώρα θα μας βρουν μπροστά τους.»

Και τώρα αρχίζουν οι απορίες.

Ποιοι θα βρουν μπροστά τους, ποιους; Η ιερά σύνοδος δεν έχει και την ευλογία του Θεού σε ό,τι και αν κάνει; Γιατί, οι απλοί κληρικοί δεν θέλουν να πληρώνονται από την εκκλησία; Είναι δυνατόν να μην τους εμπιστεύονται; Και αν δεν τους εμπιστεύονται γιατί δεν μας το λένε τόσα χρόνια; Είναι διεφθαρμένα τα μεγάλα κεφάλια της εκκλησίας; Αυτό εννοούν με την ανακοίνωση τους; Ότι δεν θέλουν να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα λεφτά τους; Τότε γιατί δεν παραχωρούν τόσα χρόνια όλη την εκκλησιαστική περιουσία στο δημόσιο και μας έχουν τρελάνει; 

Γράφουν στην ανακοίνωση «Σε κάθε δύσκολη εποχή της Ελληνικής ιστορίας όποιος τα έβαλε με την Εκκλησία ηττήθηκε κατά κράτος.» Ποιος τα έβαλε με την εκκλησία; Η ίδια η εκκλησία. Και τι θα γίνει τώρα; Θ΄ αυτοεξουδετερωθούν. Είναι ολοφάνερο, όπως, συμβαίνει σε μεγάλες οργανώσεις, γιατί αυτό είναι και οι θρησκείες, να επικρατεί στο εσωτερικό τους το στοιχείο της ανισότητας. Η ύπαρξη του δημοσίου εξασφάλιζε στα κατώτερα σώματα του κλήρου τα προς το ζην, βρέξει χιονίσει, με ασφάλεια, χωρίς να υπάρχει ο φόβος ότι στο τέλος του μήνα κάποιος δεν θα πληρώσει. Ότι προκύπτει ο φόβος που θα προκαλέσει «αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία», μας αναγκάζει για μια ακόμη φορά να πιστεύουμε πως η μοναδική λύση είναι ο ολοκληρωτικός χωρισμός κράτους-εκκλησίας και όχι ο συνεταιρισμός που διαφαίνεται τώρα.  

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.