Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.03.2023

Στις 28 Φεβρουαρίου του 1953 γεννιέται ο Πολ Κρούγκμαν

Η πορεία ενός φιλελεύθερου οικονομολόγου που ψάχνει ακόμα τη συνείδησή του.
Στις 28 Φεβρουαρίου του 1953 γεννιέται ο Πολ Κρούγκμαν

Ο Πολ Κρουγκμαν γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1953. Ο Αμερικανός οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και συγγραφέας, έχει βραβευτεί με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2008 για μια πρωτοποριακή εργασία που «ενοποίησε τα μέχρι τότε διακριτά ερευνητικά πεδία σε ένα νέο πεδίο διεθνούς εμπορίου και οικονομικής γεωγραφίας».

Έκανε διδακτορικό στο ΜΙΤ όπου αργότερα δίδαξε καθώς επίσης και στα Πανεπιστήμια Γέιλ και Στάνφορντ. Έχει υπάρξει σύμβουλος της Ομοσπονδιακής καθώς και της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ, του ΔΝΤ και διαφόρων κυβερνήσεων. Σήμερα διδάσκει οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στο London School of Economics.   Το ερευνητικό του πεδίο είναι η διεθνής οικονομική μακροοικονομία.

Σημαντικότερη συμβολή του θεωρείται η χρήση οικονομιών κλίμακας σε μακροοικονομικά μοντέλα. Θεωρείται «νεοκεϊνσιανός». Το 2015 το Economist τον ανέδειξε δεύτερο μεγαλύτερο οικονομολόγο διεθνώς, με πρώτο τον Τζόναθαν Γκρέμπερ.   Επικρίνει συχνά τη γερμανική πολιτική στην ΕΕ και θεωρεί ότι επιχειρεί να εκβιάσει την Ελλάδα όπως έκανε και με την Ιρλανδία το 2010, όταν την υποχρέωσε να μπει σε μνημόνιο, δημιουργώντας έτσι μια «Βαϊμάρη στο Αιγαίο». 

Έχει συγγράψει πάνω από είκοσι βιβλία, από τα οποία στα ελληνικά κυκλοφορούν τρία (Η Μεγάλη Κάμψη, Η Κρίση του 2008, Θεωρητικός από Σύμπτωση, Εκδόσεις Καστανιώτη). Τα τελευταία χρόνια ασχολείται εντατικότερα με τη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Fortune και Slate, ενώ έχει στήλη στους New York Times με όνομα «The Conscience of a Liberal». Διαβάζεται πολύ και τα γραπτά του είθισται να προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις. Το περιοδικό Washington Monthly τον έχει χαρακτηρίσει ως τον σημαντικότερο σύγχρονο Αμερικανό αρθρογράφο.   

Τοποθετεί πολιτικά εαυτόν στους φιλελεύθερους, που «εδώ στην Αμερική είναι κάτι αντίστοιχο με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες». Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του προέδρου Μπους του Νεότερου, τον οποίο αποκαλούσε ψεύτη και εκλεγμένο δικτάτορα ενώ κατήγγειλε τον συντηρητισμό, το μιλιταριστικό πνεύμα και την ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική του «που ξεθεμελίωσε το κοινωνικό status quo σε όφελος μιας ισχνής μειοψηφίας» (το περίφημο 1%). Μεγάλο μέρος της δουλειάς του εξετάζει τις κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ και πώς αυτές διευρύνθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια, δημιουργώντας ένα χάσμα μεγαλύτερο κι από της δεκαετίας του ’20.

Παρότι ο ίδιος ουδέποτε δήλωσε αριστερός, χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην ευρύτερη Αριστερα με τις ιδέες και τις θέσεις του να γίνονται συχνά σημείο αναφοράς. Πιστεύει ότι η σωτηρία του πλανήτη μπορεί να στοιχίσει πολύ φθηνά, αρκεί να ξεπεραστούν μια σειρά συμφέροντα και ιδεοληψίες.  

Είναι εβραϊκής καταγωγής, παντρεμένος δύο φορές και λατρεύει τον Ισαάκ Ασίμοφ, που αναφέρει ότι τον επηρέασε και στην οικονομική του θεωρία. Φανατικός βιβλιόφιλος, πιστεύει πως, παρότι σήμερα μπορείς να βρεις και να παραγγείλεις τα πάντα στο Διαδίκτυο, ψάχνοντας στα βιβλιοπωλεία θα εντοπίσεις εκείνα ακριβώς τα βιβλία που δεν είχες καν διανοηθεί να αναζητήσεις.

Διαβάστε: Τι πραγματικά πιστεύει ο Πολ Κρούγκμαν για την Ελλάδα;

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.