POPTRIVIA

Πώς θα πλένεις κάθε φορά τα πιάτα σου εύκολα και ανώδυνα

Για να μην τσακωθείς όπως πολλοί συγκάτοικοι, φίλοι, ζευγάρια και αδέρφια , την επόμενη φορά που θα βρεθείς πάνω από τον νεροχύτη.
Κείμενο: Άννα Χαλικιά

Φωτογραφία: Cynthia Brown

Μπορεί να μην έχεις πλυντήριο πιάτων. Ή μπορεί να έχεις, αλλά να λερώνετε τόσα πιάτα και σκεύη στο σπίτι, που δεν προλαβαίνεις να το γεμίζεις, να το βάζεις σε λειτουργία και να το αδειάζεις. Σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων; Δεν είσαι μόνος. Αυτό το «ποιανού είναι σειρά είναι να πλύνει τα πιάτα» έχει αποτελέσει πηγή διαφωνιών ανάμεσα σε συγκατοίκους, ζευγάρια και αδέρφια, πολλές δεκαετίες τώρα.

Και ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας: σχεδόν πάντα, τα πιάτα τα πλένει ένα συγκεκριμένο άτομο στο σπίτι και είναι συνήθως αυτός ή αυτή που μαγειρεύει. Σε σένα λοιπόν που πρόκειται απόψε -για εκατομμυριοστή φορά- να προσκυνήσεις το βωμό του νεροχύτη, διάβασε πως θα το κάνεις όσο πιο εύκολα και ανώδυνα γίνεται.

Μην αφήσεις να μαζευτεί ένα βουνό από άπλυτα σκεύη και πιάτα

Μαγειρεύεις, λερώνεις ένα σωρό σκεύη, μπολ και κουτάλια, τα βάζεις στο νεροχύτη και έπειτα σερβίρεις το γεύμα. Αργότερα, εκτός από όλα όσα λέρωσες στο μαγείρεμα, έρχονται να προστεθούν τα πιάτα στα οποία φάγατε. Η λύση είναι μία: να καθαρίζεις όσο μαγειρεύεις. Τι εννοώ. Αφού πέταξες τα κομμένα λαχανικά στην κατσαρόλα, πλύνε σε λίγα δευτερόλεπτα το ξύλο κοπής και το μαχαίρι. Όσο βράζει το φαγητό καθάρισε τα διάφορα μπολ και σκεύη που χρησιμοποίησες, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα του γεύματος, τουλάχιστον τα σύνεργα της μαγειρικής σου να είναι καθαρά και ο νεροχύτης (σχεδόν) άδειος. Έπειτα βάλε κάποιον άλλον (από αυτούς που απόλαυσαν το φαγητό που ετοίμασες) να πλύνει τα πιάτα σερβιρίσματος ή -τουλάχιστον- να στα στεγνώνει καθώς τα πλένεις.

Βάλε μουσική

Ναι, τώρα είναι η ώρα που θα βάλεις την αγαπημένη σου μουσική, είτε είναι από το ραδιόφωνο, είτε το αγαπημένο σου playlist στο Youtube. Βάλε μουσική, τραγούδα δυνατά ή κουνήσου στο ρυθμό της μουσικής, καθώς πλένεις τα διάφορα πιατικά στο νεροχύτη. Κανείς δεν θα σε κοιτάξει περίεργα κι αν το κάνει, κακό του κεφαλιού του. Δε φτάνει που πλένεις για άλλη μια φορά τα πιάτα, τουλάχιστον να το ευχαριστηθείς.

Χρησιμοποίησε σαπούνι πιάτων με ωραία μυρωδιά

Το σαπούνι κάνει τη διαφορά. Αν δε σου αρέσει το κλασικό πράσινο, ευτυχώς για σένα υπάρχει πληθώρα υγρών σαπουνιών εκεί έξω, σε διάφορα χρώματα και με διαφορετικά αρώματα. Αφού περνάς που περνάς τόσο χρόνο πάνω απ’ το νεροχύτη, να είναι το άρωμα του σαπουνιού που χρησιμοποιείς ευχάριστο. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο σουπερμάρκετ, πάρε κάτι διαφορετικό από το σύνηθες.

Σκέψου το πλύσιμο των πιάτων ως λίγο χρόνο για τον εαυτό σου

Κάποιοι γελούν όταν τους λέω ότι το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να λειτουργήσει ως μίνι θεραπεία. Αυτό που εννοώ είναι ότι, όπως με τη μαγειρική απασχολείς τα χέρια σου και για λίγο ξεχνάς άγχη και στεναχώριες, έτσι και με το πλύσιμο των πιάτων έχεις λίγο χρόνο να αφεθείς στις σκέψεις σου, έχεις έλεγχο αυτού που κάνεις εκείνη τη στιγμή, νιώθεις την ευχαρίστηση ενός καθαρού χώρου, δηλαδή ενός αποτελέσματος στην προσπάθειά σου. Αν πάλι έχεις καλή παρέα, το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να γίνει η ιδανικότερη στιγμή να απομονωθείς με το φιλαράκι σου και να τα πείτε μεταξύ σας, όσο οι υπόλοιποι καλεσμένοι είναι στο μέσα δωμάτιο. Άσε που θα έχεις κάποιον να σε βοηθήσει με το στέγνωμα.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο madameginger.com
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.